Annonce
Odense

Byplan-chef efter kritik af usikre tal: Opmærksomhed på kildekritik er øget

Skal man tro undersøgelsen - til trods for dens usikkerheder - er der færre mennesker i bymidten i dagtimerne i hverdagen, men flere om aftenen og i weekenden. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Jeanette W. Olsen, kontorchef for Byplan, forklarer, at kritiseret bylivsundersøgelse er lavet på samme måde som i 2008, 1998 og 1988. I fremtiden skal moderne teknologi bidrage til et give et sikrere datagrundlag, siger hun.

Annonce

Undersøgelsen af bylivet i Odense, Odense i forandring, hvis talgrundlag kritiseres af flere politikere, blev lavet på samme måde i 1988, 1998 og i 2008. Det forklarer kontorchef i Byplan hos Odense Kommune, Jeanette W. Olsen.

- Idéen har været at ved at gøre det på samme måde hver 10. år, så får man en unikt sammenligningsgrundlag, som giver mulighed for at se udviklingen over tid, siger hun.

Jeanette W. Olsen erkender, at datagrundlaget for fodgængertal og opholdsregistreringer ikke er skudsikkert. Det er derfor, forvaltningen i oplægget til politikerne skriver, at undersøgelsen er "behæftet med en stor usikkerhed". Alligevel mener hun ikke, at undersøgelsen er ubrugelig.

- Den tegner det store billede, som er, at der er færre mennesker i midtbyen i dagtimerne til hverdag og til gengæld flere om aftenen og om lørdagen - især lørdag aften. Det svarer til det billede, vi har. Og det passer med den udvikling, vi har set i bymidten med færre detailhandelsbutikker, men flere restauranter og caféer. Det er det, vi kan bruge undersøgelsen til at få bekræftet. Og desuden kan vi bruge de anbefalinger om konkrete indsatser til at styrke bylivet, der indgår i undersøgelsen, siger hun.

Annonce

Nye metoder på vej

Ifølge Jeanette W. Olsen skal den kritik af rapportens tal, der nu rejses, ses i det lys, at der over de senere er kommet en øget opmærksomhed på kildekritik.

- Den her metode, der er anvendt (med målinger én hverdag og én lørdag, red.) var god nok i 1988, 1998 og 2008. Men i dag er kravene øget, mener hun.

Derfor vil fremtidige undersøgelser af bylivets udvikling i Odense også skulle udføres med andre metoder, lyder det fra byplanchefen. Nye teknologier med kameraer, der laver anonyme registreringer af fodgængere og ophold i gaderummet giver nye muligheder, og derved er det muligt opnå et mere validt datagrundlag over længere tid, forklarer hun,

Odense Kommune har allerede opsat enkelte sensorer rundt omkring byen, og det samme har Odense Cityforening, men systemet er endnu ikke udviklet i et omfang, så det er brugbart.

- Men der noget, vi arbejder videre med, og i de kommende år vil vi gradvis blive bedre og bedre i stand til at følge udviklingen i byens liv løbende, siger Jeanette W. Olsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Svogre starter møbelvirksomhed: Kunderne står i kø for at købe håndlavede fynske borde

Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Annonce