Annonce
Faaborg-Midtfyn

Butikker bekymret for milliondyr plan for Torvet: Træer skjuler forretninger - og hvem skal feje alle bladene op?

Jonas Jakobsen, formand for Ringe Handelsstandsforening, frygter, at der ikke bliver plads til de samme aktiviteter på Torvet, som ifølge ham har stor betydning for butikslivet. Arkivfoto: Hardy Houndsgaard
De butiksdrivende i Ringe ser med bekymring på skitserne af Torvets opgradering. Særligt sættes der spørgsmålstegn ved de mange træer og den skrottede legeplads.

Ringe: Der er ikke meget grønt på Torvet i Ringe sådan en kølig eftermiddag i marts. Men det skal der laves om på.

På det mest centrale butiksområde i Ringe er det planen at plante massevis af træer, som skal give en fornemmelse af skov-miljø.

Det er i hvert fald sådan, at de første skitsetegninger til en stor opgradering af Torvet tager sig ud. Skitser, som både vækker glæde og bekymring blandt butikkerne i Ringe.

- Det er dejligt, at der kommer fokus på Torvet, som virkelig trænger til en opgradering, siger Jonas Jakobsen, formand for Ringe Handelsstandsforening, og fortsætter fluks med et "men".

En ny scene erstatter det nuværende springvand, mens træer skal skabe hygge og en fornemmelse af natur og skov. Illustration: Gustin

- Man skal huske, at vi er en by med et højt aktivitetsniveau. Det er aktiviteterne, der tiltrækker folk, og dem, der underbygger lysten til at komme ind til byen og butikkerne. Det er vigtigt, at det fungerer, siger han og henviser til arrangementer såsom Hjertedametouren, Juleshopper og de ugentlige torvedage.

- Når jeg kigger på tegningerne, så fylder det grønne meget. Jeg er bekymret for, at vi kan blive nødt til at begrænse vores aktiviteter, siger Jonas Jakobsen.

Annonce

Skjuler butikkerne

Mickael Simonsen, der er indehaver af Outdoor Fyn-butikken i den ene ende af Torvet, hæfter sig også ved de mange træer, som særligt fylder meget i netop det område.

- Træer er små i starten, men på tidspunkt bliver de så store, at de tager udsynet for min butik.

- Jeg er bekymret for at blive gemt bag en skov. Selvom jeg er en outdoor-butik, og mit publikum elsker naturen, er en begrønning i den størrelse markant, siger Mickael Simonsen.

Jonas Jakobsen fra handelsstandsforeningen ser også med skepsis på planerne for den anden ende af Torvet. Her skal der også plantes træer - dog lidt færre - og så skal der placeres en scene, hvor det nuværende springvand er.

Torvet i Ringe skal have et ansigtsløft, og flere træer er en del af arkitektfirmaets bud på, hvordan Torvet bliver mere levende. Det skaber dog bekymring blandt butiksejere, der frygter at blive gemt væk. Foto: Ane Johansen

- Man bruger enormt meget krudt på at få folk til at bevæge sig fra stationen og over Brugsens parkeringsplads og ned til Torvet. Men når man kommer fra passagen ved Brugsen, bliver man på denne tegning mødt af en mur af scene og træer, som jo for eksempel fuldstændigt spærrer for apoteket, siger Jonas Jakobsen.


Jeg anerkender, at træerne skaber hygge og mindsker vinden på Torvet. Men man skal huske, at når man siger A, så skal man også sige B. Og det skal ikke være byens butikker, der skal holde byen ren for blade.

Jonas Jakobsen, formand for Ringe Handelsstandsforening


Apoteker Lars Kaarill mener dog ikke, der er nogen grund til at hidse sig op endnu.

- Vi har haft møde med dem (arkitekterne og kommunen, red.) for et par dage siden, og indtil der ligger en mere færdig plan, har jeg ikke andre kommentarer, end at det er dejligt, at der kommer fokus på Torvet, siger han.

Annonce

Store mængder blade

Mickael Simonsen fra Outdoor Fyn-butikken sætter dog gerne flere ord på sin bekymring. Han ser nemlig også et helt praktisk problem i de mange træer.

- Jeg har i dag to træer ude foran min butik, og det er et meget stort arbejde at feje alle bladene op. Fortovet bliver jo glat, så hvis ikke jeg får fjernet bladene, så glider folk. Det er ikke nok at gøre det én gang om ugen, konstaterer han.

