Annonce
Odense

Byrådet synger - og freden er genoprettet

Anders W. Berthelsen (S) var en blandt flere byrådspolitikerne, der roste de nye tiltag, der skal fremme god ro og orden i byrådet - og den politiske debat. Han mente, medierne havde været med til at puste konflikten op: - Jeg kan ikke erindre, at der har været nogen speciel koldkrigsstemning i byrådet, sagde han. Arkivfoto: Michael Bager

I Danmark er jeg født, sang de 29 medlemmer af Odense Byråd onsdag aften, inden de vedtog et nyt kodeks for "god ro og orden". Og freden holder indtil videre.

Slut med fem en halv timer lange byrådsmøder, hvor medlemmerne skændes om procedure og jura. Slut med unødvendige benspænd for det essentielle, nemlig at diskutere politik.

Så meget var de 29 fremmødte politikere enige om på onsdagens byrådsmøde, og det markerede de ved først at synge "I Danmark er jeg født", og dernæst ved at vedtage et udvidet kodeks for god ro og orden.

For en sikkerheds skyld vedtog politikerne også en procedure for, hvordan byrådet fremover skal behandle de såkaldte initiativret-sager - altså sager, som kan rejses af ethvert byrådsmedlem, så længe de handler om kommunens anliggender. Og det var netop initiativret-sager, der fik det sidste byrådsmøde til at køre af sporet med voldsomme diskussioner om, hvad der var den rigtige fremgangsmåde.

Socialdemokratiets Anders W. Berthelsen mente dog, at beskrivelsen af uenigheden var blevet dramatiseret i for høj grad af pressen:

- Jeg kan ikke erindre, at der har været nogen speciel koldkrigsstemning i byrådet (en udtalelse som oprindelig blev fremsat af Enhedslistens Brian Skov Nielsen, red.) - det, synes jeg, er ganske overdrevet. Men selvfølgelig går bølgerne nogle gange højt, og måske også lidt for højt nogle ganske få gange, sagde han.

Annonce

Takkede for input

Den nye enighed blev med det samme tryktestet af en sådan initiativret-sag.

Den var stillet af Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative og handlede om at styrke TUBA, en frivillig privat organisation, der tilbyder hjælp til børn og unge fra familier, hvor den ene eller begge forældre har haft et misbrug. TUBA oplever nemlig stigende ventelister blandt unge for at komme til.

Efter en runde i salen, hvor de tre partier fik lov til at uddybe deres forslag, og flere andre bød ind med andre nuancer i problemstillingen, stemte alle for det resolutionsforslag, som parterne var blevet enige om forinden - helt efter de nye procedurer - nemlig at sende sagen videre til behandling i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen.

Pernille Bendixen benyttede tilmed lejligheden til at takke alle, der havde ytret sig, for at komme med værdifulde indspark.

Resten af byrådsmødet forløb omtrent lige så fredeligt. Om parterne så lever lykkeligt sammen indtil næste valg, må de kommende byrådsmøder vise.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce