Annonce
Fyn

Skal ikke flyve med syge: Fynsk krydstogtpassager må vente endnu et døgn på fly fra coronavirussens epicenter

Den 70-årige Claus Falkenby, som gennem mange år var journalist på Fyens Stiftstidende, er én af mange danskere, som sidder midt i coronavirussens europæiske epicenter i Norditalien og venter på at komme til Danmark. Privatfoto
Den 70-årige Claus Falkenby fra Odense skulle være fløjet hjem fra Genova søndag eftermiddag, men buschauffører tør ikke køre med passagererne. Uvist hvornår han sætter fødderne på dansk grund igen.

Odense: Claus Falkenby, journalist, forfatter og en af drivkræfterne bag Eventyrløbet i Odense, måtte hele søndagen vente om bord på krydstogtskibet Costa Pacifica på havnen i Genova på at komme med med et fly fra lufthavnen fra Danmark.

Nu må han og de andre 50 danskere, heriblandt cirka 10 fynboer, vente til mandag eller tirsdag. Flyet fra Danmark returnerer kun med passagerer fra søsterskibet Costa Luminosa, fordi der er syge om bord.

- Der var et særfly reserveret til os i Genova. Men først forlød det, at lufthavnsmyndighederne ikke vil lade det lette igen. Siden er det kommet frem, at de italienske buschauffører er bange for at køre med smittede passagerer til lufthavnen, og endelig fik vi så at vide, at flyet kun ville tage passagerer med fra Costa Luminosa, siger Claus Falkenby, og fortsætter:

- Det er selvfølgelig betryggende, at vi ikke skal ud på en flyrejse med medrejsende, som er smittet med coronavirus, men det er også en meget utryg situation, at vi hele tiden får meldinger, der er i modstrid med de beskeder, vi tidligere har fået. Det gør det hele så usikkert, forklarer Claus Falkenby, der stod på Costa Pacifica i Buenos Aires, Argentina, den 3. marts.

Dengang var der tilsyneladende fred og ingen fare. Men mens det italienske krydstogtskib bevægede sig over Atlanten ændrede verden sig, så skibet hverken fik lov at lægge til ved De Kanariske Øer, Malaga eller Barcelona.

Og da det nåede slutdestinationen Marseille i torsdags fik Falkenby og de 50 øvrige danske passagerer ikke lov at gå fra borde, så skibet blev sendt videre til Genova, hvor selskabet Costa er hjemhørende.

Annonce

Måtte ikke stå af i Marseille

- Det gav en bekymring, at vi ikke kunne få lov at gå fra borde i Marseille, og det er heller ikke særlig rart, at vi lige nu befinder os i Norditalien, altså i noget der nærmest er et epicenter for coronavirus. Men vi er faktisk ret trygge her om bord, for ingen er stået på skibet de sidste 14 dage, og der er ingen meldinger om syge om bord, så vi har været i en form for karantæne uden risiko for at blive smittet. Vi mangler heller ikke noget, vi får hvad vi kan spise og drikke, og der er ingen restriktioner på, hvordan vi kan omgås hinanden, fortæller Falkenby.

Alligevel er der en stemning af uro, fordi folk gerne vil hjem og ikke rigtig ved, hvordan de skal komme det.

- Omkring halvdelen af passagerne har efterhånden fået lov at gå fra borde. De er blevet taget imod af vagter med ansigtmasker, og der er i det hele taget store sikkerhedsforanstaltninger, oplyser Claus Falkenby.

Søsterskib hårdt ramt

Costa Pacificas søsterskib Costa Luminosa, der ligger ved havn i nabobyen Savona, har også danskere om bord. Her er situationen noget værre, for adskillige passagerer er syge, og det er tilsyneladende det, der bekymrer de buschauffører, der ellers skulle transportere rundt regnet 100 danskere fra de to krydstogtskibe til lufthavnen.

Det er der tilsyneladende fundet løsning på, så passagererne fra Costa Luminisa kommer først hjem. De ventedes at lande sent søndag aften i Københavns Lufthavn Kastrup.

- 7-9-13 har vi det efter omstændighederne godt på Costa Pacifica, og vi kan ikke rigtig gøre andet end at vente på, at myndighederne træffer de rigtige beslutninger for os, konstaterer Claus Falkenby, som snarest håber at få dansk grund under fødderne.

Når han kommer hjem, må han se frem til øjeblikkelig at blive sat i ny karantæne på grund af smitterisikoen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: 161 er nu døde med coronavirus i Danmark

Annonce