Annonce
Odense

Enigt byråd vil finde millioner til ældreplejen: Alligevel må politikere tage natten i brug for at lande budgetforlig

Odenses ældre kan se frem til flere medarbejdere i hjemmeplejen og på plejecentrene. Men finansieringen er partierne ikke enige om, og ved midnat natten til fredag er forhandlingerne om næste års budget fortsat i gang. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Trods stor enighed om behovet for millioner især til ældreområdet er forhandlingerne om næste års kommunale sent torsdag aften endnu ikke i mål. Forslag om for eksempel at lade byens biblioteker, festivaler, museer og teatre betale for ældreinvesteringen skaber uenighed.

Odense: Selv om onsdagens mere end seks timer lange indledende budgetdebat ikke efterlod nogen tvivl om byrådsflertallets holdning til, at det er den pressede ældrepleje, der især skal have ekstramillioner i næste års budget, så trak også torsdagens afsluttende forhandlinger ud.

Løbende meldinger både fra røde og blå partier om en usædvanlig god stemning og et konstruktivt forhandlingsklima bag de lukkede døre ændrede ikke på, at diskussionerne og de minutiøse gennemgange af det 25 sider lange udkast til et budgetforlig tog så lang tid, at forhandlingerne strakte sig ind i nattetimerne.

Flere partier vil give op mod 100-120 millioner kroner årligt til ældreområdet og på den vis få råd til cirka 200 ekstra medarbejdere. Men så mange penge ligger der ikke på forhandlingsbordet. Og derfor er der brug for at skære andre steder.

Annonce

Skal Kulturmaskinen og flere af byens mindre biblioteker lukke, skal kulturarrangementer som HCA Festivals og studiestartfest have færre støttekroner, skal de folkeoplysende foreninger have lavere lokaletilskud og museer og teatre mindre kommunal støtte?

Ifølge notater, politikerne har fået i hænderne op til budgetforhandlingerne, er det nogle af de mulige besparelser, der kan være med til at betale for det markante løft, byrådet vil give ældreplejen.

Velfærd ikke til forhandling

Det kan, fremgår det af notaterne, også resultere i færre busruter, slukkede gadelygter om natten, lukkede personalekantiner i kommunen og mindre græsslåning og vinduespudsning.

Som tidligere beskrevet i Fyens Stiftstidende lægges der desuden op til at samle flere administrative funktioner som HR, jura, økonomi, kommunikation, it og løn i én forvaltning frem for - som i dag - at have dem spredt i alle forvaltninger.

Ifølge Borgmesterforvaltningens foreløbige vurdering kan det give en besparelse på 20 millioner kroner. Og der kan også hentes penge ved at skære i mængden af byrådsmedlemmer og veksle rådmænd til udvalgsformænd, beskriver notatet.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har løbende understreget, at for ham er "alt til forhandling på nær velfærden".

Men by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt fra Venstre er ikke begejstret for oplægget til de mange besparelser på kulturområdet

- Vi skal have fundet penge til de ældre, og vi er selvfølgelig villige til at kigge ind i budgetterne. Men vi skal gøre det klogt, og der er forslag, vi slet ikke kan se os selv i, sagde han inden forhandlingerne uden at ville komme det nærmere, hvilke forslag Venstre vil sige ja og nej til.

- Vi vil tage udgangspunkt i det råderum, der ligger, og resten tager vi snakken om bag lukkede døre og ikke i pressen, konstaterede han.

Annonce

Der er grænser

Lilleholt kritiserede samtidig, at spareoplæggene på såvel administration som kultur blev sendt ud dagen før byrådets førstebehandling af budgettet. For det skaber uro blandt medarbejderne, der ikke har haft mulighed for at aflevere deres indspark, argumenterede han.

- Og så er der grænser for, hvor meget der kan spares på administration og kultur, når der også for to år siden blev omprioriteret 200 millioner kroner fra de to områder, påpegede Christoffer Lilleholt.

Og det medgav Peter Rahbæk Juel.

- Men hvis man vil give ældreområdet et løft, skal pengene findes et andet sted. Og så må man gøre op med sig selv, hvad der er vigtigst. For mig er det velfærden, og derfor vil jeg hellere bruge 20 millioner kroner på de ældre, end på at vi har de samme administrative funktioner i alle forvaltninger, fremhævede han.

Annonce

Alle partier med

Ved midnatstid var alle byrådets otte partier fortsat med ved forhandlingsbordet, og intet tydede på, at nogen var på vej ud. Især ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K) smilede stort i pauserne.

- I flere år er der blevet sparet og sparet på de ældre, men nu ser det endelig ud til, at området får et markant løft, så vi når et niveau, hvor vi kan være os selv bekendt, sagde han.

- Et beløb over 100 millioner kroner er et stort skridt, men det er kun starten på et maraton, for Odense vil stadig være den seksby (landet seks største byer, red.), der bruger færrest penge per ældre, pointerede han.

Forhandlingerne om Odense Kommunes cirka 13,7 milliarder kroner store budget ventes at nå i mål i løbet af natten til fredag eller i løbet af fredagen.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

GOG For abonnenter

GOG mod finner: Navne med en hal-speaker der kom galt afsted og skydevåben

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce