Annonce
Nyborg

Bypark skal fortælle historien om togene gennem byen

Parken skal ligge på et 4500 kvadratmeter stort område syd for de gamle DSB-værksteder. Grafik: Urbanlab

DSB har principgodkendt skitse og budget til en bypark syd for de gamle DSB-værksteder, der nu skal være whisky-destilleri.

Nyborg: En bypark med grønne områder, bænke, en rund folkeplads og en sti til stranden, der munder ud i en badebro - alt sammen pakket ind i fortællingen om de gamle dsb-værksteder, rangerarealer og remise.

Planerne om en bypark på en del af de gamle DSB-arealer er muligvis rykket et skridt nærmere. DSB har netop principgodkent et skitseprojekt til parken, der skal ligge på et 4500 kvadratmeter stort område syd for de gamle DSB-værksteder, der nu er ved at blive indrettet til whisky-destilleri.

- Det er jo fantastisk, at vi kan komme et skridt videre med byparken. Hele området står lidt øde hen og det er godt, at der sker noget nu. Det er jo lidt specielt, når ejerne også har en strategi og det hele skal gå op i en højere enhed, men det ser det ud til at gøre, siger formand for Erhvervs- og Udviklingsudvalget Peter Wagner Mollerup (V), der dog endnu ikke kan sige noget præcist om, hvornår byparken kan indvies.

- Men foreløbig er vi er glade for, at DSB har principgodkendt skitsen til byparken, og vi fornemmer på dialogen, at der kan komme gang i projektet allerede her i 2017, tilføjer han.

Den bemærkning står imidlertid for formandens egen regning, bemærker underdirektør i DSB Ejendomme Jes Transbøl.

- Der er ingen fast tidsplan for, hvornår vi vil etablere parken. Det kommer an på salget af grunde i området i øvrigt, lyder det fra underdirektøren.

Parken er en del af den helhedsplan, der er lavet for hele det store område, der tidligere har været DSB togarealer. I 2005 lavede kommunen i samarbejde med DSB en ambitiøs helhedsplan for området med mulighed for at bygge i alt godt 90.000 kvadratmeter bolig i fem etager på området.I 2014 søsatte Fyens Stiftstidende en større artikelserie om de mange ubebyggede kvadratmeter som lå bebyggede hen som brakmark. Serien, som vi kaldte "afsporet" skabte megen debat, borgermøder og møder med DSB. I slutningen af 2015 mundede det hele ud i en ny helhedsplan, der ændrede bebyggelsesprocenten fra 80 til 60 procent, og gjorde plads til 420 nye boliger.

Nu er der således planlagt med lavere og mindre tæt byggeri, men stadig med en strandpark.

Helhedsplanen blev endeligt vedtaget som en del af kommuneplanstrategien sidst på året 2016.

www.fyens.dk kan du læse det store tema "Afsporet," der handler om et store åbne område midt i Nyborg, der har ligget øde hen i snart 20 år, siden færgerne holdt op med at sejle mellem Nyborg og Korsør.

Annonce

En gave til Nyborg

At skitsen til en strandpark dukker op netop nu skyldes, at der er godt gang i etableringen af udenomsarealerne ved de gamle DSB-værksteder, hvor Ørbæk Bryggeri skal have whiskydestilleri.

Landskabsarkitekten, der skaber omgivelserne omkring whiskydestilleriet, har således tegnet skitsen til byparken, så den får sammenhæng med udenomsarealerne omkring whiskydestilleriet. Der er også tegnet en skitse for den yderste pier, som også får sammenhæng med det øvrige parkanlæg, men her vil det afhænge af aftalen med en eventuel investor, om den plan føres ud i livet.

Byparken skal opføres i respekt for, at området tidligere har været rangerareal og remiseplads. Der løber skinner ud fra det tidligere værksteds porte og disse videreføres i parken af et bælte, der ligner spor, og hvor et tærrænmøbel skaber bænke på tværs af bæltet, så det ligner jernbanesveller.

Den store runde remiseplads genskabes som en folkeplads i forskellige niveauer og et tæt plantebælte vil sikre en skyggefuld plads mod Færgevej.

Mellem Færgevej og parken bliver parkeringsplads, og fra parken og ned til strandkanten ved Sølyst skabes en stiforbindelse, der munder ud i en ny badebro.

Samtidig med, at DSB har principgodkendt skitseprojektet til en park har de også princip-godkendt budgettet. Heraf fremgår det, at DSB betaler for anlæggelsen af parken, mens kommunen forpligter sig til at betale det, man kalder inventar. Det vil sige et terræn-møbel af sveller, belysning, pergola og en badebro til en anslået pris på 540.000 kroner.

Som en del af aftalen med DSB overtager Nyborg Kommunen arealet med parken og står for den fremtidige drift og vedligeholdese.

- Det er også et vigtigt signal overfor DSB, at vi som kommune viser, at vi er villige til at bruge de penge, der skal til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

78-årig bragede ind i Dittes bil og stak af: Så fandt hun tilfældigt bilen på deres fælles værksted

Odense

Beboere kæmper med vanvidskørsel: Påvirket bilist bragede ind i vejtræ ved legeplads

Kerteminde

Røveri mod Circle K: Mand med Netto-pose truede med 20-25 centimeter lang kniv

Annonce