Annonce
Sydfyn

Butikker gør klar til genåbning: Vi kan næsten ikke vente

Jesper Rasmussen og Steffen Nielsen står med en butik, der er alt andet end klar til en genåbning, men de skal nok nå at blive færdige, fastslår ejerne af Mr. Hardis i Møllergade. Foto: Katrine Becher Damkjær
Det er ikke alle, der glæder sig til en mandag, men det gør de i flere af butikkerne i Svendborg. Det ser nemlig ud til, at de får lov til at åbne dørene igen mandag den 1. marts – efter 67 dages lockdown.
Annonce

Svendborg: Der bliver støvet af, pakket ud og lagt varer på hylder i butikkerne i Svendborg som aldrig før. Og det sker med brede smil og gå-på-mod bag de nypudsede vinduer.

- På mandag klokken 10 står det hele knivskarpt. Vi er topmotiverede, og de kan bare komme an, siger Phi Nguyen, ejer af tøjbutikken Phigo Fine Luxury i Gerritsgade.

En ekspertgruppe anbefaler, at regeringen giver butikker på under 5000 kvadratmeter lov til igen at åbne fra på mandag, og nu venter alle på, at statsministeren går på skærmen og giver grønt lys. Følger Mette Frederiksen anbefalingerne, åbner alle butikkerne i gågaderne i Svendborg mandag formiddag, og hos ejerne er iveren enorm.

Ægteparret Christina og Peer Michael glæder sig til at åbne livsstilsbutikken Madison på Københavnerhjørnet igen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ægteparret Christina og Peer Michael, ejere af livsstilsbutikken Madison på Københavnerhjørnet, er nogle af dem, der næsten ikke kan vente. De har begge haft forståelse for nedlukningen, men let har det ikke været.

- Jeg har følt mig indespærret som en hveps i en flaske, og det har virkelig været svært, når man som iværksætter har brugt sit liv på at skabe omsætning. Men nu bliver vi endelig sluppet fri, siger Christina Michael.

Annonce

På sociale medier

Parret har solgt nogle varer gennem opslag på Facebook og Instagram, og det har været en sjov oplevelse at aflevere varerne til kunderne ved døren.

Men coronakrisen har også lært Peer Michael, at Madison ikke skal have en webshop.

- Folk skal komme her for at mærke og røre vores varer, og vi vil også gerne mærke vores kunder, forklarer han.

I tøjbutikken Glasdam i Korsgade har Nina Lund også forsøgt at få et salg i gang på Facebook og Instagram. Hun har ansat en ung kvinde til at tage sig af salget på de sociale medier, mens hun selv har ryddet butikken og malet vægge og lofter.

Nina Lund har malet væggene og bestilt en maler til lofterne i tøjbutikken Glasdam i Korsgade, som også har fået nyt lys under nedlukningen. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Mens jeg har gået og malet, er der trofaste kunder, der har banket på vinduet og sagt, at de gemmer deres penge, til jeg åbner. Folk har været så søde og optimistiske, og det har smittet af, så jeg nu næsten ikke kan vente til på mandag, siger Nina Lund, der har stået bag Glasdam i 15 år.

Annonce

Tro på fremtiden

Hun mangler stort set kun at købe blomster til butikken, før hun er klar til igen at lukke kunderne ind, men i Mr. Hardis i Møllergade er situation en ganske anden. Tøjbutikken ligner en byggeplads.

Steffen Nielsen og Jesper Rasmussen har benyttet lejligheden til at endevende hele butikken og blandt andet lægge nyt gulv og lave ny trappe til første sal. Og de har travlt.


Jeg har følt mig indespærret som en hveps i en flaske.

Christina Michael, indehaver af Madison


- Vi arbejder på højtryk, men vi skal nok blive færdige til på mandag, siger Steffen Nielsen, der har set coronakrisen som en mulighed for at udvikle butikken.

- Vi kunne vælge at afvikle eller udvikle, og vi har valgt at udvikle ved at tro på, at det her er en god investering på den lange bane. Nu glæder vi os til at åbne og vise vores nye flotte butik frem, og vi har en god tro på fremtiden, siger Steffen Nielsen.

- På mandag klokken 10 står det hele knivskarpt, lover Phi Nguyen, der ejer tøjbutikken Phigo Fine Luxury i Gerritsgade. Foto: Katrine Becher Damkjær

Det har Phi Nguyen fra Phigo Fine Luxury i Gerritsgade også. Han har skiftet taget på bygningen og lagt nyt gulv i butikken, og så er han ved at indrettet en vip-lounge på første sal, som man kan booke, hvis man i ro og mag vil prøve tøj for sig selv sammen med en ekspedient.

Konceptet med en "personal shopper" kendes fra de dyre modehuse som Chanel og Gucci på de fine adresser i New York, Paris, London og København. Og altså snart også i Svendborg som det første sted på Fyn.

I byens butikker glæder indehaverne sig rigtig meget til at få lov at åbne deres butikker igen. De håber på, at det sker på mandag 1. marts. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Vi vil gerne skille os ud. Jeg har haft det her i tankerne, siden vi overtog bygningen, og nu har vi haft tiden til at gøre det i stand, siger Phi Nguyen, der til november har haft 10 år til at vise, at den eksklusive tøjbutik med de høje priser er levedygtig i Svendborg.

Annonce

Forsigtig start

Phi Nguyen kan næsten ikke vente til på mandag, men han venter intet stort rykind – sådan som det var tilfældet, da butikkerne fik lov til at genåbne igen efter den første nedlukning sidste forår.

- Jeg tror, folk vil være lidt mere forsigtige i de første par uger og se, om der kommer nogle vildt negative smittetal. Vi var længere fremme på året ved genåbningen sidste forår, vejret var bedre, og derfor tror jeg ikke, vi bliver bestormet på samme måde, men jeg tror, vi får en god sommer, siger Phi Nguyen.

I butikken Konrad - en særskilt afdeling af Mr. Hardis i Møllergade - er gulvene slebet ned og har fået lak. Gulvet er tørt på torsdag. Foto: Katrine Becher Damkjær

Med til en god sommer hører også et levende café- og restaurationsliv, og Jesper Rasmussen fra Mr. Hardis i Møllergade håber, at der snart bliver sendt menukort rundt og åbnet for ølhanerne i midtbyen.

Store-byttedag

Tredjejuledag er normalt den store bytte-julegavedag, men i år kan det blive mandag den 1. marts.

Hvis butikkerne får lov til at åbne igen på mandag, bliver det årets første åbningsdag efter jul og dermed også den første mulighed for at bytte julegaverne.

Formand for cityforeningen Shopping Svendborg, Martin Larsen, fortæller, at man ikke har lavet nogle ensartede regler for, hvor længe julegaverne skal byttes.

- Men det, jeg hører mange steder, er, at man har meget vide rammer for det særligt i år, siger han.

Han krydser fingre for, at en åbning af caféer og restauranter er med i næste fase af en genåbning.

- Det er jo det, der får hele byen til at hænge sammen, og det glæder jeg mig også utrolig meget til, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Coronasmitten stiger stadig i Vollsmose: Politikere afviser at lukke bydelen helt ned

Annonce