Annonce
Kultur

Budgetforslag varsler blid indflyvning til kommunalvalget

Da Bogense i 2017 var vært for VM i cykelcross, blev rytterne, som man kan se på billedet, udsat for lidt af hvert. En del af ruten gik også over en til lejligheden opsat bro over havneindløbet. Nu er der måske optræk til at opføre en permanent bro, så det bliver nemmere at bevæge sig rundt i området. Arkivfoto
Der er tradition for, at det sidste kommunale budget inden et kommunalvalg hører til i den mere spiselige afdeling. Således også på Nordfyn, hvor budgetforslaget nu er sendt i høring.

Nordfyn: Hvordan skal de over to millarder kroner, som Nordfyns Kommune hvert år disponerer over, bruges?

Mange poster er af naturlige årsager ikke til diskussion. Men mange millioner kroner er også kastet op i luften i det budgetforslag, som nu er sendt i høring. Hvor pengene lander afgøres i løbet af de kommende uger. Undervejs er der borgermøde. Få her indblik i nogle af de mange forslag. Det gennemsnitlige årlige anlægsbudget er på 75 millioner kroner.

1 Stranden skal reddes

En kunstig strand passer ikke bare sig selv. I 2005 blev den såkaldte marinastrand anlagt i Bogense, og siden etableringen har havet spist sig ind på den. I dag er stranden rykket cirka 80 meter tilbage, selv om der i 2019 blev tilført cirka 1800 tons nyt sand. Og der skal mere til, hvis stranden ikke skal forsvinde over tid. Derfor foreslås det, at der hvert andet år afsættes penge, konkret en halv million kroner, til indpumpning eller tilkørsel af sand samt uddybning af sejlrende. Ønsket er, at marinastranden fortsat skal være et aktiv for Bogense.

2 Skrald skal sorteres

I lighed med andre kommuner skal Nordfyns Kommune også leve op til de nationale krav om, at borgerne på sigt skal sortere affald i 10 fraktioner samt en frivillig ordning med haveaffald. Fra september 2022 vil hver husstand blive udstyret med to nye to-kammer affaldsbeholdere. Den øgede fokus på at sortere affaldet udløser på flere fronter øgede udgifter. Det være sig til indsamling, behandling af affaldet, administration, omlastning og CO2-reducerende tiltag. Vurderingen er, at der næste år er brug for 6,8 millioner kroner til at imødekomme de skærpede krav om sortering.

3 Bedre biblioteker

Hverken biblioteket i Otterup eller Søndersø er i den bedste stand, og derfor foreslås det at renovere og modernisere dem. I Otterup er bibliotekets flade tagkonstruktion i så dårlig stand, at den ikke længere kan repareres. Regner det, trænger der vand ind. Desuden bør døre og vinduer også udskiftes. Prisen vil i alt være på omkring fire millioner kroner.

Hvad angår Søndersø Bibliotek vurderes det at koste seks millioner kroner at bringe hovedbygning og tilbygning på en tidssvarende standard. Begge bygninger trænger "til en gennemgående renovering", hedder det i budgetforslaget.

4 Etablering af bro

Enebærordde er en af kommunens største turistattraktioner, og jo bedre adgangsforhold de besøgende har, jo større chance er der også for, at de kommer.

Med den filosofi i baghovedet ønsker Det Maritime Råd, at der afsættes midler til en forundersøgelse af mulighederne for etablering af en bro ved Enebærodde. Pris 150.000 kroner. Hensigten er, at broen kan anvendes som anløbsbro for både samt til at opholde sig på. Arealet, hvor broen tænkes etableret på, ejes af Hofmansgave. Derfor vil planen også afhænge af, om Hofmansgave bifalder den.

5 Penge til akutindsats

Vandløb skal vedligeholdes, ikke mindst så den nødvendige afvanding sikres ved store mængder af nedbør. Siden 2003 har kommunen haft gavn af den nuværende såkaldte "spuler". Den er imidlertid så nedslidt, at der er behov for at få en ny. Pris 2,2 millioner kroner. Spuleren anvendes til mange opgaver, blandt andet når borgere rammes af akutte vandproblemer, og den er ligeledes nødvendig i forbindelse med kloak-tv inspektioner af ledninger. Spuleren kører cirka 1000 timer om året.

6 Afskærmning mod støj

Længe har beboerne langs Søndersøvej i Morud døjet med støj. Nu er der så at sige muligvis lys for enden af vejen.

I budgetforslaget ligger et ønske om etablering af støjafskærmning langs Søndersøvej. Mere konkret på strækningen fra Guldborggrenen til nord for Tokkerparken. På grund af pladsforholdene er det ikke muligt at opsætte støjvolde. Forslaget går i stedet på at opsætte støjskærme, der kan integreres i beplantningen, så de efter nogle år kan fremstå som et levende hegn.

Pris syv millioner kroner i 2022 og med en samlet anlægsomkostning på cirka 13,4 millioner kroner.

Annonce
Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Fynsk diskotek involveret i større kartelsag: Tidligere ejer får stor bøde for at holde konkurrenter ude af byen

Navne For abonnenter

Michael er vendt hjem for at gøre Nyborg tryggere: Alderspræsident på ny nærstation

Odense Håndbold

Lillesøster Kirkeløkke i menneskehænder i Odense, hvor Freja Cohrt i et par omgange diskuterede med en jysk assistent

Navne For abonnenter

Dødsfald: Karen Bente Goudsmit talte syv sprog og læste til det sidste bøger på fire af dem

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Navne For abonnenter

Mig og Fyn: Hjernen falder til ro, når man sidder under det mærkværdigt snoede pæretræ

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Får skandinavisk hovedsæde i Fredericia: Hæderkronet virksomhed runder 300 mio. kroner i omsætning

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Sport

Viktor Axelsen rydder bordet ved Sport 2021

Odense Håndbold For abonnenter

Odense-piger med tid til kaffe på kontoret i let kamp med spilletid fornuftigt fordelt til Mie Højlund og Lois Abbingh

Odense

Podcast: Idyllisk café genåbner, kendt bager-kæde udvider, lyslevende klædefabrik og to unikke butikker, du bør kende

Annonce