Annonce
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

På onsdagens byrådsmøde satte politikerne et punktum i den omdiskuterede Odeon-sag om diskrimination og selvcensur. Foto: Erik Thomsen
Selv om flere partier fortsat savner en undskyldning fra Odeon efter deres løgn om det Kinakritiske danseshow Shen Yun, så blev sagen afsluttet på onsdagens byrådsmøde.

De tager advokatundersøgelsen til efterretning, de kritiserer, at Odeon har løjet, og med det sætter de et punktum for den omdiskuterede sag.

Sådan konkluderede et enigt byråd, da politikerne onsdag - endnu engang - havde Odeons afvisning af den systemkritiske og kinesiske dansetrup Shen Yun på dagsordenen.

- Det har været en uskøn og rodet affære, men med advokatundersøgelsen bliver der slået en stor pæl igennem spekulationerne om diskrimination og selvcensur, opsummerede borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Det var på Enhedslistens initiativ, at alle byrådets partier i december sidste år vedtog, at Odeon gennem partnerskabsaftalen med Odense Kommunes skulle afkræves et svar på sagens rette sammenhæng for efter Odeons skiftende forklaringer på aflysningen at fjerne enhver tvivl om selvcensur, diskrimination og krænkelse af lighedsprincippet.

Annonce

Sig undskyld

De svar ligger der nu, og med advokatundersøgelsen konklusion om, at der ikke har været noget direkte eller indirekte pres på Odeon fra kinesiske repræsentanter og ikke har været nogen form for selvcensur, ønsker også Enhedslisten at komme videre:

- Vi er glade for, at sagen er blevet undersøgt, og vi vurderer ikke, der er potentiale i sagen til at tage yderligere skridt, sagde Reza Javid.

Og så gentog han sin opfordring til Odeons ledelse om at levere en undskyldning til både kommune og offentlighed for at have løjet om baggrunden for aflysningen, der ifølge undersøgelsen skal findes i Shen Yun-arrangementets "betydelige ressourcetræk".

En sådan undskyldning efterlyste også Søren Windell (K).

- Det eneste, vi nu kan vente på, er en undskyldning fra H.C. Andersen Kongrescenters bestyrelsesformand Jens Belling, der bærer ansvaret for løgnen og den elendige kommunikation.

Venstres Jane Jegind bakkede kritikken op, men hæftede sig samtidig ved, at sagen har været et positivt slag for ytringsfriheden og demokratiet.

- Heldigvis var det ikke et angreb på vores ytringsfrihed, men sagen viser, at det i vores land heldigvis er enormt svært at komme af sted med. Så er der nogle, der rejser sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Emil fortæller om indsekter på Kulturøen

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Annonce