Annonce
Nyborg

Butiksdød: Nu skal Nyborgs detailhandel under lup

Flere af de handlende i bymidten er modstandere af et nyt butikscenter, som de frygter vil trække kunderne væk fra centrum. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Tre tøjhandlere har på kort tid drejet nøglen om. Samtidig frygter flere handlende, at et - måske - kommende center på Lynfrosten vil betyde yderligere butiksdød i bymidten. Ny analyse skal give svaret.

Nyborg: Først var det ejeren af tøjbutikken Prestige i Kongegade, der måtte give fortabt. Siden fulgte Kent Multibrands og senest har ejeren af Kent Junior taget konsekvensen af den svigtende omsætning og indledt et ophørsudsalg.

Tomme butikslokaler i Nyborg midtby bliver der kun flere af, hvis Nyborg får et nyt butikscenter på Lynfrosten. Sådan lød det fra flere af de handlende på et borgermøde forleden, og bekymringen gentages i en stribe af de høringssvar, kommunen modtog kort før jul.

Jørgen Krebs, ejer af Skoringen i Nyborg og formand for brancheorganisationen Dansk Detail, henviser til et netop offentliggjort projekt med temaet "Styrk butikslivet i bymidten". En af hovedkonklusionerne på projektet er, at større butikscentre uden for bymidten har det med at trække omsætning væk fra butikkerne i centrum. Det samme vil ske i Nyborg, forudser han.

Også Nyborg Handelsstandsforening advarer i sit høringssvar mod, at Nyborg Lynfrost bliver et center med mindre butikker a la Rosengårdscentret "fordi erfaringer viser, at bymidten mister omsætning med deraf tomme butikker til følge".

Men går det nu også galt? Det kan en ny analyse af Nyborgs detailhandel forhåbentlig give svaret på.

Analyse med to scenarier

Ud over at give et her-og-nu billede af butikkerne skal detailhandelanalysen opstille to scenarier for den lokale detailhandel i år 2028.Et maksimumsscenarium, hvor alt går godt, og et minimunsscenarium, hvor det omvendte er tilfældet. Tilsammen skal de idé om spillerummet for udviklingen af det lokale handelsliv.

Blandt elementerne i scenarierne er:

- De generelle udviklingstendenser i dansk og international detailhandel, herunder e-handlens udbredelse.

- Udviklingen i forbrugsgrundlaget.

- Udviklingen i dækningsgraden over for de konkurrerende handelsbyer - det vil sige hvor stor markedsandel, Nyborg Kommune kan tænkes at erobre eller må afgive til konkurrenterne.

Hele kommunen skal tages med

Det er konsulentfirmaet COWI, som har fået til opgave at undersøge sagen i løbet af årets tre første måneder. Ud over at skabe sig et overblik over, hvilke butikker der findes, skal analysen se nærmere på alt fra vareudbud og eksistensen af en webshop til forventet omsætning for den enkelte butik. Alt sammen med det formål at gøre politikerne klogere på, hvad det vil betyde, hvis de giver grønt lys til et nyt butikscenter.

COWI skal heller ikke begrænse sig til at se på konsekvenser og mulige synergieffekter for Nyborg by, men hele kommunen.

Byrådet har afsat 323.000 kroner til formålet. På et møde i Teknik- og miljødudvalget den 9. januar skal medlemmerne tage stilling til, om der skal bruges yderligere 75.000 kroner på en forbrugerundersøgelse. Idéen er, at der bliver valgt 300 personer ud, som skal svare på spørgsmål om forbrugsvaner. Hvad de køber, hvor de køber det, og hvor meget de køber for. Det kan bruges til at give et fingerpeg om, hvilke butikker et - måske - kommende butikscenter skal indeholde for at trække kunderne tilbage til Nyborg.

Annonce

Idé: Byg boliger oven på

Står det til Nyborg Handelsstandsforening, skal kommunen som et minimum stille krav om, at centret ikke må indeholde butikker på under 1000 kvadratmeter, og at det ikke må være typer af butikker, som findes i forvejen. Lynfrostens ejer, Ole Philipsen, ønsker omvendt så få restriktioner som muligt. Han er til gengæld åben overfor at indtænke en generel forskønnelse af området.

Ann Helene Nielsen, FNE Outdoor, opfordrer i sit høringssvar til, at kommunen indfører skrappe designkrav til et kommende center. Det skal være et sted, hvor man har lyst til at opholde sig. Samtidig foreslår hun, at man kombinerer med boliger på toppen, som det er sket i blandt andet Valbys Spinderiet. Det vil blandt andet havde den fordel, at centret ikke virker dødt ved lukketid, påpeger hun.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Annonce