Annonce
Nyborg

By og Land kritiserer slotsprojektet

Det er svært at forstå, at nogen skal søge om at få lov til at sætte et skilt op ved et fredet fortidsminde, hvis staten giver sig selv lov til at bygge et stort hus lige oven en gammel kongeborg, mener Landsforeningen for By- og Landskabskultur. Illustration: Cubo Arkitekter.

Den store landsforening går stille med sin kritik - formanden indrømmer, at man er fem år for sent ude.

Nyborg: Hvis det store slotsprojekt i Nyborg gennemføres med byggeri af udstillingsfløj og nye ringmure oven på det det gamle fortidsminde, vil det få stor betydning for fredningen af alle fortidsminder i Danmark. Derfor anbefaler Landsforeningen for By- og Landskabskultur, at der ikke gives dispensation til Nyborg projektet.

Det skriver bestyrelsen for landsforeningen i en udtalelse. Udtalelsen er dateret den 29. april, men den er aldrig sendt til pressen eller offentligheden. Den kritiske udtalelse er heller ikke at finde på foreningens hjemmeside. Stiftstidende har kun fået udtalelsen, fordi en borger i byen har sendt den til avisen.

- Vi har skrevet denne udtalelse, for det er det, vi mener, siger formanden for Landsforeningen for By- og Landskabskultur, Karen Margrethe Olsen, Præstø.

- Men vi er ikke gået ud med kritikken, for vi ved jo godt, at vi burde have kommet med vores holdning for fem år siden og ikke nu. Vi har ikke været opmærksom på det, og det er beklageligt, siger hun.

Præcedens

Landsforeningen, der arbejder for bevaring af de arkitektonisk og kulturhistorisk værdifulde bygninger, landskaber og bymiljøer i Danmark, er ellers klar nok i sin kritik af slotsprojektet i Nyborg:

"Det er en skam at dette gamle, historiske bygningsværk ikke får lov til at tale for sig selv og dermed overlade en smule til fantasien. Et par virtuelle briller og dygtige guider, kan forløse en stor del af formidlingen. Landsforeningen finder det meget betænkeligt, at der på Nyborg Slot kan bygges på et fredet fortidsminde, når der på andre fortidsminder afvises byggeri og aktiviteter, som er af langt mindre omfang og langt mindre indgribende."

Landsforeningen er ikke mindst bekymret for den præcedens - afsmittende virkning - det kan have, når staten giver sig selv lov til at bygge en stor bygning oven på et fortidsminde:

"Som Landsforeningen forstår det, har den hidtidige praksis været, at fredede fortidsminder bevares med så få ændringer som overhovedet muligt. Der skal således være ganske særlige forhold til stede, før der gives dispensation til ændringer og der er ingen bagatelgrænse for, hvad der skal søges dispensation til. Typiske ændringer af fortidsminder kan f.eks. være nedlægning af ledninger, opsætning af skilte, borde og bænke, som der alle skal søges dispensation til. Det er godt og fornuftigt."

Og bestyrelsen fortsætter i sin udtalelse:

"Det er derfor forståeligt, at såvel private ejere af fredede fortidsminder og andre stiller sig uforstående overfor, hvordan der kan gives tilladelse til et så omfattende nybyggeri som tilfældet er på Nyborg Slot, når de selv har fået besked på at flytte f.eks. havebænke eller nedrive huse på volden i Christiania."

"Ejeren af Nyborg Slot er den danske stat. Vi må kunne forvente, at såvel staten som kommuner går foran og efterlever reglerne for fortidsmindefredninger. Det er ikke rimeligt, at et statsejet fortidsmindeanlæg, i formidlingens hellige navn, kan få vidtrækkende dispensationer, når andre skal følge statens regler til punkt og prikke."

Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Forventning blev til skuffelse hos Cykling Odense: Italien snuppede OL-guldmedaljen for næsen af danskerne

Erhverv For abonnenter

Tæppet trukket væk under firma: - Jeg er stolt over, vi er kommet ud med en minus på 'kun' lige knap en million kroner

Sydfyn

Bageri politianmeldt efter fødevarekontrol: - Det er ren børnehave

Middelfart

Middelfart bliver hjemmebane for volleyball-landsholdene: - Som klub er vi ellevilde

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Assens

Politiet stoppede slagsmål i Assens - en person er sigtet

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Kerteminde

Kendt sushi-kæde åbner ny restaurant: - Det er vores kunder, der har bedt os om det

Fyn For abonnenter

Skibet er ladet med fingerspitzengefühl og frihed

Odense

Strejke går ud over Odenses gamle: Kan ikke flytte i plejebolig eller få nødkald

Annonce