Annonce
Fyn

Byggede 40 meter højt robottårn over Facetime: Fynsk firma installerer robotter på lang afstand

Medarbejdere i gang med at inspicere skakten til en lagerrobot fra Effimat, som skal installeres hos Scandic-hotellet i København. Foto: Effimat
2020 har trods corona været et rigtigt godt år for fynske Effimat, og 2021 bliver endnu bedre. Her ventes en omsætning, som slår alle tidligere år i firmaets historie. Takket være både corona og et voksende nyt forretningsområde.

De har netop fået tilført ny kapital fra investor Peter Johan Mads Clausen fra Danfoss-familien, sikret ordrer på et nyt sygehusmarked, og så har corona-året 2020 tvunget fynske Effimat til at installere virksomhedens lagerautomater på afstand. Meget lang afstand.

- Vi er begyndt at arbejde remote, så vi installerer vores automater på lang afstand i samarbejde med vores forhandlere. Det har vi allerede gjort flere steder og sat i gang i bl.a. Mexico, Canada, Australien, USA og Europa.

Sådan lyder det fra adm. direktør Jørgen Flemming Ladefoged i den fynske robot- og automationsvirksomhed Effimat Storage Technology, der står bag automatiserede højlagre, som bruges af kunder som Boeing, US Airforce og Novo Nordisk.

Annonce

Det gør, at Effimat forventer sit bedste år nogensinde i 2021, lyder det fra direktøren.

- Vi tror på, at vi fordobler omsætningen i 2021 i forhold til 2020, og vi har allerede over halvdelen i bøgerne, siger han.

Effimat har sit første positive regnskab til gode, og har indtil nu investeret godt 137 millioner kroner siden starten i 2011.

Ikea-samle-dokumentation

Da corona-pandemien ramte, måtte Effimat ikke alene sende 30 procent af de ansatte hjem, men firmaet måtte også afskedige seks mand.

De er forlængst ansat igen, og samtidig har corona ført en ny og mere effektiv procedure med sig, når virksomheden skal installere sine lagerrobotter ude hos kunderne. Førhen sendte den fynske virksomhed teknikere ud i verden for at bygge Effimat-robotterne, som kan være 40 meter høje, ude hos kunden.

Nu kan det klares på afstand over Facetime.

Emner og senge tårner sig op

Effimat Storage Technology blev stiftet på Sjælland i 2011, men flyttede hurtigt derefter til Tietgenbyen i Odense i 2012.

Virksomheden producerer lagerautomater i to versioner. En klassisk - deraf navnet Classicmat og Effimaten, som er en lynhurtig og meget præcise udgave af slagsen, som bringer traditionelle lagerautomater op i cirka gange så hurtigt tempo som den klassiske. Det vil sige mellem 400 og 500 såkaldte pluk i timen. Samtidigt er prisen væsentligt lavere.

Automaterne kan indeholde tusindvis af forskellige emner i forskellige størrelser, som hentes hurtigt ned til brugeren. De kommer enten ned i en stor skuffe i den klassiske udgave eller i kasser i Effimaten.

Netop Effimaten er blevet solgt til store internationale kunder som Airbus, US Air Force, Audi, Novo Nordisk og Boeing.

Seneste skud på udviklingsstammen er en Hospimat til hospitaler, så de kan lagre og holde styr på sengene i 40 meter højde.

Firmaet blev stiftet af nuværende adm. direktør Jørgen Flemming Ladefoged og Tommy Langhoff, som har forladt firmaet.

I dag er Ladefoged fortsat i ejerkredsen, mens Universal Robots-stifteren Esben Østergaard kom ind i bestyrelsen sidste år. Ladefoged er i dag mindre aktionær i selskabet med under fem procent af aktierne, hvor Danfoss-familien er repræsenteret af Peter Johan Mads Clausen via investeringsfirmaet PCM Star, som købte sig ind i 2013. Vækstfonden, som bl.a. var med i UR og i dag er med i Onrobot, har den anden store del af  Effimat.

- Vi havde en kunde i Canada, som fik leveret en Effimat, lige da coronaen lukkede landet ned. Derfor kunne vi ikke rejse ud til dem. Så enten ville kunden annullere ordren, eller også måtte vi bygge den på afstand med hjælp fra vores forhandler, siger Jørgen Flemming Ladefoged.

Det betød, at teknikere fra Odense instruerede de ansatte fra den canadiske forhandler MSK, som selv måtte gribe skruetrækkeren.

- Så stod de ude hos kunden, mens vi instruerede dem over Facetime. Nu har vi lavet vores dokumentation om til en mere Ikea-agtig løsning, så vores forhandlere kan gøre det selv, fortsætter han.

- Det er helt bestemt noget, vi skal bruge fremover også, da det gør vores forretning bedre, når vi skærer installationsprisen væsentlig ned, siger han.

Da lagerrobotten samtidig har gennemgået en optimering, som har forøget hastigheden med 30 procent og reduceret brugen af komponenter med ligeledes 30 procent, er forretningsmodellen blevet væsentlig bedre for den fynske virksomhed.


Så stod de ude hos kunden, mens vi instruerede dem over Facetime. Nu har vi lavet vores dokumentation om til en mere Ikea-agtig løsning, så vores forhandlere kan gøre det selv.

Jørgen Flemming Ladefoged, adm. direktør, Effimat Storage Technology


Annonce

Nyt marked på sygehuse

Virksomheden flyttede i 2012 til Odense fra Sjælland, hvor den blev stiftet året før af Jørgen Flemming Ladefoged og en medstifter. Effimat har siden - trods prominente navne på kundelisten - kæmpet med store udgifter til udvikling og skalering.

Det har kastet underskud af sig hvert år siden 2011. 2020 skulle have været vendepunktet.

Det har corona skubbet til 2021, lyder det dog fra en særdeles tilfreds direktør. Det skyldes ikke kun en bedre installationspris på automaterne, når forhandlerne bygger den op ude hos kunden, understreger han.

- Vi går ind i 2021 med ordrer, som gør, at vi forventer en dobbelt så stor omsætning år, end vi har haft noget år i Effimats historie. Samtidigt er det slut med at skulle hente nye penge, da vi nu har nået den kritiske masse i ordretilgangen, lyder det fra Jørgen Flemming Ladefoged.

Han udgør i dag en mindre del af ejerkredsen, hvor Danfoss-familiens Peter Johan Mads Clausen med 80 procent af virksomheden er hovedaktionær gennem sit selskab PMC Star. Vækstfonden ejer de resterende aktier i selskabet.

Adm. direktør og stifter af Effimat Storage Technology, Jørgen Flemming Ladefoged, ved den lagerrobot, som selskabet har udviklet til brug på sygehuse. Automaten på 40 meter kan indeholde 50 senge - "hospimaten" er allerede installeret på flere sygehuse i Danmark og Norge. Arkivfoto: Kim Rune Jessen

Netop Peter Johan Mads Clausen har dog lige konverteret gæld for 12 millioner kroner til aktier i Effimat, mens investorerne har tilført yderligere fem millioner kroner til selskabet.

- Det har de gjort, så vi har en egenkapital, der er i solidt plus. Det er afgørende, når vi byder ind på de sygehusprojekter, som vi i stigende grad har held med at vinde, siger Jørgen Flemming Ladefoged, som altså tror på, at det ikke længere bliver nødvendigt med ny kaptal.

Effimat har lanceret et nyt forretningsben i løbet af de seneste år, hvor man har ombygget sin lagerrobot til sengerobotten Hospimat, som allerede er installeret på bl.a. supersygehuset i Herning og på et sygehus i Stavanger.

Annonce

10 tårne i Stavanger

- Vi har lige vundet endnu en ordre på en Hospimat yderligere til Herning, hvor de har tre, og en mere til Stavanger, hvor de skal have tårn nummer 10, fortæller direktøren.

Samtidig har Effimat budt ind på sengeautomater, som hver kan indeholde op mod 50 senge, til sygehuse i Danmark, Finland og Norge.

Effimat Storage Technology har leveret lagerrobotter til opbevaring af senge til et hospital i bl.a. Stavanger i Norge. Illustration: Effimat

- Vi sælger kun i nærmarkederne endnu, men markedet udgør alligevel en lige så stor andel af forretningen som vores traditionelle lagerrobotter, siger han.

Dem er der dog også godt gang i salget af, understreger direktøren. Han forventer at sende flere store klumper af lagerrobotter til Asien, har netop fået ordrer fra Australien, mens både USA og Europa også har fået øje på Effimat.

Effimat Storage Technology har i dag 40 ansatte og har netop fordoblet antallet af kvadratmeter, da man har overtaget nabolejemålet i Tietgenbyen.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nabo raser mod støjterror: Unge holder nattefester og raserer skolegård

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Odense

Yppig nøgenhed: Læserbrev bragte kendt, men glemt statue frem i lyset

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sport

Livsnødvendig sejr til HC Odense: - Det er fedt at vinde, og det vil vi gerne prøve igen

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kerteminde

Højtbelagt smørrebrød og en lille én: Efter to års fravær spreder 'vennerne' igen glæde på plejehjem

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Odense For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse

Annonce