Annonce
Erhverv

Byggerevolution: Odenseansk robotteknologi giver nyt liv til gammelt fag

21-årige Kasper Thygesen er en af de murerlærlinge i skolepraktik, der har været med til at opføre de utraditionelle mure på I. Vilhelm Werners Plads ved Odense Rådhus.

Fremtidens murstensvægge er ikke nødvendigvis snorlige, for ny teknologi, udviklet af robotvirksomheden Odico, gør det lettere at bygge skævt - med vilje.

Murersnoren har i mange år været murerfagets bedste ven, når en væg skulle bygges, men det vil den odenseanske robotvirksomhed Odico lave om på. Sammen med murerlærlinge fra Syddansk Erhvervsskole har Odico opført et sæt mure i tegl, i former, der indtil nu har været så godt som umulige at fremstille, og det skal give et væld af anvendelsesmuligheder og samtidig give nyt liv til gamle byggemetoder, fortæller Odicos direktør, Anders Bundsgaard.

- Det her kan være med til at give for eksempel hvælvinger en renæssance, for det er sådan en ting, der har været ukristeligt dyr at opføre, men nu kan den bygges op omkring en form, fortæller Anders Bundsgaard og tilføjer, at den nye metode gør det muligt at bygge formede vægge, næsten lige så hurtigt som de lodrette - eller 10-20 procent langsommere, om man vil.

Kort sagt går den nye metode ud på, at Odico skærer en form i flamingo, som murerne så kan bygge efter.
Det giver mulighed for at formgive væggene, og det kan Morten Bilde Hougård, arkitekten på projektet, se store perspektiver i.

- I det her projekt har vi presset grænserne for, hvordan man kan bygge en væg, og det giver nogle muligheder for at arbejde med arkitektonisk formgivning, som vi skal til at udforske, siger han.

Annonce
Uddannelse- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen, var torsdag formiddag i Odense for at besøge et udstillingsprojekt på Vilhelm Werners Plads, som murerlærlinge fra Syddansk Erhvervsskole og virksomheden Odico står bag. Her hilser han på borgmester Anker Boye, mens rådmand Jane Jegind (V) ser til.

To verdener mødes

Indvielsen af det skæve byggeri, markerer også et møde mellem den digitale og den praktiske verden, lød det ved indvielsen, hvor både Anker Boye og uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen, var på talerstolen, for den teknologi, Odico har udviklet, føjer en ny kreativ dimension til murerfaget, fortæller Anders Bundsgaard.

- Vi vil gerne skubbe til folks opfattelse af, hvad gammeldags tegl kan bruges til, siger han.

Han roser de murerlærlinge, der har stået for den praktiske del af opførelsen, og lærlingenes skolepraktikinstruktør, Carsten Frederiksen, kalder projektet en unik mulighed.

- Den her måde gør det muligt at bygge i alle de former, fysikken tillader.

Opførelsen er også gået lettere end forventet, og murene stod klar til at blive vist frem to dage før tid.

Borgmester Anker Boye får sig en snak med de fremmødte murerlærlinge.
Uddannelse- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen, var torsdag formiddag i Odense for at besøge et udstillingsprojekt på Vilhelm Werners Plads, som murerlærlinge fra Syddansk Erhvervsskole og virksomheden Odico står bag.
Til indvielsen blev der serveret drikkevarer og lidt at spise.
Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Annonce