Annonce
Assens

Byen skal sikres for mange millioner: Nyt klitlandskab kan være på vej i Assens - du kan komme med din mening

Sådan ser en illustration af det forslag for kystsikring af Assens og Næs ud, der nu sendes i høring. Illustration: Assens Kommune/Niras/Hasløv & Kjærsgaard
Under byrådsmødet onsdag besluttede politikerne at sende omfattende havsikringsprojekt, der indeholder rekreative muligheder, i høring.

Assens: - Dejligt at se jer igen, sagde Venstres Pia Offer Madsen ved et punkt på dagsordenen.

Og det var det sikkert for alle fremmødte onsdag, da der for første gang siden november igen var byrådsmøde i byrådssalen og ikke over kommunikationstjenesten Skype som følge af covid-19-situationen.

De folkevalgte vedtog at sende forslaget til ”Byen & Bæltet – Udviklingsprojekt for naturbaseret højvandsbeskyttelse af Assens Næs”, som det kaldes, i en fire uger offentlig høring.

Annonce

Der er her tale om at tage et kig på en fremtidig kystsikring af havneområdet ved Assens. Det skal ses i forlængelse af, Assens Byråd i 2018 vedtog en klimaplan for havneområdet, hvor man skal finde ud af, hvordan havnen og byen kan beskyttes mod fremtidens stormfloder. Byrådet vedtog i den sammenhæng en ydre sikringslinje langs kysten som det planmæssige grundlag for det videre arbejde.

Samtidig har kommunen deltaget i pilotprojektet ”Byerne og det stigende havvand”, der er et partnerskab mellem Miljøministeriet og Realdania. Opgaven var at undersøge mulighederne for anlæg af en naturbaseret højvandsbeskyttelse på Assens Næs, som tillige har fokus på  byudvikling og rekreativ udnyttelse. Og det er resultatet af denne, der nu sendes i offentlig høring.

Skal tages seriøst

Leif Rothe Rasmussen (S), næstformand i Miljø, Teknik og Plan, kaldte det for et spændende projekt, som han forventede sig meget af.

- Vi ved jo alle, at Assens i fremtiden vil være udfordret med stigende havvand. Derfor ligger det her projekt lige til højrebenet. Det er i den grad et ambitiøst projekt, der vil sætte Assens på landkortet, sagde han.

Ejerforeningen Assens Strand og Næshusene har dog udarbejdet et alternativt forslag til højvandsbeskyttelsen af Næshusene. De er nemlig imod planerne om kunstige klitter ud for deres ejendomme. "Det vil forringe vores udsigt over Lillebælt i et helt uacceptabelt omfang", har de skrevet til kommunen.

Søren Thomsen (K) syntes det var vigtigt at tænke på grundejerforeningen. Søren Thomsen syntes, at Leif Rothe Ramussens skulle have nævnt lidt mere om dem.

- De har jo faktisk nogle bekymringer, vi som byråd skal tage seriøst. Vi sidder 29 mennesker her i byrådet, som skal styre en kommune, men vi skal i den grad også lytte til borgerne. Og derovre er der nogle borgere, der er bekymrede. De er bekymrede i sådan en grad, at de selv har betalt for at få lavet et alternativt forslag, kom det fra Søren Thomsen.

Leif Rothe Rasmussen svarede, at han skam ikke havde glemt grundejerforeningen og at det var i orden, de kom med deres mening, men at man nu måtte se, hvad der kom af høringssvar.

Onsdag var der for første gang siden efteråret igen - fysisk - byrådsmøde i byrådssalen i Assens. Foto: Martin Kloster

Poul Poulsen (R) kaldte det for et fornemt projekt og nævnte, at man ikke kendte prisen endnu, men at staten havde nogle puljer, kommunen kunne søge - og op til 80 procent i støtte.

Annonce

Unikt

Dan Gørtz (V), formand for Miljø, Teknik og Plan, var forhindret i at deltage i byrådsmødet onsdag. Men avisen havde lejlighed til at tale med ham om projektet for nylig. Han kalder det for unikt, hvis det bliver en realitet.

Udviklingsprojekt

Der med ”Byen & Bæltet – Udviklingsprojekt for naturbaseret højvandsbeskyttelse af Assens Næs" tale om et udviklingsprojekt, som ikke er lovpligtigt, oplyser Assens Kommune.

Hvis projektet eller del af projektet realiseres, skal der søges om tilladelse til kystbeskyttelse, jævnfør Kystbeskyttelsesloven. Projektet vil tillige også være omfattet af Miljøvurderingsloven.

- Du får lavet på én gang en løsning, som øger de rekreative og naturmæssige oplevelser tæt på vores kyst et sted, hvor vi har et epicenter for turisme, hvor vi har feriehuse, sommerhuse, marina og en campingplads, samtidig med, vi får havvandssikring, sagde Dan Gørtz til avisen.

Dan Gørtz (V) er medlem af Assens Byråd og formand for Miljø, Teknik og Plan. Arkivfoto: Martin Kloster

Han pointerede dog, at dem i Næshusene måske kan opleve noget af udsigten ryger.

Hele herligheden i Assens skønner Dan Gørtz selv vil løbe op i 30-40 millioner kroner.

- Jeg synes, der skal en treenighed til, når man skal havvandssikre. Forstået således, at staten skal bidrage, fordi der er andre end kommunens borgere, der vil nyde godt af vores kyst. Så det er en statslig opgave. Det er også en opgave for dem, der har ejendomme, der bliver beskyttet. Lodsejerne har selv haft ekstremt stigende ejendomspriser ved at have havudsigt i mange år, så det undgås ikke, at de også skal bidrage. Og så er der fonde, fordi det er så unikt et projekt, som det er, hvor der er sparet nogle penge op af forskellige årsager til nogle velgørende formål til gavn for samfundet, sagde Dan Gørtz.


De har jo faktisk nogle bekymringer, vi som byråd skal tage seriøst.

Søren Thomsen (K).


Han mener også, at kommunen ikke undgår at skulle bruge penge på det. Dan Gørtz estimerer beløbet til at være omkring fem til 10 millioner kroner, men som sagt kender ingen - ej heller udvalgsformanden - endnu en pris.

I forbindelse med høringsperioden skal der gennemføres en strandvandring.

Annonce
Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se billederne: Folk kom langvejs fra til indvielsen af Fyns største bikepark - skal sætte nye standarder

Erhverv For abonnenter

Bitcoin-pioner i Schweiz køber Sarahs drøm om at støvsuge verdenshavene for mikroplast

Faaborg-Midtfyn

Anitas græskar var 20 kilo tungere end forventet: Måtte alligevel nøjes med ottendepladsen

Odense

Ældgammel ro-tradition genopstod på Odense Kanal: - Det handler om fællesskab og forpligtelse

Assens

Andreas kan cykle mere sikkert i skole på ny dobbeltrettet cykelsti forbi fynsk slot: - Det var et væmmeligt sted

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold skal ramme topform i Champions League - storholdet Györ og Anne Mette Hansen venter i Gudme

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med søstrene Iversen, Kasper Schmeichels smuttur og GOG som vært

Erhverv

Populær kro lander solidt overskud trods flere måneders nedlukning: - Vi har eddermame knoklet for det

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Kerteminde

Christina blev træt af lang transport og udfordrende arbejdstider: Nu åbner hun sin egen frisørsalon

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Assens

To eksplosionsbrag på kort tid: - Det er klart, man bliver forskrækket

Annonce