Annonce
Odense

Byggeri for 800 millioner: 1600 statslige ansatte samles på kæmpekontor ved havnen

Det er Skats nuværende bygninger i Lerchesgade, der rives ned for at give plads til 31.000 nye og bæredygtige kvadratmeter til 1600 statslige medarbejdere. Foto: Michael Bager
Et stort nybyggeri ved havnen i Odense skal huse 1600 ansatte fra 10 statslige institutioner. Staten investerer 800 millioner kroner i byggeriet, som boligminister Kaare Dybvad Bek (S) håber bliver en førende statslig bygning, når det gælder bæredygtighed.
Annonce

Et 31.000 kvadratmeter stort byggeri til 800 millioner kroner skyder de kommende år op i Lerchesgade ved Odense Havn.

Det nuværende skattecenter rives ned, og i stedet bygges et såkaldt kontorknudepunkt, hvor 1600 medarbejdere fra 10 statslige institutioner skal bruge deres arbejdsdage.

Det er institutioner, der blandt andet tæller Miljøstyrelsen, Socialstyrelsen og Spillemyndigheden, og som allerede har Odense-adresser i dag.

Ifølge Transport- og Boligministeriet skal det nye kæmpebyggeri sikre moderne kontorer og fælles kantine, reception og mødefaciliteter til de mange statslige medarbejdere. Og så er der høje ambitioner for byggeriets bæredygtighed.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) siger:

- Byggeriet er en helt naturlig forlængelse af, at vi har flyttet mange statslige arbejdspladser til Odense. Det er en cementering af flytningerne og mere langsigtet end at have flere forskellige lejemål.

- Jeg glæder mig over, at vi nu kan tage de første skridt i et spændende byggeri, som vil sætte en høj standard for fremtidens kontorarbejdspladser, og som samtidig vil medføre energibesparelser på op imod 85 procent i forhold til i dag, fremhæver han.

Ministerens håb er, at Odense-kontorerne bliver den førende statslige bygning, når det gælder bæredygtighed og klimaneutralitet.

- Det er vigtigt, vi som stat går foran og måske kan være med til at inspirere andre til også at bygge bæredygtigt.

Her er de 10, der skal bo der

Det er hovedparten af de statslige arbejdspladser i Odense, der nu samles i et stort fælleskontor i Lerchesgade 35 - der, hvor Skat i dag har adresse. De 10 statslige arbejdspladser er:

1. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

2. Familieretshuset (tidl. Statsforvaltningen)

3. Skatteankestyrelsen

4. Danmarks Frie Forskningsfond

5. Skatteforvaltningen

6. Socialstyrelsen

7. Miljøstyrelsen

8. Spillemyndigheden

9. Studenterrådgivningen

10. Studievalg Fyn og Danmark

Annonce

Fremtidens byggeri

Præcis hvordan de 31.000 kvadratmeter vil se ud, hvor højt byggeriet bliver, og hvordan bæredygtigheden især vil komme til udtryk, ligger endnu ikke fast. Den proces og de spørgsmål tager Bygningsstyrelsen nu fat på, oplyser ministeriet:

- Byggeriet vil foregå med stor fokus på bæredygtighed i forhold til at minimere klimabelastningen i forbindelse med selve byggeriet. Bygningsstyrelsen vil derfor i de kommende måneder afsøge mulighederne for, hvordan byggeriet bedst kan blive et eksempel på et fremtidsorienteret, bæredygtigt byggeri.

Det er mindre end et halvt år siden, at for eksempel Miljøstyrelsen officielt indviede nyistandsatte lokaler i Thrige-firkanten, men Kaare Dybvad Bek fastholder, at det alligevel giver god mening og er 800 millioner kroner værd at sætte endnu en - denne gang lokal - flytning i værk.

- Når vi flytter statslige arbejdspladser, skal der tages godt imod medarbejderne med ordentlige forhold. Det har vi gjort, og der går også nogle år endnu, før det nye byggeri står færdigt. Så medarbejderne har stadig noget tid, hvor de skal være i de istandsatte lejemål, understreger han.

På Odenses rådhus kalder borgmester Peter Rahbæk Juel (S) det statslige nybyggeri for en fantastisk nyhed for hele Fyn.

- Det er lykkedes at samle rigtig mange statslige arbejdspladser i Odense, og nu kan medarbejderne se frem til endnu bedre forhold i en bæredygtig bygning med en meget attraktiv placering på Odense Havn. Det nye hovedkvarter for de statslige arbejdspladser vil være et oplagt sted at søge hen for både fynboer og pendlere fra Jylland og Sjælland, mener han.

Det er staten, der betaler de 800 millioner kroner for kontorerne, og de ventes at være klar til de 1600 medarbejdere i 2024.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

OB fik uafgjort i en hårdt spillet affære

Annonce