Annonce
Odense

Cityforening: Næsten alle butikker i Odense centrum vil kunne åbne

Butiksejerne i Odenses centrum håber på et lys i mørket. Lad os åbne vores butikker, lyder opfordringen til politikerne. 

Fyn: Inden regeringen og Folketingets partier lægger rammerne om en kommende genåbning fast, lyder der en kraftig opfordring til politikerne på Christiansborg om at lade butikker genåbne snarest.

- Vi viste i foråret, at vi kunne løse opgaven i samarbejde med myndighederne. Den succes er vi klar til at gentage, siger Jens Birkeholm, branchedirektør i Dansk Detail, som blandt andre har tøjkæden Mr blandt sine medlemmer.

- Vi håber meget på, at vi snart får lov til at åbne op igen. Det er i alles interesse, at butikken bliver åbnet på forsvarlig vis, så både kunder og personale kan føle sig trygge. Den opgave er vi klar til at løse, siger Michael Kastbjerg fra Mr Frederik i Odense.

Håbet deles af direktør i byens cityforening Peter Bøgholm:

- Det er i den grad tiltrængt, at de små butikker og udvalgsvarebutikkerne får lov at komme i gang. Mange af dem, for eksempel tøjforretningerne, står midt i et sæsonskifte, og alt afhængig hvilke kanaler de har haft, har de mere eller mindre haft nul cashflow siden nedlukningen og frem til nu.

Indstillingerne fra den gruppe af eksperter, som har vurderet mulighederne for genåbning i marts, er blandt andet, at udvalgsvarebutikker på op til 5000 kvadratmeter kan genåbnes med krav om 10 kvadratmeter plads pr. kunde, og det vil ifølge Peter Bøgholm betyde, at næsten alle forretninger i Odenses centrum kan åbne.


Stop and go har ingen brug for. Det er dyrt, og i dag har de forretningsdrivende nærmest nerverne uden på tøjet. Det vil være en dræber, hvis man skal åbne og lukke.

Peter Bøgholm, direktør i Odense Cityforening


- Undtagelserne er Magasin og så de godt 200 restauranter, caféer og barer, som vi har i Odense, siger han.

Eksperterne indstiller, at der ikke åbnes for butikker i landets storcentre, og Peter Bøgholm mener, at det lige nu er en præmis i lighed med, at det foreløbig kun anbefales at åbne for skoler og liberale erhverv i nogle dele af landet.

- Mange af forretningerne i storcentrene er også repræsenteret i bymidterne, så de får også lidt gang i hjulene. Og hvis smittetallene holder sig nede, hvad vi jo håber på, kan storcentrene måske komme med i næste omgang.

Peter Bøgholm understreger, at man skal undgå et forår, hvor der skiftevis åbnes og lukkes for de handlende.

- Stop and go har ingen brug for. Det er dyrt, og i dag har de forretningsdrivende nærmest nerverne uden på tøjet. Det vil være en dræber, hvis man skal åbne og lukke.

Dansk Erhverv har beregnet, at den nuværende lukning af forretningerne koster fem milliarder kroner om måneden i produktionstab - og det vil betyde permanent lukning af nogle af butikkerne, hvis den aktuelle nedlukning fortsætter, forudser Jens Birkeholm.

- En fortsat nedlukning trods kompensationsordningerne vil være en dybt, dybt alvorlig situation, der vil koste mange butikker livet. Alle kan ikke reddes og mange provinsbyer vil være ekstra udsatte med svære konsekvenser for fremtidens lokale butiksliv, tilflytning og boligpriser, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce