Annonce
Læserbrev

Budgetforlig. Udviklingshandicappede som tredjerangsborgere

Annonce

Læserbrev: For nylig indgik seks partier i Odense Byråd et budgetforlig, der på Socialdemokratiets hjemmeside kaldes et historisk stort velfærdsbudget.

Jeg må desværre konstatere, at de udviklingshandicappede igen er blevet forbigået. Godt nok er der afsat midler til at opføre et bosted for personer med autisme, men selv om denne gruppe sammen med de udviklingshandicappede tilhører det, man med et vanskeligt tilgængeligt begreb kalder det specialisere socialområde, er autister ikke udviklingshandicappede. De er netop personer med autisme, der for et par år siden kom i klemme, fordi politikerne eller forvaltningen havde overset, at der af helt naturlige årsager ville komme flere personer med autisme, fordi de reelt gik fra at være børn til at blive voksne.

Området for de udviklingshandicappede har gennem en årrække været udsat for en række besparelser, og det gælder ikke kun i Odense. Det er et landsdækkende problem, der har medført en række helt groteske forhold, hvor udviklingshandicappede er blevet behandlet ikke som andenrangsborgere, men nærmere som tredjerangsborgere. Det har bl.a. medført, at flere tilbud er blevet lukket efter voldsom kritik.

Nu kan man så forestille sig, at alle de tilbud, der ikke er blevet lukket, så har levet op til kravene i serviceloven. Nu er det bare sådan, at de krav, der er formuleret i loven, er af en sådan karakter, at de kan bøjes nærmest til ukendelighed. Det gælder selvfølgelig derfor også for Odense Kommune. Ikke at jeg mener, at Odense Kommune gør det, fordi kommunen synes, det er i orden, men fordi andre områder i kommunens budget prioriteres højere.

Blandt de pårørende til udviklingshandicappede havde der siden valgkampen bredt sig en forventning om, at der under en ny kommende regering ville ske en genopretning af området bl.a., fordi Astrid Krag var meget tydelig i spyttet, og at andre politikere i flere sammenhænge udtrykte kritik over for de livsvilkår, som samfundet efterhånden har tilbudt en af de allersvageste grupper i samfundet.

Aftalen mellem den nye regering og Kommunernes Landsforening gav da også i begrænset omfang næring til denne optimisme, fordi det, alt efter hvordan man regnede på tallene, så ud til at tilflyde området nogle millioner. Men den første skuffelse dukkede op under statsministerens åbningstale. Noget var galt. Og vores mistanke blev beskæftiget, da regeringen fremlagde finansloven. Der var så at sige intet til de udviklingshandicappede.

Og nu kan jeg så sige, at Odense Kommune har fulgt trop. Og det skammelige er, at Socialistisk Folkeparti ser ud til at sluge budgettet uden at kløjes i det, og at Enhedslisten i deres motivering for at forlade forhandlingerne overhovedet ikke nævner det specialiserede socialområde.

Vi mangler både nationalt og lokalt nogle politikere, der vil stå op og kæmpe for det velfærdssamfund, som vi alle bør kunne drage nytte af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Nu får Vollsmose sin egen læge

Fyn

Corona gør stadig ondt på de fynske hoteller: Men ét sted går det over al forventning

Assens

87-årig påkørt af en bakkende varebil: - Stod i den blinde vinkel

Fyn For abonnenter

Fanget i pandemiens ukendte ocean: Kaptajn fra Dyrup måtte blive fire måneder ude på havet med sin besætning

Assens

En 'lidt trist' historie: Familiemedlem politianmeldt for at stjæle en Mercedes-Benz

Annonce