Annonce
Odense

Byens historie skal fortælles i Eventyrhaven

Hvis den hsitoriske trappe i Eventyrhaven bliver til noget, skal miniature-modellerne af Odense, der i sommer blev sat op ved Møntergården, flyttes dertil. Karsten Kjer Michaelsen, Odense Bys Museer, har udviklet idéen om trappen. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Trappe ned til Eventyrhaven kan blive lavet om og gjort til en lille rejse tilbage i Odense tidlige historie.
Annonce

Odense: Trappen fra Flakhaven og domkirken ned mod åen og Eventyrhaven kan blive et omdrejningspunkt i formidlingen af Odense tidligste historie.

Og den kan også blive en del af den vikingerute gennem byen, som er et led i planerne om at gøre Nonnebakken og Odenses vikingefortid mere synlig.

Der blev i efterårets budgetforlig sat penge af til at virkeliggøre den historiske trappe. Ideen er født af museumsinspektør Karsten Kjer Michaelsen, Odense Bys Museer, men rent formelt ligger den nu i By-og Kulturforvaltningens regi.


Når man går ned ad trappen, bevæger man sig tilbage i tiden.

Karsten Kjer Michaelsen, Odense Bys Museer


Hvilket dog ikke forhindrer Karsten Kjer Michaelsen i at give et rids af, hvordan de overordnede planer skal se ud.

Han fortæller, at trappen skal fremstile Odenses historie fra den tidligste bydannelse og frem til reformationen. Ikke mindst Odenses historie som handelscentrum skal fortælles. Noget byen blev ikke mindst takket være helgenkåringen af Knud den Hellige.

Og apropos denne centrale figur i byens tidlige historie er det også, fortæller Karsten Kjer Michaelsen, meningen at man tæt ved Eventyrhaven vil optegne, hvordan byens første kirke, Albani Kirke, hvor kong Knud blev myrdet, lå. Desuden skal der nedsættes en mindekors for, hvor mordet fandt sted.

Den gamle kirke lå cirka midtvejs mellem de to nuværende, Sct. Knuds og Sct. Albani Kirke. Lige foran Danske Bank.

Annonce

Miniature

Men tilbage til Eventyrhaven. Det er meningen at den eksisterende trappe skal skiftes ud og erstattes med en, der inviterer til, at man sætter sig ned.

Trappen ned mod Eventyrhaven i en sommerlig udgave. Den kan blive forvandlet til en historisk trappe. Foto: Jesper Mads Eriksen

Noget af det, der skal indgå i den historiske trappe, er de to miniature-modeller i bronze af Odense årgang henholdsvis 988 og 1593, der lige nu står ved Møntergården.

- Det skal være sådan, at når man går ned ad trappen, bevæger man sig tilbage i tiden, siger Karsten Kjer Michaelsen. Det bliver altså sådan, at de tidligste år formidles tættest på åen. Indridsede årstal i gelænderet tableauer op af byens handelsliv i 1300-tallet kan være nogle af eksemplerne på, hvad en historisk trappe skal byde på.

Trappen, vil den blive en logisk del af den planlagte vikingerute, der skal forbinde Nonnebakkens gamle vikingeborg med domkirken og museet Møntergården. Og den vil også være med til at skabe en bedre forbindelse mellem vikingetidens Odense og middelalderens Odense.

Annonce
Odense

Her er de nyeste corona- og vaccinetal

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Coronasmitten stiger stadig i Vollsmose: Politikere afviser at lukke bydelen helt ned

Annonce