Annonce
Kerteminde

Bygherren viser rundt: Sådan bliver Kertemindes nye havnekvarter

Jesper Schmitz er direktør i Milestone DG, som har vundet byggeretten på Nordre Havnekaj. Han er nu i fuld gang med at forvandle den forladte industrigrund til hyggeligt havnekvarter. Foto: Helle Kryger
Jesper Schmitz er direktør i Milestone DG og i fuld gang med at forandre Nordre Havnekaj fra forladt industri til hyggeligt byhuskvarter. Følg med på en guidet rundtur i planerne.

Kerteminde: Mens sommeren så småt er ved at indfinde sig i Kerteminde med sejlbåde på Storebælt, vaffelis i Trollegade og store fadøl foran Tornøes Hotel, er de afgørende streger til et helt nyt boligkvarter i den gamle købstad ved at tage form.

70 boliger ved havnefronten udformet som en blanding af små og store byhuse samt lejligheder. Alle med pudsede facader i flere forskellige afdæmpede jordfarver.

- Der bliver virkelig kælet for detaljerne. Vi har eksempelvis tegnet en del af vindues-sprosserne om til lyse farver, fordi vi synes, det fungerer bedre med en blanding af mørke og lyse sprosser, fortæller Jesper Schmitz.

Han er direktør i Milestone DG og bygherre på Nordre Havnekaj. Han sidder bag tegnebordet sammen med det Odense-baserede arkitektfirma Archidea.

Detaljegraden bringer minder om dengang, han stod i spidsen for opførelsen af Kertemindes nye golfbaneanlæg Great Northern. Et projekt, der bragte ham til byen fra København, og som vakte hans interesse for Kerteminde i en grad, så han nu har kastet sig ud i at virkeliggøre en havneplan, som har været adskillige byråd, workshops og borgermøder undervejs. Den forladte industrihavn skal forvandles til et hyggeligt havnekvarter.

Det er noget af det, Kerteminde kan. Her er stadig en autentisk fiskerihavn, en hyggelig bymidte i et gammelt købstadsmiljø og den direkte adgang til marinaen. Kvarteret kommer til at ligge på en fuldstændig unik placering. Hvis man er begejstret for den stemning, bliver det ikke bedre end hernede. Det er nok også derfor, vi oplever interesse fra hele Fyn på det her.

Jesper Schmitz, Milestone DG

Interesserede fra hele Fyn

Jesper Schmitz tager os med på en guidet tur gennem planerne. Vi begynder i Renæssancehavnen og bevæger os til fods mod Fjord&Bælt.

- Her laver kommunen en promenade af træbelægning, så man kan gå på vandsiden af Fjord&Bælt, ned forbi Nordre Havnekaj og helt ud til havneparken ved marinaen. Der bliver mulighed for at sidde på en træopbygning langs hele promenaden og dermed tage ophold på havnen, fortæller Jesper Schmitz.

Han løfter solbrillerne, lader blikket drive over på den anden side af det strømfyldte vand i havneindløbet og peger begejstret mod den gamle fiskerihavn:

- Det er noget af det, Kerteminde kan. Her er stadig en autentisk fiskerihavn, en hyggelig bymidte i et gammelt købstadsmiljø og den direkte adgang til marinaen. Kvarteret kommer til at ligge på en fuldstændig unik placering. Hvis man er begejstret for den stemning, bliver det ikke bedre end hernede. Det er nok også derfor, vi oplever interesse fra hele Fyn på det her, fortæller Jesper Schmidt.

Annonce

Marinavejen bliver bytorv

Foran den gamle FAF-silo gør han et ophold. Der sidder flere mennesker i deres biler langs havnefronten. Håndværkere, der holder frokostpause og lignende. Ellers er der ikke meget aktivitet sådan en solrig dag sidst i maj.

En række betonpullerter fyldt med mågeklatter er eneste mulighed for at hvile benene på disse kanter. Selvom modstanderne mod havneplanerne har råbt højt i medierne, hører bygherren kun positive røster på sin færd rundt i byen:

- Jeg oplever, at mange er meget positive over den her spændende byudvikling. "Det er dejligt, at der endelig sker noget," siger de.

Jesper Schmitz træder ind på det store græsareal foran siloen. Det eneste foreløbigt konkrete resultat af fordums havneplaner. Græsset blev rullet ud i forbindelse med det kuldsejlede projekt "Lyset over Kerteminde" i 2008.

- Her kommer Marinavejens forlængelse. Ind gennem bebyggelsen. Vi ønsker at skabe fornemmelsen af et intimt bytorv med belægning i natursten, fortæller han.

Langs havnefronten og marinaen opføres 18 byhuse i halvanden til to en halv etages højde og en gennemsnits-størrelse på 160 kvadratmeter. Alle med adgang til altaner og terasser. Det mindste hus bliver 120 kvadratmeter. Det største 300 kvadratmeter.

Bag bebyggelsen er der adgang til små grønne terrasse-haver. Under dem parkeringspladser gravet halvt ned i jorden. Han træder et stort skridt ud fra græsarealet og måler afstanden til havnefronten.

- Her kommer fortovet til at gå lige udenfor husene. Så en, to meter vejbane, derefter den brede træpromenade ud mod vandet. Det bliver stadig muligt at køre havnen rundt i bil, fortæller Jesper Schmitz.

Sådan ser den foreløbige arkitekt-tegning ud af det nye havnekvarter. Grafik: Archidea Arkitekter A/S
Annonce

For gamle og unge

For enden af Nordre Havnekaj planlægges et område med det foreløbige navn "Havneparken." Et befæstet areal med græs, træer og stier. I Grønlandsgade opføres en række lejligheder i størrelsen 60 til 120 kvadratmeter.

- På den måde bliver det helt sikkert et blandet kvarter. Lejligheden på 80 kvadratmeter kan være meget attraktiv for ældre, men det kunne også være for et ungt par med et barn. I byhusene har vi blandt andet haft fokus på at sikre værelser nok, så de også er attraktive for børnefamilierne, fortæller han.

Vi nærmer os projektkontoret i den tidligere folkebådscentral på havnen. Her skriger mågerne højt, men også det bliver der taget hånd om, forsikrer Jesper Schmitz:

- Vi har i øjeblikket ingeniører til at kigge på, hvordan vi undgår, at bygningerne bliver potentielle redepladser for mågerne. Også her gennemgår vi tingene mange, mange gange, fortæller han.

Hvad herligheden kommer til at koste, vil han ikke ud med endnu:-

Vi offentliggør priselejet, når byhusene bliver sat til salg i løbet af sommeren.

Ejendomsmægleren Unni Estates står for salget, og spaden går efter planen i jorden første kvartal 2021 med indflytning cirka halvandet år efter.

Byhusene bliver opført i unikke former og farver. Her fra Nordre Havnekaj nærmest marinaen, hvor havneparken ses forrest. Grafik: Archidea Arkitekter A/S
Annonce
Odense For abonnenter

Vera og Gurlis drøm lever: Kæmpe interesse for nyt seniorbofællesskab med elbil og lader til fri afbenyttelse

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Annonce
Annonce
Annonce
Rejser

Slut med røde, orange og gule lande: Fynsk rejsebureau melder om alt udsolgt i efterårsferien

Erhverv For abonnenter

250 arbejdspladser på vej til lille Rørup: Lokale havde luret, at noget stort var på vej - Poul fik manet det i jorden

Sport

Stig Tøfting skifter til Marienlyst - men kun på sin gps

Faaborg-Midtfyn

De har hele tiden haft Danmarks bedste saunaudsigt: Nu har Faaborg også Nordeuropas flotteste sauna

Odense

- Det har været utroligt hårdt, men nu bliver det godt igen. Optimisme ved indvielsesfesten for Benedikts Plads

Assens For abonnenter

250 arbejdspladser er på vej, efter landmanden Søren har solgt sin mark: - Det skaber noget liv i vores lokalområde

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Kerteminde

Slut med gravstene på strandene: Pårørende kan hente dem hos kommunen

Danmark For abonnenter

Danske Peter bor i Kongsberg: Cykler forbi gerningsmandens hjem hver dag på vej til arbejde

Kultur

To forskellige koncerter på Dexter med fynsk popsanger: Toornburg kom skævt fra land

Kerteminde For abonnenter

Kerteminde Kommune vil sælge endnu en grund på havnen: - Vi har aldrig lagt skjul på, vi gerne vil købe vores grund

Faaborg-Midtfyn

Synes du, Tulipbygningen skal rives ned? Vil bruge en million på undersøgelser - men så er det også sidste chance

Annonce