Annonce
Danmark

Buschauffører til stormøde: Vi har for travlt og må tisse bag en busk eller parkeret bil

Alle buschauffører fik udleveret sorte T-shirts ved indgang til 3F's stormøde i Odense Congress Center. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Landets buschauffører var søndag samlet i Odense for at få politikere og trafikselskaber i tale. Avisen Danmark var med til stormøde i fagbevægelsen.

Busstop: Store bunker af sorte T-shirts mødte de flere end 800 buschauffører, som søndag kæmpede for bedre arbejdsvilkår ved et stormøde i Odense.

"Tid til at trykke STOP" lød teksten på maverne af de mange trøjer, som chaufførerne krængede på, indtil alle var ens.

Ud af højttalerne i Odense Congress Center kørte Willie Nelsons countryklassiker "On The Road Again" på repeat, mens busser fra hele landet tømtes for medlemmer af fagforbundet 3F's transportgruppe.

Det var svært at få en almindelig buschauffør i tale.

- Jeg vil ikke sige noget. Vi har nogen, der er medietrænede til den slags, sagde en chauffør, der netop var ankommet til kongrescentret.

Dagbladet Arbejderen blev udleveret ved indgangen, men der var et større træk på de bløde boller med skinke og ost og croissanterne, inden den sortklædte forsamling blev budt velkommen på ægte busmanér.

- Vi er rigtig mange, så hvis I lige vil sørge for at holde jer til, så alle ikke skal klemme sig igennem døren på en gang. Så kører vi nemlig til tiden, lød det fra scenen.

Så gik stormødet i gang.

- Køreplanen er lagt af nogle regnedrenge, der ikke kender til den virkelighed, jeg kører i. Det nytter, at vi gør noget. Og det, vi gør, det gør vi SAMMEN, sagde chaufføren Peter Nielsen med høj stemme fra scenen.

Den slags udløste rutinemæssigt klapsalver, og chaufførerne gjaldede med på "Tid til at trykke STOP", inden 3F's forbundsformand, Per Christensen, opjusterede antallet af deltagere.

- Jeg er hammerstolt. Tænk sig, 900 chauffører på en søndag, og busserne kører stadigvæk. Det er eddermame godt gået, venner, sagde han.

Per Christensen fortalte om chauffører, der rationerer deres indtag af drikkevarer bag rattet på busserne, fordi de ikke kan regne med at nå et toiletbesøg i deres korte pauser.

- Ellers må de om bag en busk eller en parkeret bil. Det er uværdigt, sagde formanden og høstede klapsalver, inden han tog en selfie fra scenen med den sorte forsamling i baggrunden.

Annonce

Det klager buschaufførerne over

I en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse har 3F spurgt buschaufførerne om deres arbejdsmiljø. 2600 chauffører, eller omkring en tredjedel af landets buschauffører, har deltaget.


  1. Syv ud af 10 (71 pct.) fortæller, at de ikke kan holde de nødvendige pauser, som de ifølge overenskomsten har ret til. De giver som forklaring, at køreplanerne ikke passer til dagligdagen i trafikken.
  2. Næsten halvdelen (46 pct.) klager over manglende toiletfaciliteter i løbet af dagen.
  3. Halvdelen (50 pct.) har fået en pause placeret i starten eller slutningen af en vagt, hvor de ikke kan bruge den til noget.
  4. Tre ud af fem (59 pct.) klager over, at der ikke er afsat nok tid i arbejdsplanen til opstart af bus.

Kilde: 3F

3F's forbundsformand, Per Christensen, finder det uværdigt, at arbejdsvilkårene ikke er bedre for landets buschauffører. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Roligt folkefærd

En kavalkade af chauffører trådte nu op på scenen og berettede om konkrete hverdagsoplevelser, der gør livet surt for en buschauffør. Nogle tændte op under kollegerne med "Tid til at trykke STOP"-råb. Andre var mere afdæmpede.

- De fleste af os tager i stiv arm, at vi altid er forsinkede. Vi er et roligt folkefærd, heldigvis. Det er jo bare et vilkår, som vi har, konstaterede sjællandske Christian Hestbæk og fortalte om at køre i traktorfart efter de talrige roetransporter på sydhavsøerne.

En anden chauffør, Birte Just-Kristensen, delte en oplevelse om at overtage en natbus, der allerede var forsinket. Og så viste det sig, at den ene forlygte ikke virkede, men det havde ingen haft tid til at rapportere.

- Jeg kunne have sagt, at de kunne hente min lortebus i vejgrøften. Men jeg valgte at køre min tur færdig. Der var jo passagerer, der stod og ventede, sagde hun og tilføjede:

- Ingen kommer og takker os for at springe et toiletbesøg eller en pause over, så folk kan nå deres tog eller hente børn i daginstitutionerne.

Jan Laursen, der kører bus i Randers, var også irriteret over, at ingen tilsyneladende reagerer på beretningerne ude fra bussernes førersæder.

- Det bliver sagt, at vi skal være konkurrencedygtige til næste udbud. De, der bestemmer, ved udmærket, at tiden ikke passer. Men vi ender i en limbo ude på vejene for at nå køreplanerne, sagde Jan Laursen, mens Gregers Rødvang fra Roskilde råbte:

- Er det tid til at trykke?

- Jaa.

Jeg kan ikke høre jer. Er det tid til at trykke?

- Jaaaaaa!

Senere var der tapas, og journalisterne blev sendt ud. Resten af mødet var lukket, så fagforbundet og dets medlemmer kunne tale frit om busoperatørerne, trafikselskaberne, politikerne og de manglende tissepauser.

3F havde samlet buschauffører fra hele landet til søndagens stormøde i Odense. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce