Annonce
Odense

Bulldozerne bliver i garagen: Solbakken skal ændres - men uden at vælte bygninger

De lave rødstens-karréer i det almene boligområde Solbakken er karakteriseret som en hård ghetto efter at have været på ghettolisten i en årrække. Derfor skal 60 procent af lejlighederne ændres. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen.
Boligområdet Solbakken skal ændres fundamentalt, fordi det har prædikatet "hård ghetto". Der skal bygges nyt, og laves mange ungdoms- og ældreboliger - men der skal ikke rives lejligheder ned. Det ligger fast med en plan, som et flertal i byrådet vedtog onsdag aften.

Odense: - Bulldozerne bliver i garagen. Beboerne bliver i deres hjem.

Det forsikrede beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) onsdag aften på det sidste byrådsmøde inden sommerferien.

Rådmandens forsikring var møntet på boligområdet Solbakken i Rising-kvarteret. Solbakken blev i december sidste år karakteriseret som en hård ghetto, og derfor skal 60 procent af områdets lejligheder laves om, fastslår ghettoloven.

Annonce

Og det bliver altså uden at rive bygninger ned, som har været mange beboeres store frygt.

- Vi er sikre på, at vi ikke river boliger ned. I dag vil jeg først og fremmest glæde mig over det resultat, men det er da skørt, at vi er tvunget til at lave en udviklingsplan for et område, som allerede er inde i en god udvikling. Men planen er den mest fornuftige i en dum situation. Planen er god for Solbakken og god for Odense, sagde Brian Dybro.


Vi er sikre på, at vi ikke river boliger ned.

Beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF)


Planen, som et flertal i Odense Byråd vedtog onsdag aften, er "Generationernes Solbakken". En udviklingsplan, som beskriver, hvordan Solbakken skal ændres uden at rive boliger ned (se boks), og hvor en stor del af de fremtidige lejligheder bliver ungdoms- og ældreboliger.

- Solbakken har udviklet sig positivt de seneste år, hvor flere beboere er kommet i uddannelse og arbejde. Med udviklingsplanen ønsker vi sammen med boligorganisationerne at skabe "Generationernes Solbakken", hvor odenseanere på tværs af alder og skel bor dør om dør, sagde borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Solbakken-Rising

Solbakken-Rising har fået stemplet "hård ghetto", og derfor skal 60 procent af de 644 almene lejligheder i området væk. Det siger loven. Det kan ske ved enten at rive ned, sælge eller lade private investorer komme ind og bygge nye, private lejligheder.

I Solbakkens tilfælde løses det primært ved at udvide området med Hesselhaven ved siden af og opføre godt 200 nye lejligheder der og på et tilstødende kommunalt areal, der i dag huser Særligt Tilrettelagt Uddannelse (STU).

Derudover laves 306 af de eksisterende lejligheder om til ungdoms- og ældreboliger.

Ændringerne sker over en 10-årig periode.

Brug for større greb

Det er dog ikke et enigt byråd, der står bag planen. Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte imod. Med vidt forskellige begrundelser.

Venstres by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt:

- Solbakken er udfordret af mange ledige, mange kriminelle og mange med ikke-dansk eller ikke-vestlig baggrund. Tingene er forbedret i Solbakken, men vi tror ikke, at de bliver forbedret nok, ved at vi inddrager ældreboliger og bygger boliger på den anden side af en sti. Hvis vi skal være sikre på ikke at have ghettoer i Odense i 2030, skal vi bruge større greb. Det har vi gjort i Vollsmose.

Enhedslistens byrådsmedlem Søren Freiesleben:

- I Enhedslisten har vi tordnet mod ghettoloven, fordi den bærer en kedelig tendens med sig: Pludselig er det blevet legalt at diskriminere. Nu skal vi diskriminere, siger loven. Men diskrimination er forkert. Tvangsflytninger er forkert. Når loven påbyder diskrimination, forplanter det sig i samfundet, og derfor skal vi trække en streg i sandet. Den slags land ønsker vi ikke, at Danmark skal være.

Birte Ottosen er med i Solbakkens afdelingsbestyrelse, og hende fremhævede beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) på byrådsmødet onsdag aften: - Jeg kan ikke lade være med at nævne én bestemt beboer: Birte. Birte har utrætteligt stillet op og kæmpet for sit boligområde på pressemøder og til rundvisninger. Birte har været klar hver gang, og jeg er utroligt glad for, at hendes meget engagerede arbejde har båret frugt. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Lukket øjnene

Udviklingsplanen for Solbakken er allerede godkendt af de tre boligselskaber i området - Civica, Fyns Almene Boligselskab og Odense Boligselskab - og for godt to uger siden blev planen sendt til Indenrigs- og Boligministeriet. Byrådets godkendelse var sidste led i tretrins-raketten, inden arbejdet med "Generationernes Solbakken" for alvor kan gå i gang.

Og der er behov for at komme i gang, fastslog Konservatives Roya Moore, som afløste en fraværende Kristian Guldfeldt.

- Vi har fået en gruppe borgere, som isoleres fra det øvrige samfund. Selv efter mange år i landet står de uden job og uddannelse og uden at kunne tale tilstrækkeligt godt dansk. Vi har i alt for mange år lukket øjnene for den udvikling, der var undervejs. Det skal vi tage ved lære af. Der er ikke flere boligområder, der skal udvikle sig til parallelsamfund. Danmark skal blive ved med at være Danmark, uanset hvor man bor.

Det besluttede de også

  • Byrådet sendte en ny affaldsordning i offentlig høring i fire uger. Fremover skal hver husstand i Odense have en ekstra affaldsbeholder, så også plast, mad- og drikkekartoner og tekstilaffald kan sorteres. Den udvidede affaldsordning er pålagt fra Miljøministeriet.
  • Byrådet vedtog en lokal aftale for Bolbro, hvor Provstegårdskolen tildeles 7,2 mio. til modernisering og 10,8 mio. til vedligehold, mens bydelen tildeles 4,9 mio. til blandt andet en ny multibane, bedre legepladser og et område med vild natur.
  • Byrådet besluttede endegyldigt, at Odense skal have en uafhængig borgerrådgiver, som kan rådgive odenseanerne, fx i forbindelse med kommunal sagsbehandling.
  • Byrådet vedtog en fordeling af 6,1 mio., som Odense er blevet tildelt gennem en pulje i finansloven for 2021. Pengene skal blandt andet sikre aktiviteter på plejehjem og bosteder og oplevelser på Løkkeshus Børnehjem.
  • Byrådet godkendte kommunens såkaldte Effekt- og Økonomiopfølgning for første halvår af 2021. Byrådet forventer, at forvaltningerne samlet set vil have brugt 80 mio. kroner mindre, end der er budgetteret med, ved udgangen af 2021. - Mindreforbruget viser, at der er styr på økonomien, sagde borgmester Peter Rahbæk Juel (S).


Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Odense Håndbold

Odense Håndbold tog endnu en sejr, selvom spillet ikke levede op til standarden: - Vi forventer mere af os selv

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med vindende danskere gennem tiderne, OBK-kendis og Vittinghus ude

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Odense Håndbold For abonnenter

Navne fra Otterup Idrætscenter - med skrattende højtalere, udebane på hjemmebane og Lois Abbingh

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Annonce