Annonce
Sydfyn

Kort nyt fra byrådet: Med masser af vindmøllesnak, tre ja'er til nye boligområder og en flad fodboldjoke

Der blev både talt om vindmøller, nye boligområder og skov, da der tirdag aften var byrådsmøde i Vejstrup Forsamlingshus. Foto: Katrine Becher Damkjær

Opdateret med en rettelse onsdag 26.10.2020 klokken 11.15, da vi i første omgang kom til at skrive, at H.C. Wulff er manden bag Borgerlisten. Det er han ikke. Han er manden bag Sydfynslisten. (anwni)


Vejstrup: For et år siden ville ingen næppe have troet på, at de 29 politikere i Svendborg byråd tirsdag den 27. oktober 2020 skulle begynde et byrådsmøde med at passere en stor gruppe mundbindklædte mennesker foran Vejstrup Forsamlingshus.

Men sådan blev det.

Annonce

Byrådsmedlemmerne var selv iklædt mundbind, da de ankom til forsamlingshuset, og flere af dem måtte flere gange blive mindet om, at de skulle have mundbindet på, når de gik rundt blandt deres kollegaer.

Socialdirektør John Jensen ankom som vanligt på sin motorcykel, og han klædte - til stor underholdning for møllemodstanderne - om til habitjakke på forsamlingshusets parkeringsplads.

Inde i forsamlingshuset kunne byrådsmedlemmerne tage mundbindene af, når de havde taget plads i hesteskoen. Egentlig skulle der have været afholdt borgermøde forud for byrådsmødet, men det blev aflyst på grund af forsamlingsforbuddet. Byrådsmødet kunne til gengæld godt afholdes, fordi der er tale om et politisk møde.

Der blev dog kun plads til 35 på tilhørerrækkerne, og byrådsmødet begyndte med en halv times spørgetid. Her fik rådhusbetjentene i øvrigt dagens motion, fordi de var sat til at flytte rundt på en gulvmikrofon, hver gang en ny politiker tog ordet.

På grund af covid-19 var der plads til 35 tilhører til byrådsmødet i Vejstrup Forsamlingshus. Foto: Katrine Becher Damkjær

Musiker Lasse Helner, som bor i Lundeborg, ville gerne vide, hvorfor politikerne ikke værner mere om den natur, kultur og turisme, der er i området, hvor kæmpevindmøllerne måske skal opstilles.

- Det er en nedvurdering af vores gamle kulturlandskab. I bør lytte til de mennesker, som bor i området, sagde han.

Borgmester Bo Hansen (S) var uenig i, at vindmøller kan ødelægge turismen.

- Der er 5000 vindmøller i Danmark, og der er masse af turisme i de områder, hvor der er vindmøller. Jeg tror ikke, at vindmøllerne kommer til at påvirke turismen i Lundeborg. Byrådet har vedtaget en energi- og klimapolitik, og den skal vi føre ud i livet. Tiden er ikke til at læne sig tilbage og sige, at det kan der komme en løsning på om 10-20 år, sagde han.

Mette Kristensen (V), som også har underskrevet klima- og energipolitikken, mente dog ikke at målene kun kan nås med vindmøller.

- Der er andre gode alternativer, sagde hun.

Marianne Vitus, Lundeborg, bad politikerne om at genoverveje planerne om Broholmmøllerne, nu da de har fået en belejlig tænkepause ovenpå sagen om den røde glente, som i sidste uge sparkede projektet til hjørne.

Borgmester Bo Hansen (S) mente dog ikke, at der var tid til genovervejelse.

- Det er paradoksalt at tænke på, at mens vi går og overvejer, hvad vi skal gøre, så er det et faktum, at halvdelen af de fuglearter, vi kender i dag, vil være uddød i 2050, fordi vi ikke gør noget for klimaet, sagde han.

Hanne Klit (S), John Arly Henriksen (S) og Bo Hansen (S) under byrådsmødet i Vejstrup Forsamlingshus. Foto: Katrine Becher Damkjær

H.C. Wulff, kendt vindmøllemodstander fra Tåsinge og manden bag Borgerlisten, spurgte borgmesteren, om han havde været i kontakt med andre kommuner for at høre, hvad de gør for at blive mere klimavenlige.

- Nej, det har jeg ikke. Nogle vil vind. Andre vil sol. Det er jo op til kommunerne selv at skrifte for, svarede Bo Hansen (S).

Hanne Ringgaard Møller (R) forsøgte efter spørgetiden at fortælle, hvor Radikale Venstre står i forhold til Broholm-møllerne, men det havde hun svært ved, da Bo Hansen hele tiden mindede hende om, at vindmøllesagen ikke var til politisk behandling, da sagen er blevet udsat. Det lykkedes dog Hanne Ringgard at overdøve borgmesteren og fortælle, at Radikale Venstre ikke er for Broholmmøllerne. Det medførte bifald blandt tilhørerne.

Undervejs i spørgetiden blev en mobiltelefon - der lød som et jagthorn - ved med at ringe. Til sidste måtte Bo Hansen komme med en advarsel.

- Hvis din telefon ringer en gang til Jens (Munk), så skal du give øl, sagde han. Det affødte latter i salen.

Efter en lang vindmølledebat, gik byådet videre til noget, der også rimer på klima -nemlig vedtagelse af kommunens skovstrategi. Her forsøgte Pia Dam (S) - med succes - at komme i avisens spalter.

- Jeg har lagt mærke til, at hvis man siger noget om fodbold, så er der en god chance for at komme i spalterne, og jeg har derfor rådført mig hos Flemming Madsen, som anbefalede, at jeg skulle sige noget i retning af "You'll never fall alone", sagde hun.

Skovstrategien blev vedtaget, og byrødderne gik videre til den endelige vedtagelse af det nye boligområde ved amtmandsboligen på Tvedvej.

Enhedslisten, Jens Munk (løsg.), SF og Dansk Folkeparti var imod det nye byggeri, som de mener bliver for voldsomt. Forslaget blev dog vedtaget af et flertal i byrådet.

Også et nyt kommuneplantillæg for et boligområde ved Skårup Seminarium var til afstemning, og her blev indstillingen også godkendt.

Det samme gælder for det nye byggeri ved Kogtved Søfartsskole. Dog holdt Enhedslistens Jesper Kiel fast i sin mindretalsudtalelse om, at det nye byggeri kommer for tæt på havet og den mindretalsudtalelse blev støttet af SF. Derfor stemte EL og SF imod byggeriet ved Kogtved Søfartsskole.

Herefter blev tilhørerne - inklusiv pressen - sendt ud af forsamlingshusets festsal, fordi byrådet var nået til de lukkede punkter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Odense Håndbold

Odense Håndbold tog endnu en sejr, selvom spillet ikke levede op til standarden: - Vi forventer mere af os selv

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med vindende danskere gennem tiderne, OBK-kendis og Vittinghus ude

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Odense Håndbold For abonnenter

Navne fra Otterup Idrætscenter - med skrattende højtalere, udebane på hjemmebane og Lois Abbingh

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Annonce