Annonce
Assens

Buhråb og totalt kaos ved valg i kirke: Tilhørere indtog umotiveret talerstolen og formand nægtede at gå af

Tirsdag aften var Vor Frue Kirke i Assens fyldt med mere end 200 tilhørere, da der var suppleringsvalg til Assens-Gamtofte Menighedsråd. Der har den seneste tid været en hel del ballade omkring kirken og menighedsrådet, og valget endte i totalt kaos.

Assens: Det blev et suppleringsvalg til Assens-Gamtofte Menighedsråd, der går over i historien.

Følelserne sad tydeligt udenpå tøjet, og folk skiftevis buhede, klappede, indtog umotiveret talerstolen og forsøgte at stoppe valghandlingen ved at tage kontakt til Fyens Stift.

Flere end anslået 200 lokale borgere mødte op og fik udleveret stemmesedler.

Annonce

Menighedsrådet var tirsdag aften på jagt efter nye kræfter, efter rådet i marts blev halveret, hvor syv medlemmer trådte ud i protest over et generelt dårligt samarbejdsklima og et fejlslagent køb af nyt sognehus.

Kritikken har ikke mindst taget til, efter organist og korleder for Syngedrengene, Finn Pedersen, i sidste uge afleverede sin opsigelse. Også kirketjener Finn Østergaard har sagt op.

Menighedsrådsformand Vibeke Busse Andersen lagde ud med at beklage de seneste opsigelser og garanterede, at man ville gøre alt, hvad der er muligt for, at det landskendte kor kommer godt videre.

- Jeg kan love jer alle, at vi vil gøre alt, hvad vi kan for, at Syngedrengene kommer så skånsomt som muligt igennem denne svære tid, sagde hun blandt andet.

Mange meldte sig på banen

Derefter skred man til suppleringsvalget, hvor der var to ledige pladser for Gamtofte Sogn og fire for Assens Sogn.

For Gamtofte stillede tilflytter til Sø Søby og tidligere chef for jægerkorpset, Frank Lissner, op. Også Peter Cederfeld, godsejer og administrerende direktør i Realdania By og Byg A/S, var klar til at besætte en plads. Og de blev begge valgt ind, men valghandlingen blev senere aflyst.

Suppleringsvalget til Assens Gamtofte Menighedsråd endte i total kaos. Foto: Daniel Kofoed

Otte kandidater ville vælges til fire pladser for Assens Sogn: Ann Lisbet Nissen, Karsten Plum, Leif Laustsen, Merete Edlefsen, Helen Meister Pedersen, Kim Sjønov, John Pedersen samt Bo Leth Andersen.

Karsten Plum sagde:

- Min dagsorden var egentlig at prøve redde Finn Pedersen (korleder for Syngedrengene, red.), men det er for sent. Det er helt paradoksalt, at vi er kommet så langt, som vi er kommet i dag. Jeg ved ikke, hvor mange der plejer at komme til et menighedsrådsmøde, men det her minder om juleaften, sagde Plum, mens slagtermester Leif Laustsen argumenterede:

- Hvorfor stiller jeg op? Det gør jeg, fordi jeg er bekymret for menigheden og kirken. Det er vigtigt, at vi har et godt samarbejde, og vi kan ikke tåle at tabe flere medarbejdere på gulvet, sagde slagtermesteren blandt andet.

Annonce

Kaos efter præsentation

Efter præsentationen af kandidaterne begyndte de kaotiske scener at tage til. Lars Søgaard, far til en syngedreng, opfordrede endnu en gang hele menighedsrådet til at trække sig.

Og der blev undervejs klaget over, at valghandlingen ikke var lovlig. Nogle af tilhørerne fortalte, at de havde taget kontakt til Fyens Stifts for at klage.

Efter klokken 20.30 blev det meddelt, at valget skulle gå om, da stemmesedlerne ikke kunne godkendes. Man havde tilsyneladende uddelt forkerte sedler, og derefter var der flere, der umotiveret indtog talerstolen.

Der startede forholdvis fredeligt, men endte i totalt kaos, da der tirsdag aften var suppleringsvalg til Assens Gamtofte Menighedsråd. Foto: Daniel Kofoed

Også syv-otte medlemmer af Syngedrengene stillede sig frem midt i det hele og gav et par numre. Herefter kunne gymnasierektor Carsten Hogrefe, der under hele seancen havde siddet på tilhørerrækkerne, ikke sidde stille længere.

Han stillede sig op på talerstolen og krævede, at suppleringsvalget blev aflyst.

- Døren er åben. Hvis der bliver gennemført nogen som helst valghandling i aften, så klager jeg til biskoppen, lød det bestemt fra Carsten Hogrefe.

Annonce

I kan ikke tvinge os til at gå af

Menighedsrådsformand Vibeke Busse Andersen kom frem fra et sidelokale og foreslog forsamlingen, at man enten kunne genoptage suppleringsvalget med nye stemmesedler eller foretage valget ved at indlevere valglister, som folk derefter kan stemme på.

Folk råbte derefter i munden på hinanden. Lokalrådsformand Inge Dahl greb umotiveret mikrofonen:

- Jeg har aldrig været med til et menighedsrådsvalg før. Det er en oplevelse, må jeg sige. Det, jeg hører jer sige, er, at vi gerne vil have et nyvalg af hele menighedsrådet, spurgte hun forsamlingen, hvorefter folk klappede og hujede.

Men Vibeke Busse Andersen afviste et nyvalg, da hun fik talerstolen tilbage:

- Sådan er reglerne ikke. I kan ikke tvinge os til at gå af. Det er et valg til de fire, vi mangler i Assens og to i Gamtofte. Tak for i aften, svarede hun, mens der endnu en gang lød buhråb, og folk udvandrede fra kirken.

Sådan er reglerne ikke. I kan ikke tvinge os til at gå af

Vibeke Busse Andersen, menighedsrådsformand

Vibeke Busse Andersen oplyste efterfølgende til Fyens Stiftstidende, at valglisterne skal være indleveret senest tirsdag  21. september klokken 12.

Vor Frue Kirke fyldt op, da der var suppleringsvalg til Assens-Gamtofte Menighedsråd. Foto: Daniel Kofoed
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Hør brølet i videoen: 'Løvens Hule-' investor tog sine venner og 45 superbiler med til Odense

Erhverv For abonnenter

Formuen er på vej mod to milliarder: Odenses største butiksejer Karsten Bill Rasmussen har haft et fantastisk år

Faaborg-Midtfyn

Hurtig indsats reddede gammel bygade fra ny storbrand

Erhverv For abonnenter

Leder med lys og lygte efter nye medarbejdere: Bogense Plast har vækstet næsten 20 procent på under to år

Sport

Der er kun 15 medlemmer i Henriks klub: Nu sejler medlemmerne mest for andres skyld

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Navne For abonnenter

Dødsfald: Intet arbejde var for stort for Grete Pedersen

Hvem skal passe farmor

342 sosu'er er guld værd: Se alle indstillingerne til "Fyns bedste sosu" her

Nyborg

Sommerhuse-ejere begraver stridsøksen efter afgørelse i klagesag: - Vi orker ikke mere ballade

Erhverv

57 bæredygtige huse står klar næste sommer: - Det er et godt område at bygge i

Odense For abonnenter

Nye lejligheder buldrer frem: Er parcelhusets dage talte som odenseanernes favorit?

Assens

Det starter og slutter i den lille by med 330 indbyggere: Årets Landsby er kåret for sidste gang

Annonce