Annonce
Odense

Bus-letbane på vej i Aalborg: Her er fordele og ulemper

BRT a la Aalborg - her visualiseret på Sohngaardholmsvej. Efter planen skal transportsystemet stå klar til åbning i år 2023. Illustration: Busplus/Aalborg Kommune

Aalborg: Som i Odense havde Aalborg planer om en letbane gennem byen, der skulle gå fra øst til vest. Det samlede budget var på 2,5 mia. kroner.

Der var faktisk afsat penge - små 600 millioner kroner - på finansloven i 2014, men da en ny regering kom til, blev tilskuddet fjernet, og dermed var projektet stendødt. Byens borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) var rystet og rasende.

- Det er en klar nedprioritering af Aalborg og Nordjylland og en klar nedprioritering af den vækst og udvikling, vi skal have, lød det fra ham til DR i september 2015.

Annonce

Aalborg: En billigere løsning, en såkaldt BRT (Bus Rapid Transit)-løsning med busser. Projektet har fået navn Busplus, og det samlede anlægsbudget lyder på 510 millioner kroner.

BRT bliver da også ofte sammenlignet med letbane, og på nogle parametre er der også store ligheder: Der indrettes typisk stoppesteder, som var de stationer, busserne kan køre i egne baner og kan indrettes med høj frekvens og stor regularitet og pålidelighed, hvis det er separeret fra den øvrige trafik. Desuden behøves man ikke i alle tilfælde foretage de potentielt bekostelige omlægning af underjordiske ledninger som ved en letbane.

Man kan dog ikke fuldt ud sidestille en BRT-løsning med en letbane. En letbane anses for i højere grad at bidrage med byudvikling omkring skinnerne, fordi ruten ikke sådan lige kan ændres eller fjernes. Og rent kapacitetsmæssigt kan letbanesystemet håndtere langt flere passagerer end en BRT-løsning, hvormed valget i sidste ende i høj grad afhænger af den strækning, der skal betjenes.

Af samme grund har en del byer rundt omkring i Europa en kombination af letbane- og BRT-strækninger. Letbane på de ruter, hvor der er rigtig mange passagerer, og BRT-busser på de lidt mindre befærdede strækninger.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Trods klart bevis afviste politiet at finde Bolettes flugtbilist: Nu siger de undskyld og kigger på sagen igen

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Syvårig dreng forbrændt nær børnehave: Teknikere arbejder på at finde årsagen

Navne For abonnenter

Bent og Ingelise sagde farvel til livet samme dag - Bent var i mange år manden bag Blumøllers udvikling

Kultur

Populær kromand i medvind ved festspil: - Jeg har sagt, at selvfølgelig sælger vi da 2000 madbilletter, og jeg har næsten altid ret

Kultur

Rosenfestival: 10 ting du skal vide for at blive klar til årets største begivenhed i Bogense

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Middelfart

Igen i Fjelsted: Kom til Folk Festival fredag

Kerteminde

Fyns Politi om tyvs forsøg på at stjæle bil: - Det tror jeg ikke, vi har set i nyere tid

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Odense

CNN vil finde Danmarks dna i Odense: Vært skal spille med i H.C. Andersen Paraden

Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Faaborg-Midtfyn

Nu må forældre se døende søn i halvanden time ugentligt: Kæmper fortsat for at være tæt på lille Marco

Annonce