Lukkes Thomas B. Thriges Gade for biltrafik, vil trafikken derimod stige mærkbart i flere andre områder af byen.
CENTRUM: Den nye bymidte omkring den nuværende Thomas B. Thriges Gade bliver fri for larm og os fra biler. Til gengæld vil trafikken blive tættere andre steder i byen.
Sådan bliver det, hvis borgmester Jan Boyes (K) nye udspil til en fremtidig udformning af den forhadte gade, der i årevis er blevet kaldt et åbent sår i byens midte, bliver en realitet.
At skabe en fredfyldt midtbyoase befolket med cyklister, fodgængere, cafeliv og på længere sigt en letbane vil skabe den sammenhæng i midtbyen, som de fleste i Odense har efterlyst i årevis.
Men planen rummer også en meget markant udfordring. I dag kører 30.000 biler i døgnet via Thomas B. Thriges Gade, og lukkes den af for biltrafik, vil det medføre en massiv forøgelse af trafikken i resten af byen.
Skal køre i ring
Det er borgmester Jan Boye og de eksperter, der har været med til at udarbejde forslaget, klar over.
Først og fremmest sætter de deres lid til den faste forbindelse over Odense Kanal, så den yderste ringvej omkring Odense, den såkaldte Ring 3, bliver intakt. I dag er de biler, der skal den vej, tvunget til at køre ind gennem midtbyen, men efter planen slipper de for omvejen fra 2012, hvor både borgmesteren og by- og kulturrådmand Anker Boye (S) har lovet, at kanalforbindelsen vil stå færdig, så bilisterne kan køre i en cirkel uden om byen. På behørig afstand af bymidten.
Ring 1,5
Derudover er det planen at udvide nogle af de mest egnede veje mellem den inderste ringvej, den såkaldte Ring 1, og Ring 2, blandt andet Toldbodgade, Hans Mules Gade og Grønløkkevej, så der skabes en slags Ring 1,5, som kan tage noget af den ekstra belastning fra de mange nye biler, der skal køre rundt i cirkler omkring bymidten.
Rådgivningsvirksomheden COWI skønner, at risikoen for kødannelser vil øges, specielt i de områder, hvor det ikke er muligt at udbygge vejnettet. Men overordnet skønner COWI, at trafikken vil kunne afvikles på den foreslåede måde, hvis der gennemføres omfattende udvidelser af andre vejstrækninger.
Underjordisk parkering
En absolut hjørnesten i den nye plan er de underjordiske parkeringskældre, som vil få plads til 700 biler.
Det er her hr. og fru Hansen fra Sanderum skal efterlade bilen, når de kommer ind til midtbyen for at sippe en caffe latte eller kigge på butikker. Parkeringskælderen vil der være adgang til fra flere sider, men det bliver ikke muligt at bruge den til gennemkørsel.
Alternativt bliver det også muligt at efterlade bilen ved store parkeringsanlæg helt ude ved motorvejen, hvorfra man så kan tage den nye letbane ind til byen, der på længere sigt indgår som en del af planen. På sin vej mod banegården vil letbanen få stoppesteder langs den rute, der i dag kendes som Thomas B. Thriges Gade.