Mickael Simonsen, indehaver af butikken Outdoor Fyn, mener, der er flere gode elementer i skitsetegningerne, men er særligt bekymret for mængden af træer, som han frygter vil skjule hans butik. Arkivfoto: Hardy Hounsgaard

Jonas Jakobsen, formand for handelsstandsforeningen mener også, at kommunen bør medtænke omkostninger til drift, hvis der skal plantes træer på Torvet.

- Men kunne det ikke være fint med noget mere grønt på Torvet?

- Jo, jeg siger bare, at begrønningen ikke må ske på bekostning af noget andet.

- Hvad kunne så være en bedre løsning?

- Det har jeg ikke svaret på. Jeg er ikke arkitekt. Jeg anerkender, at træerne skaber hygge og mindsker vinden på Torvet. Men man skal huske, at når man siger A, så skal man også sige B. Og det skal ikke være byens butikker, der skal holde byen ren for blade, fastslår Jonas Jakobsen.

Annonce

Savner legeplads

Han og Mickael Simonsen er desuden bekymret for, at den nuværende legeplads er forsvundet på skitsen.

- Hvor skal de 0-4-årige gå hen? Man skal ikke tage fejl af, hvor brugt den legeplads er. Det ved jeg, der har butik lige op ad. Ellers har vi ikke noget til børnene, når mor og far eller bedsteforældrene handler, siger Mickael Simonsen.

I stedet for legepladsen er tanken, at der skal skabes noget miljø for unge ved den nye scene, mens der ved de mange træer skal være en klatrebane med blandt andet et udkigstårn.

- Det er ærgerligt, at de helt små ikke er tænkt mere ind, mener Jonas Jakobsen.

Annonce

Tager bekymring seriøst

Hos arkitektfirmaet bag tegningerne, Gustin Landskab, tager man de butiksdrivendes bekymringer alvorligt. Det forklarer direktør Stephan Gustin.

- Listen af tilbagemeldinger, som vi har fået, er lang. Og heldigvis er langt størstedelen positive, siger han og forklarer, at arkitekterne nu vil dykke ned i de inputs, der er kommet.

- Det er vigtigt, at der er noget til de små børn. Men helt ærligt sagt, så er den nuværende legeplads god, men der er virkelig plads til forbedringer. Det betyder ikke, den bare skal smides i skraldespanden - den kan fint sættes op et andet sted, siger Stephan Gustin.

Arkitekten Stephan Gustin har sammen med Faaborg-Midtfyn Kommunes arkitekt Hanne Raunsmed arbejdet på en opgradering af Torvet i flere måneder. Arkivfoto: Ane Johansen

- Det, vi laver, bliver også til de små børn. Men det er ikke kun de små børn, der bruger Torvet. Derfor vil vi gerne lave noget, der henvender sig til flere målgrupper. På den måde får vi simpelthen mest for pengene.

Også bekymringerne omkring de mange træer og de nedfaldne blade, der følger med, lytter Stephan Gustin til.

- Man kan kigge til Odense eller mange andre byer, der har helt grønne byrum, og lytte til deres erfaringer om, hvorvidt folk rent faktisk falder, eller om det er en unødig bekymring. Det må vi dykke ned i, om der er noget reelt i det, og hvad man kan gøre, siger arkitekten.

I det hele taget vejer pointerne fra butikkerne, der ligger i første parket på Torvet, tungt i det kommende arbejde, hvor de endelige skitse-streger skal tegnes.

- Jeg forstår godt, de butiksdrivendes bekymring for at blive gemt væk bag en hæk eller en række træer. Den ville jeg også have, hvis jeg var butiksejer. Det tager vi seriøst.

- Men vi skal nok få det løst, så det bliver langt bedre end i dag. Selvfølgelig skal man kunne se butikken, det giver sig selv. Til gengæld hvis vi laver et byrum, der er rart at være i, så kommer der mere byliv og flere mennesker, og forhåbentlig også flere, der vil handle i de lokale butikker, siger Stephan Gustin.

Grafik: Mikkel Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

78-årig bragede ind i Dittes bil og stak af: Så fandt hun tilfældigt bilen på deres fælles værksted

Odense

Beboere kæmper med vanvidskørsel: Påvirket bilist bragede ind i vejtræ ved legeplads

Kerteminde

Røveri mod Circle K: Mand med Netto-pose truede med 20-25 centimeter lang kniv

Annonce