Annonce
Indland

Bus-fight: Odense-borgmester afviser at betale busregning

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) køber ikke umiddelbart forklaringen om, at det er letbanebyggeriet, der er årsag til dårligdommene i den fynske bustrafik. Foto: Michael Bager

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) mener ikke, det er dokumenteret, at letbanebyggeriet er den primære årsag til Fynbus' lave passagertal og økonomiske problemer. Han afviser, at Odense skal finde de penge, der kan redde de truede busruter rundt om på Fyn.

Rundt om i de fynske kommuner er der en udbredt opfattelse af, at det Odense Kommune som skal finde de nødvendige millioner af kroner for at redde de busruter til Assens, Faaborg, Nyborg og Kerteminde, som er truet af lave passagertal og deraf følgende dårlig økonomi.

Men det kommer ikke til at ske. Det fastslår Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel. For han vil ikke uden videre købe Fynbus' forklaring om, at det er letbanebyggeriet, der har udløst det voldsomme passagerfald og et behov for at finde besparelser på 12 millioner kroner, hvis enderne skal nå sammen på dette års budget. Han mener, at der mangler dokumentation for påstanden fra det fynske trafikselskab.

Peter Rahbæk Juel kan komme med flere forklaringer til, at passagertallet er gået lodret nedad. Han nævner blandt andet, at en øget velstand kan have fået flere til at investere i en bil. En anden mulighed er en problematisk introduktion af Rejsekortet, lyder det fra borgmesteren.

- Det kan også være, at Fynbus ikke har været god nok til markedsføring af busdriften. Og hvordan ser tallene i Fynbus ud i forhold til andre trafikselskaber. Jeg mangler at få en masse ting belyst, siger Peter Rahbæk Juel.

Set med borgmesterens øjne er det for dårligt, at den nuværende diskussion mellem kommunerne får lov at udspille sig på et - set med Peter Rahbæk Juels øjne - for uoplyst grundlag. Han placerer ansvaret hos Fynbus.

Fynbus: Der er dokumentation

Ifølge Fynbus-direktør Carsten Hyldborg er der gjort meget for at holde politikerne løbende orienteret om situationen med passagertallene og årsagen til faldet.

I de to forgangne år er politikerne i Fynbus' bestyrelse blevet orienteret om udviklingen i passagertallene. Og i anden halvdel af sidste år blev der lavet en analyse, der forklarede, hvorfor busdriften var ramt af øgede udgifter og faldende indtægter.

Carsten Hyldborg forklarer, at de øgede udgifter kunne tilskrives øget køretid grundet vejarbejde i Odense, og de faldende indtægter havde også rødder i letbanearbejdet samt introduktionen af Rejsekortet og bortfald af en rabatordning for buskørsel, som med tilskud fra Odense Kommune havde sikret billig buskørsel i Odense.

Inden jul rejste man fra Odense Kommune så tvivl om letbanens rolle i problemerne.

- Når der bliver rejst tvivl om vores analyser, er det bedst for alle parter, at der bliver lavet en ekstern undersøgelse. Så den blev bestilt inden jul, beretter Carsten Hyldborg.

Politikerne i bestyrelsen for Fynbus er torsdag eftermiddag samlet til møde om den alvorlige situation.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

Erhverv For abonnenter

Rekord i Assens: Tobaksfabrik får et kæmpe millionoverskud

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Erhverv For abonnenter

Rekordstort overskud i fynsk øl-mekka: - Folk er rigtig glade, når de kommer ind

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Assens

Oksekødet er skiftet ud efter prisstigninger: Sådan handler vi nu

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nordfyn For abonnenter

Nu udløber fristen: Hasmark Vandværk kan komme til at levere rent vand med tankbiler

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Navne For abonnenter

Noah står i spidsen for Odense Pride: Han glæder sig især til ét øjeblik i år

Annonce