Annonce
Nordfyn

Byd ind: Hvordan skal din kirkegård se ud?

Hjørnet her af kirkegården ved Melby Kirke består af mange hjemfaldne gravsteder, som der ikke bliver betalt til, fortæller menighedsrådsformand Hanne Kjemtrup. Derfor tager menighedsrådet nu imod input til udviklingen af kirkegården. Foto: Dorthe Wolff
Beboerne i Særslev, Ejlby og Melby opfordres til at komme med input og ideer til, hvordan sognenes kirkegårde skal se ud.

Nordfyn: "Begravelsesmønstret er under stor forandring i disse år, hvor mange unge flytter fra deres hjemsogne til større byer. Og hvor de ældre ikke vil lægge deres familier til last med vedligeholdelse af gravsteder."

Sådan lyder det fra menighedsrådet i det seneste kirkeblad for Særslev, Ejlby og Melby sogne. Samtidig er det "utroligt populært" at vælge urnegravpladser frem for de større kistegravsteder. Alt sammen tendenser, der medfører, at der bliver - eller allerede er - masser af uudnyttet plads på kirkegårdene.

Af de grunde inviterer menighedsrådet nu sognenes beboere til at give deres besyv med i overvejelserne om, hvad den uudnyttede plads skal bruges til. Menighedsrådsformand Hanne Kjemtrup forklarer:

- Vi har en del hjemfaldne gravsteder, det vil sige gravsteder som stadig står, selvom der ikke bliver betalt til dem længere. Og der bruger vi jo en del ressourcer på at holde gravstedet og klippe hæk. Derfor er punkt ét, at vi skal have fjernet de hjemfaldne gravsteder. I første omgang sår vi så noget græs, og når vi har fået det gjort på hver kirkegård, har vi kirkegårdskonsulent Tommy Christensen inde over. Han rådgiver om, hvordan vi for eksempel kan plante træer eller etablere små hyggesteder med bænke og borde.

Annonce
På Melby kirkegård har man allerede arbejdet på at få flere grønne oaser som her, hvor man har erstattet perlesten med græs. Foto: Dorthe Wolff

Liv på kirkegården

Hanne Kjemtrup håber på den måde, at kirkegårdene vil blive et mere attraktivt sted at opholde sig:

- Vores kirkegårde er egentlig meget besøgte, i hvert fald kirkegårdene i Ejlby og Melby, som ligger ud til en cykelrute, hvor mange kommer forbi og stopper op. Men i mange år er der jo ikke sket fornyelse på vores kirkegårde, og derfor håber jeg, at vi kan lave nogle nye tiltag, hvor besøgende kan sidde stille og nyde freden og roen, mens de mindes. Eller at det for eksempel bliver mere oplagt og attraktivt for en lokal dagplejemor at gå en tur med børnene inde på en grønnere kirkegård, hvor de også kan spise en lille madpakke.

Onsdag den 28. august klokken 19.00 er der offentligt møde om udviklingsplaner for kirkegårdene i Særslev, Ejlby og Melby. Det foregår på Nordfyns Efterskole, og menighedsrådet opfordrer alle interesserede til at møde op og komme med forslag og input.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Annonce