Annonce
Middelfart

Byrådet godkender plan for indsamling af mere affald: Men du skal ikke bøvle med flere beholdere

Du kommer ikke til at skulle finde plads til flere end de tre affaldsbeholdere, du kender i forvejen. Det besluttede Byrådet mandag aften. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Byrådet besluttede samtidig at søge om dispensation til at udskyde implementeringen af ændringerne i affaldsordningen med et år.

Nordvestfyn: Borgerne i Middelfart Kommune skal ikke forberede sig på at skulle gøre plads til flere affaldsbeholdere, når den såkaldte affaldsbekendtgørelse skal implementeres i de danske kommuner.

Mandag aften besluttede Middelfarts byråd at godkende en plan for den fremtidige indsamling af husholdningsaffald. Affaldsbekendtgørelsen, som Miljøstyrelsen offentliggjorde i december 2020, indebærer, at de danske kommuner senest 1. juli 2021 skal være klar til at indsamle ni fraktioner af husholdningsaffald særskilt.

Forvaltningen har dog arbejdet sig frem til en løsning, som sikrer, at borgerne fortsat kun skal have tre rumopdelte beholdere til affald derhjemme. Den ene beholder vil som i dag skulle rumme henholdsvis madaffald og restaffald. De to andre beholdere vil skulle rumme de andre fraktioner, hvoraf flere af dem vil være en sammenblanding af flere fraktioner, eksempelvis metal og glas. Hvordan fraktionerne skal blandes, skal forvaltningen nu arbejde videre med.

Samtidig vil husstande skulle samle farligt affald i en miljøkasse, som bliver udleveret.

Annonce

Søger dispensation

De sammenblandede affaldsfraktioner vil skulle eftersorteres, men det skal man ikke lade sig skræmme af fra et miljømæssigt synspunkt, sagde formand for Energi- og Miljøudvalget Morten Weiss-Pedersen (K) på byrådsmødet.

- Man har undersøgt det i et samarbejde mellem de fynske kommuner og SDU (Syddansk Universitet, red.), og det viser sig faktisk, at eftersortering af restaffaldet giver mere genanvendelse end kildesortering (sortering derhjemme, red.). Samtidig viser analyserne, at eftersortering er markant billigere end øget kildesortering, sagde udvalgsformanden.

Byrådet besluttede samtidig at søge Miljøstyrelsen om dispensation for at have affaldsbekendtgørelsen implementeret til sommer.

- Det når vi ikke, sagde han på byrådsmødet.

- Og det er der vidst ikke ret mange kommuner, der gør.

Middelfart Kommune forventer at kunne have affaldsbekendtgørelsen implementeret 1. juni 2022 i stedet. Både Kerteminde og Faaborg-Midtfyn kommuner har ansøgt om dispensation.

Affaldsfraktionerne i bekendtgørelsen er madaffald, restaffald, pap, papir, glas, metal, farligt affald, plast samt mad- og drikkekartoner og tekstil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Ejer af sportsbar peger på problemer ved nye restriktioner - vil ikke være en sur kælling: - Jeg synes, det er fuldstændig hul i hovedet

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce