Annonce
Odense

Busdirektør: Letbanen har kostet os rigtig dyrt

Carsten Hyldborg, direktør Fynbus. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Ny køreplan skal tilgodese de regionale buspassagerer, siger administrerende direktør i Fynbus, Carsten Hyldborg.

Hvorfor er I nødt til at skifte køreplan?

- Vi laver jo køreplanerne om en til to gange om året som standard. I december for at tilpasse det til togene og i august for at tilpasse det til uddannelsesinstitutionerne. Vi skiftede senest i august. Vi skiftede ikke i december, som vi plejer at gøre, fordi vi havde brug for at få kigget på den regionale køreplan lidt mere grundigt. Letbanebyggeriet har givet os en merudgift på 25 millioner kroner, bare for at køre langsommere gennem trafikken. Vi håber, at den nye køreplan kan gøre det bedre for især de regionale passagerer.

Hvad kommer det til at løse?

- Vi har valgt at prioritere de regionale passagerer, der får en reduceret køretid ved at vi springer en række mindre stop over. Det er 14 stoppesteder, som vi regulært springer over, og så er der seks-otte stoppesteder, vi alligevel skulle sløjfe på grund af letbanebyggeriet.

Det er næppe kommet som en overraskelse, at letbanearbejdet ville få betydning for jeres busdrift. Hvorfor er det først nu, I laver en plan, der tager højde for det?

- Vi startede med at planlægge planen for et halvt år siden, men det har været svært at vurdere, hvor stor en betydning letbanen ville få. Vi vil gerne have, at køreplanen passer til de virkelige forhold. Letbanebyggeriet har kostet os tæt på en million passagerer i den tid, det har stået på, så det er klart, at det har ramt os hårdt. Når busserne sidder fast i trafikken, er der mange, der vælger at tage en anden løsning end bussen. Jeg vil dog sige, at på køretiderne er der ikke noget, der er kommet bag på os.

Kunne man så ikke have taget højde for det i tidligere planer?

- Vi ville gerne se tingene lidt an. Vi har hele tiden vidst, at en ny køreplan med overspring af nogle stoppesteder, var et virkemiddel, vi havde.

Skal buspassagerne vænne sig til, at I oftere skifter køreplan?

- Ja, altså jævnlige køreplansændringer vil man nok se i fremtiden, for vi lytter også hele tiden til forslag til, hvordan man kan indrette det bedre. Der vil komme tilpasninger ud over dem, vi laver fast to gange om året. Jeg tror til gengæld ikke, vi vil se mange flere stoppesteder blive sprunget over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce