Annonce
Fyn

Bundskraber, topscorer, og den fynske Stram Kurs-by: Ti nedslag fra det fynske valg

Dan Jørgensen fik 15.443 stemmer og blev fynsk topscorer. Foto: Sugi Thiru

Brødtekst

Annonce

1. Her stemte flest på Stram Kurs

Hårslev er det sted på Fyn, hvor der er flest tilhængere af Rasmus Paludans parti. Her top 5 over fynske afstemningssteder med flest stemmer til Stram Kurs.

Hårslev: 4,3 procent

Klinte: 4,2 procent

Jordløse: 4 procent

Brobyværk: 3,9 procent

Løkkemark: 3,8 procent

5.919 fynboer stemte på partiet. Heraf fik spidskandidaten Martin Christensen 840 stemmer.

2. Så mange procent af af stemmerne fik partierne på Fyn

Trine Bramsen (S) og Julie Skovsby (S) til valgfest på Christiansborg. Foto: Sugi Thiru

Socialdemokratiet fik vanen tro opbakning fra flest fynboer. Sådan mange procent af stemmerne fik de:

S: 30,2 (+1,3)

V: 23,4 (+5,2)

DF: 8,9 (-12,9

R: 7,3 (+3,9)

SF: 6,9 (+2,3)

EL: 6,8 (-1,7)

K: 6,2 (+2,7)

Alt: 3 (-1,5)

LA: 1,9 (-4,6)

Nye Borgerlige.: 1,9

Stram Kurs: 1,9

KD: 1,1

Klaus Riskær Petersens Parti: 0,8

3. Det mest bitre nederlag

Stine Helles. Foto:Nils Svalebøg

Det var ikke så sært, at Alternativets fynske forkvinde Stine Helles var grædefærdig over ikke at komme i Folketinget. Partiet fik tre procent af de fynske stemmer, og mange andre steder i landet ville det have givet valg, men på Fyn må partiet nu nøjes med at have byrådsmedlemmer i Odense, Svendborg og Faaborg-Midtfyn.

4. Så stor andel fik de af partiets stemmer

Mai Mercado fik 40 procent af de konservative krydser. Næstflest fik Kristian Guldfeldt. Foto: Michael Bager

Mai Mercado var den af alle fynske kandidater, der fik den største andel af sit partis fynske stemmer. Og nok så bemærkelsesværdig fik stormomsuste Karsten Hønge (SF) næstflest af sit partis stemmer på Fyn. Her den fynske top fem over andel af partiets stemmer:

Mai Mercado (K): 40,9 procent

Karsten Hønge (SF): 19,8 procent

Stine Helles (Alt): 17,3

Rasmus Helveg (R): 16,5

Dan Jørgensen (S): 16,4

5. Bundskraberen

Gert Broxgaard.

Gert Broxgaard fra Kristendemokraterne var med 32 krydser den af alle fynske kandidater, der fik færrest stemmer.

6. Sidste tur på Borgen

Erling Bonnesen (V). Foto: Michael Bager

Af de 15 fynskvalgte folketingsmedlemmer kan det for to af dem meget vel være sidste gang, at de har optrådt på stemmesedlen. De ældste af de valgte er:

Erling Bonnesen (V): 64 år

Jan Johansen (S): 63 år

7. De nye unge

Bjørn Brandenborg er en af de unge debutanter. Foto: Michael Bager

Tre debutanter er de yngste af de valgte fynske folketingsmedlemmer:

Victoria Velasquez (EL): 27 år

Bjørn Brandenborg (S): 27 år

Marlene Ambo-Rasmussen (V): 33 år

8. Borgmestre til valgfest

Borgmester Peter Rahbæk Juel til valgaften på Borgen. Foto: Sugi Thiru

Flere borgmestre valgte at tage til Christiansborg på valgaftenen. Blandt andre Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der kæmpede sig frem og fik givet Mette Frederiksen en krammer, da hun ankom for at lade sig hylde af partifællerne.

9. Udsynet sikret

Foto: Michael Bager

Pernille Bendixen (DF) og Mai Mercado (K) fik lige styr på håret i valgcaféen hos TV Fyn.

10. De var tættest på

Camilla Hersom blev De Radikales 1. suppleant. Foto: Michael Bager

I enhver folketingsperiode træder 1. suppleanter til, hvis en af de valgte har behov for orlov. De fynske 1. suppleanter er:

S: Erik Christensen

V: Ole Pedersen

DF: Pernille Bendixen

K: Kristian Guldfeldt

EL: Jesper Kiel

SF: Line Mørk

R: Camilla Hersom

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce