Annonce
Debat

Alt for meget bureaukrati og millimeterstyring

Bjarne Hilmersson
Annonce

Læserbrev: Der er for meget bureaukrati og millimeterstyring i den offentlige sektor. Vi hører det igen og igen. Ikke mindst på ældreområdet, hvor det store problem er, det koster på produktiviteten og kvaliteten. Der er noget galt med ældreplejen, der ofte opleves som en mekanisk ydelse. Ikke fordi personalet vil det sådan, men fordi det konstant føler sig kontrolleret.


Kender hjemmehjælperen borgeren, ville der kunne spares megen tid til at forklare, hvad der skal ske.


Om nu de leverer, hvad de skal, i stedet for der ses på virkningen af det, der gøres. En øvelse, der kunne forbedres væsentligt, hvis det blev faste hjemmehjælpere, der kommer til den ældre borger. Kender hjemmehjælperen borgeren, ville der kunne spares megen tid til at forklare, hvad der skal ske. Mere kvalitetstid, hvor en ekstra gevinst kunne være, at borgeren føler mindre ensomhed. Måske også tid til en koptårkaffe.

Det med ensomheden forsvinder ikke nødvendigvis, fordi man kommer på plejehjem. Mange er demente. Andre har stærkt nedsat hørelse, og benene vil ikke altid rigtig flytte en rundt. Ting, der kan betyde, at borgeren isolerer sig på sit værelse. Den ældre kan føle en afvikling af sin person. At ens værdighed bliver lagt uden for plejehjemmets hoveddør ved ankomsten første dag.

Havde der været de nødvendige varme hænder, ville personalet kunne hjælpe den gamle med at bevare det billede, de har af sig selv. Til dette hører også, at den ældre har fået de ejendele med, der har personlig betydning. Plejepersonalet har også en vigtig opgave i at støtte beboerne og vurdere deres lyst til at stifte nye bekendtskaber og skabe nye sociale fællesskaber, hvilket kan være vanskeligt i den nye situation. Også fordi nogle ældre ikke orker at etablere nye bekendtskaber igen, fordi de kan sidde tilbage, efter at deres sidste nye bekendtskab er gået bort. Derfor er det også tidskrævende for personalet, hvilket har sine naturlige konsekvenser.

Annonce
Annonce
GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Fyn

Flere arbejdspladser i sigte: Cannabis-succes åbner døren for flere job - byggeri bliver genoptaget

Odense

V-politiker raser: Udvalg ville ikke tale om Tarup Gl. Præstegaard

Annonce