Annonce
Odense

Bus-letbane på vej i Aalborg: Her er fordele og ulemper

BRT a la Aalborg - her visualiseret på Sohngaardholmsvej. Efter planen skal transportsystemet stå klar til åbning i år 2023. Illustration: Busplus/Aalborg Kommune

Aalborg: Som i Odense havde Aalborg planer om en letbane gennem byen, der skulle gå fra øst til vest. Det samlede budget var på 2,5 mia. kroner.

Der var faktisk afsat penge - små 600 millioner kroner - på finansloven i 2014, men da en ny regering kom til, blev tilskuddet fjernet, og dermed var projektet stendødt. Byens borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) var rystet og rasende.

- Det er en klar nedprioritering af Aalborg og Nordjylland og en klar nedprioritering af den vækst og udvikling, vi skal have, lød det fra ham til DR i september 2015.

Annonce

Aalborg: En billigere løsning, en såkaldt BRT (Bus Rapid Transit)-løsning med busser. Projektet har fået navn Busplus, og det samlede anlægsbudget lyder på 510 millioner kroner.

BRT bliver da også ofte sammenlignet med letbane, og på nogle parametre er der også store ligheder: Der indrettes typisk stoppesteder, som var de stationer, busserne kan køre i egne baner og kan indrettes med høj frekvens og stor regularitet og pålidelighed, hvis det er separeret fra den øvrige trafik. Desuden behøves man ikke i alle tilfælde foretage de potentielt bekostelige omlægning af underjordiske ledninger som ved en letbane.

Man kan dog ikke fuldt ud sidestille en BRT-løsning med en letbane. En letbane anses for i højere grad at bidrage med byudvikling omkring skinnerne, fordi ruten ikke sådan lige kan ændres eller fjernes. Og rent kapacitetsmæssigt kan letbanesystemet håndtere langt flere passagerer end en BRT-løsning, hvormed valget i sidste ende i høj grad afhænger af den strækning, der skal betjenes.

Af samme grund har en del byer rundt omkring i Europa en kombination af letbane- og BRT-strækninger. Letbane på de ruter, hvor der er rigtig mange passagerer, og BRT-busser på de lidt mindre befærdede strækninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold For abonnenter

Eks-landsholdsspiller før Odenses semifinalebrag: - Jeg havde drømt om en større rolle

Annonce