Annonce
Assens

Byråd går videre med høj kystsikring: Sommerhusejere har protesteret - de står nu til at miste en del af havudsigten

Assens Kommune markerede tidligere på året, hvor højt højvandssikringen kommer til at blive. Arkivfoto: Martin Kloster
Assens Byråd gik onsdag aften videre med planerne om kystsikring, der skal sikre sommerhusene Næshusene og resten af Assens by mod oversvømmelser.

Assens: Det ligger fast, at Assens Kommune - i samarbejde med Realdania - skal i gang med et storstilet klimasikringsprojekt, der skal beskytte Assens by mod oversvømmelser.

Det gælder ikke mindst Næshusene, som får udsigt til det op mod 2,75 meter høje klitlandskab, der skal udgøre kystsikringen. Sommerhusejerne i området har netop talt kraftigt imod den form for højvandssikring.

Onsdag aften stemte et flertal i byrådet ja til at gå videre med planerne, mens Konservative og Dansk Folkeparti endte med at stemme blankt.

Annonce

- Sagen er det første væsentlige skridt for at kystsikre Assens by. Byrådet har helt fra starten været indstillet på, at et klitlandskab vil være en god og unik løsning for den udfordring, der i hvert fald henover sommeren har givet stof til eftertanke, når man ser på Tyskland og de 47 grader i Spanien, sagde Dan Gørtz (V), formand for Miljø-, Teknik- og Planudvalget.

- Vanskelig løsning

Han nævnte, at især Næshusene er udsat, når det kommer til stigende vandstand efter eksempelvis en storm. Men en højvandssikring kommer til at tage en betydelig del af sommerhusejernes havudsigt til Lillebælt.

- Det er rigtig vanskeligt at finde en løsning, hvor udsigten ikke rammes. Jeg håber, at man ved at justere højden lidt og ved at justere lidt på placeringen af det højeste punkt kan få en løsning, hvor udsigten rammes mindst muligt, argumenterede han.

Det er rigtig vanskeligt at finde en løsning, hvor udsigten ikke rammes

Dan Gørtz, (V), udvalgsformand
Sonnich Jensen, sommerhusejer på Næs i Assens, stod tidligere på året i spidsen for sommerhusejerne, der var utilfredse med kommunens forslag om et klitlandskab som kystsikring. Arkivfoto: Martin Kloster.

Ejerforeningen for Næshusene har tidligere været kritisk overfor klitlandskabet, og sommerhusejerne har selv tilbudt at betale en del af et alternativt projekt, som er en hård kystsikring i form af en betonkerne dækket med jord og græs, og som det er muligt at kigge over - også når man sidder ned, mener sommerhusejerne.

Sommerhusejerne har desuden fået regnet på, at deres ejendomme står til at miste omkring 25 procent af værdien, hvis en kystsikring tager udsigten til Lillebælt.

Kommunens og Realdanias projekt er langt fra beskrevet i detaljer. Derfor stemte Konservative og Dansk Folkeparti ikke ja - men blankt - til projektet.

Annonce

- Kæden hopper af

Viceborgmester Søren Thomsen (K) undrede sig nemlig over, at det er Miljø- Teknik- og Planudvalget, der står til at skulle godkende det endelige forslag til et detailprojekt, når det ligger klar.

- Der, hvor kæden hopper af for mig, er, når det skal endeligt godkendes i udvalget. En sag som denne er af en størrelse og pris, som selvfølgelig skal godkendes endeligt i byrådet, mente Søren Thomsen.

- Jeg kan ikke tage stilling til, om jeg skal stemme nej eller ja til sagen her, for projektet kan ændre sig. Ganske vist i detaljer, men som høringssvarene går på, er det også detaljer, der skal tilrettes. Bliver de ikke tilrettet på den rigtige måde, så beboerne kan se sig selv i planen, så kan jeg ikke stemme for, tilføjede han.

Sommerhusejerne har fået lavet deres egen markering af, hvordan de får taget udsigten. De frygter, at marehalm på toppen af klitlandskabet vil tage udsigten i op til tre meters højde. Arkivfoto: Martin Kloster

Søren Thomsen foreslog, at det bliver byrådet, der skal nikke ja til det endelige detailprojekteringsforslag.

Flemming Risskov Jørgensen (SF) var uenig:

- I vores kommune er der udvalgsstyre. Når den umiddelbare forvaltning ligger i udvalgene, så er både magt og ansvar spredt. Det er ikke særlig smart, hvis det Konservative forslag kommer til at danne præcedens, hvor flere politiske opgaver bliver centraliseret, sagde Flemming Risskov Jørgensen, der fremhævede, at beskrivelsen af projektet allerede omfattede et betydeligt materiale.

- De justeringer, der kan foretages indenfor rammen, kan ikke ændre afgørende på det overordnede projekt. Hvis man forstår at skelne væsentligt fra uvæsentligt, så er det i dag, vi bider til bolle, tilføjede han.

Annonce

Bekymring over økonomi

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) bakkede op om Konservative.

- Vi er alle enige om, at vi skal højvandssikre. Vi kan være bekymret for, at der ikke er beskrevet nogen økonomi. Det ser ambitiøst ud, men er det 10 gange dyrere, end hvad vi ellers kunne lave? Har vi råd til det, spurgte DF'eren, der efterfølgende gav udtryk for, at han ville forsøge at få sagen rejst i byrådet igen - på et senere tidspunkt.

Borgmester Søren Steen Andersen (V) måtte dernæst forklare, at selve arbejdet med de endelige planer er i hænderne på det ansvarlige udvalg i forhold til den arbejdsfordeling, som byrådet er blevet enige om, mens det er byrådet, der i sidste ende forholder sig til økonomien.

- Sagen kommer selvfølgelig tilbage til byrådet igen, betonede borgmesteren.

Der er endnu ikke sat beløb på, hvad projektet løber op i, og flere påpegede, at man var helt afhængig af finansiering udefra. Det sagde blandt andre Poul Poulsen (R).

- Jeg er meget fascineret af det her projekt. Jeg var også med til borgermødet (ved Næshusene, red.), og det var svært at finde nogen, der klappede én på skulderen den dag. Jeg tror, jeg mødte en enkelt, men han boede et stykke derfra. Vores opgave er at sikre hele Assens by - ikke bare Assens Næs. Det er rigtigt, at vi ikke kommer til at gennemføre projektet for Assens-midler. Dem har vi ikke. Vi er afhængig af rigtig mange eksterne midler, opsummerede han.

I den kommende tid skal repræsentanter fra Assens Næs og administrationen arbejde videre med planerne i en fælles arbejdsgruppe.

Byen og Bæltet

I 2018 vedtog Assens Byråd en klimaplan for havneområdet, hvor man skal finde ud af, hvordan havnen og byen kan beskyttes mod fremtidens stormfloder. Byrådet vedtog i den sammenhæng en ydre sikringslinje langs kysten som grundlaget for det videre arbejde.

Samtidig har kommunen deltaget i pilotprojektet ”Byerne og det stigende havvand”, der er et partnerskab mellem Miljøministeriet og Realdania. 

Opgaven var at undersøge mulighederne for anlæg af en naturbaseret højvandsbeskyttelse på Assens Næs, som desuden har fokus på byudvikling og rekreativ udnyttelse. 

Projektet beskriver nemlig også, at der er sikret plads nok i området til forskellige former for aktiviteter såsom strandfodbold og strandhåndbold, beachvolley, fitness og fugleskydning.

Og det er resultatet af det, der har været i høring henover sommeren.

Hvis projektet eller del af projektet realiseres, skal der søges om tilladelse til kystbeskyttelse, har Fyens Stiftstidende tidligere beskrevet.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce