Annonce
Middelfart

Byrådet sagde ja: Nu må der bygges på Kulgrunden

Nu kan det store byggeri på Kulgrunden gå igang. Middelfart Byråd vedtog lokalplanen mandag. Illustration: Schmidt Hammer Lassen Architects
Det ikoniske byggeprojekt med op til 55 luksuslejligheder i vandkanten ved Havnegade blev stemt igennem af et stort flertal i Middelfart Byråd. Men først stemte politikerne tre ændringsforslag ned, og i spørgetiden efter mødet måtte borgmester Johannes Lundsfryd (S) forholde sig til en meget konkret undren fra en kompetent borger.

Middelfart: Der går næppe mange dage, før de første gravemaskiner ruller ud langs vandkanten på den såkaldte Kulgrund ved Havnegade for at påbegynde arbejdet med at forvandle området fra en byggetomt til op mod 55 luksuslejligheder i seks etager og med en byggehøjde på 23 meter over terræn.

For mandag aften nikkede 22 ud af Middelfart Byråds 25 medlemmer ja til den lokalplan, der baner vejen for Michael Nissens voluminøse og ambitiøse projekt. Et projekt, der har været 17 år undervejs.

Og lokalplanen blev fulgt til dørs af fraser som "En historisk dag" og "En stor dag". Men også af kritiske røster om at være blevet taget som "Gidsel af borgmesteren" og om et projekt der "Ser bedre ud fra Lillebæltsbroen end fra den by, der skal leve med det til hverdag".

Lad os tage kritikken først. Den blev fremsat i fællesskab af Enhedslistens Paw Nielsen og SF's Mikkel Dragmose-Hansen. De stillede tre ændringsforslag til den fremlagte lokalplan, og de gik på følgende punkter: 1. Der bør være bopælspligt i lejlighederne, så man sikrer sig, at beboerne skaber liv og betaler skat i Middelfart Kommune. 2. Lokalplanen skal føres tilbage til de første og langt mere pyramideformede tegninger, så skønheden udfolder sig fra gadeplan og ikke fra en bilrude på vej tværs over Lillebælt. 3. Der skal etableres en parkeringsfond betalt af ejer, så Middelfart Kommune kan tilbyde flere parkeringspladser i området, fordi byen i forvejen har brug for mere plads til netop parkering.

I jorden om få dage

Lokalplanen for Michael Nissens byggeri på Kulgrunden blev godkendt i Økonomiudvalget tirsdag den 28. januar. Kun SF's Mikkel Dragmose-Hansen stemte imod.
Lokalplanen blev endelig godkendt på byrådsmødet mandag aften. Her stemte SF og Enhedslisten imod, mens 22 stemte ja.

Michael Nissen oplyser, at funderingen med de over 400 pæle, de tre blokke skal stå på, går i gang i løbet af februar.

Michael Nissen forventer, at boligblokken tættest ved Lillebælt er klar til indflytning 1. juni 2021, de næste blokke er planlagt færdige til oktober og december næste år.

Som udgangspunkt opereres med cirka 50 lejligheder. Det præcise antal afhænger af, hvordan de 8500 etagemeter bliver fordelt. Den enkelte køber kan selv i store træk bestemme, hvor stor deres lejlighed skal være. Kvadratmeterpriserne ligger på 40.000-50.000 kroner afhængig af etagen.

Forslag stemt ned

- Vi blev som byråd taget som gidsler af borgmesteren, der benyttede sig af sin mulighed for at sætte planen i høring, før den havde været omkring os. Der gik fire uger, før vi så den i byrådet. Jeg sagde det dengang, og jeg gentager det i dag: Jeg håber ikke, det er sådan, vi skal samarbejde, sagde Paw Nielsen, inden de tre ændringsforslag kom til afstemning ét efter ét.

Alle tre forslag faldt med stemmerne 22-2. Paw Nielsen og Mikkel Dragmose-Hansen stemte imod, mens Venstres Kaj Pilgård Nielsen ikke var til stede ved mandagens byrådsmøde og derfor ikke kunne stemme.

Men vedtagelsen af lokalplanen satte ikke punktum for emnet. I spørgetiden efter mødet ville Jørgen Knudsen gerne vide, hvorfor man ikke i planen har sikret sig, at der er en sanktionsmulighed over for ejeren af projektet - altså Michael Nissen - i forhold til den passus, der handler om, at havnebassinet inden for de næste par år skal graves ud, så vandlinjen kommer til at flugte med den, der ligger på den anden side af Kulturøen.

- Ellers er det ikke sikkert, der nogensinde bliver gravet ud. Og det kan gøres ganske enkelt ved at skrive det ind i paragraf 12, sagde Jørgen Knudsen. Og Knudsen ved, hvad han taler om, for han har en mangeårig fortid som Middelfart Kommunes plan- og byggechef.

Borgmester Johannes Lundsfryd (S) gav følgende svar:

- Fordi, det har vi besluttet.

- Det synes jeg er et mærkeligt svar, replicerede Knudsen.

Annonce

De store ord

Og så lukker vi historien med de floromvundne gloser, der nu sætter projektet igang.

- Det er en vigtig plan. Det er et byggeri, der færdiggør midtbyen, men som samtidig tager fat på en helt ny del af havneområdet. Det er stort, markant og historisk, lød det fra Venstres Regitze Tilma, der er formand for Teknisk Udvalg.

Næstformanden i samme udvalg - socialdemokraten Per Vismark - supplerede:

- Vi tror, vi vedtager en plan, der er i overensstemmelse med, hvad borgerne ønsker sig. Vi er glade for tilretningerne i forhold til de indsigelser, der er kommet, og det er vigtigt, at det er et samlet byråd, der står bag, for det er et byggeri, som vi skal se på i mange år fremover, sagde han.

Det var før, afstemningen.

Morten Weiss-Pedersen hæftede sig ved, at det nuværende p-hus ved Havnegade er konstrueret, så der kan bygges etager ovenpå, hvis det bliver nødvendigt.

Der er indtil videre solgt 25 af de 55 enheder i byggeriet, selv om den første mursten altså endnu ikke er placeret.

Regitze Tilma kunne oplyse, at kun én køber ud af de 25 har planer om at udskyde indflytningen. Resten af de solgte ejendomme vil blive beboet, når byggeriet står klar.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Hvem var skyld i letbaneuheld? Både bilist og letbanefører mener, at de havde grønt lys

Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

OB

Christian Eriksen genoptræner på OB's anlæg

Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

Sydfyn

Ung mand kørte vanvidskørsel gennem Vejstrup og Skårup: Nu efterlyser politiet vidner til den vilde biljagt

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Nyborg

Nedrevet køreledning skabte lange køer på stationen: - Det værste er, når man ikke kan få klar besked

Assens For abonnenter

Pia får helt nye opgaver i Byrådet: - Jeg har gjort mig en masse tanker om noget jeg ikke skal lave

Odense

Smitten øges, mistrivslen stiger: Studerende på SDU møder syge op til undervisningen

Annonce