Annonce
Assens

Budgetforlig i Assens: Millioner på vej til børn og ældre - også penge til strandhåndboldbane, friluftsbad og aktivitetspark på én betingelse

Disse otte partier indgik sent torsdag aften budgetforlig i Assens Byråd. Bagerst fra venstre: Kaj Alstrup (EL), Betina Christiansen (De Lokalnationale), Elmer Philipsen (S), Henrik Hansen (S), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), Pia Offer Madsen (V). Forrest fra venstre: Finn G. Johansen (kommunaldirektør), Søren Thomsen (K), Mogens Mulle Johansen (SF), borgmester Søren Steen Andersen (V), Poul Poulsen (R), Knud Søby (V). PR-foto: Assens Kommune
For andet år i træk skal Assens Kommune ikke spare for at få enderne til at nå sammen i et budgetforlig. Tværtimod er der flere kroner på vej til blandt andre børn og ældre. Også flere nye spændende anlægsprojekter kan blive en realitet, hvis folkene bag selv skaffer resten af finansieringen.

Assens: Der var sat tre fulde dage af, men det tog blot 12 timer at forhandle det omkring 2,9 milliarder kroner store budget i Assens Kommune på plads.

Og det blev på rådhuset i Assens fejret med pizza fra et af de lokale pizzeriaer, da samtlige partier i byrådet kunne underskrive aftalen.

Det er andet år i træk, at alle partier er med i budgetforliget. Det er ligeledes andet år i træk, at byrådets partier har millioner af kroner at dele ud af.

Annonce

Ekstra 44 millioner kroner til nye udviklingsinitiativer på velfærdsområdet blev partierne enige om at sætte af i perioden 2022-2025. Også 90 millioner kroner ekstra til en såkaldt demografiregulering og 41 millioner ekstra til det specialiserede socialområde er prioriteret over fire år.

Det oplyser kommunen sent torsdag aften i en pressemeddelelse.

Mindre ventetid og mere luft

De ekstra midler går primært til ældre- og børne/ungeområdet. Eksempelvis til initiativer, der skal forsøge at rekruttere flere varme hænder til plejesektoren. Også nye arbejdsgange, der ifølge aftaleteksten skal skabe "mere tid til at danne relationer" mellem de ældre og plejepersonalet er der fokus på.

Det har tidligere været fremme, at man er i gang med at finde en ny model, som skal sikre mere luft i hjemmeplejens nuværende tidsplaner.

Også ventetiden til forebyggende samtaler og behandlinger på børn- og ungeområdet skal bringes ned, lyder det i aftaleteksten. Avisen har tidligere fortalt, at børn kan vente i månedsvis på at komme til en psykolog.

I 2023 og 2024 bliver der desuden afsat 2,5 millioner kroner til den kommunale tandpleje, hvor der også er lange ventelister.

Annonce

S er "lidt kede af det"

Borgmester Søren Steen Andersen (V) glædede sig efterfølgende over, at samtlige af byrådets otte partier har skrevet under på aftalen.

- Det betyder meget i forhold til samarbejdet i byrådet. Der sidder en befolkning og de ansatte og kigger på os, og de siger: "Kære bestyrelse, vi ønsker os stabilitet, udvikling og at der er konsensus", lyder det fra Søren Steen Andersen, der kalder budgetaftalen et godt grundlag for muligvis at kunne udvide serviceniveauet på sigt.

Og det var netop, hvad Socialdemokratiets gruppeformand Elmer Philipsen (S) gik ind til budgetforhandlingerne med. Han foreslog, at man tager 2,3 millioner kroner fra en ubrugt buffer (det såkaldte budgetværn på 20 millioner kroner årligt, red.) til at kickstarte minimumsnormeringerne i daginstitutionerne i Assens et år før resten af landet, der skal have indført det senest i 2024.

Men det ville de øvrige partier - ifølge Elmer Philipsen - ikke være med til, da de ubrugte buffer-millionerne allerede var sat af til andre formål.

- Det var vi lidt kede af. Til vores store forbavselse ville ingen være med til det, konstaterede gruppeformanden, der ellers i det store hele kalder budgettet for "fornuftigt", selv om der ikke blev plads til deciderede udvidelser af serviceniveauet såsom mere rengøring til ældre.

Til vores store forbavselse ville ingen være med til det

Elmer Philipsen, S

- Det er næste step, pointerede Elmer Philipsen.

13 millioner af de ubrugte buffermidler fra 2021 skal bruges på klima - altså initiativer, der kan reducere udledningen af CO2 i kommunen, lyder det i aftaleteksten.

Annonce

Midler - hvis der kan findes flere

Det bliver i store træk op til de enkelte fagudvalg at beskrive de nye udviklingstiltag på velfærdsområdet i detaljer.

Assens Byråd afsætter knap 100 millioner til anlægsprojekter om året. Næsten 400 millioner kroner frem mod 2025. Herunder 50 millioner kroner til byggemodning og køb af jord over de fire år.

27,5 millioner kroner er i perioden øremærket renovering af skoler og dagtilbud samt 12,85 millioner kroner til udendørsarealer og sports- og fritidsområder.

Man er parat til at spytte adskillige millioner i kassen på betingelse af, at dem, der står bag tre konkrete projekter, selv skaffer medfinansiering.

Det gælder en renovering af Glamsbjerg Friluftbad, som kommunen vil bakke op med 3,85 millioner. Det er tidligere anslået, at en renovering vil løbe op i 9-12 millioner kroner. Mens kommunen er klar til at bidrage med 250.000 kroner til en strandhåndboldbane i Haarby.

Derudover står kommunen klar med 1,75 millioner kroner til en ny aktivitetspark med padeltennis i Vissenbjerg. Det er omkring halvdelen af beløbet, som Vissenbjerg Idræts- og Kulturcenter har søgt om.

Idræts- og kulturcentret drømmer i øvrigt om en større om- og tilbygning for 17,4 millioner kroner.

Annonce

Flere nye stier er på vej

Partierne har også givet hinanden håndslag på at poste samlet otte millioner kroner i at gøre den såkaldte Lillebæltssti færdig, mens man i samme forbindelse vil realisere stiprojektet Assinoen, som skal udformes omkring jernbanestrækningen fra Assens til Tommerup, hvor de populære skinnecykler i forvejen holder til.

Der er desuden sat 37,3 millioner kroner af til ny asfalt, veje og stier og 16 millioner kroner til nye cykelstier. 30 millioner kroner er øremærket tiltag, der skal styrke bosætningen og erhverv - blandt meget andet.

Det er partierne Venstre, Socialdemokratiet, SF, DF, De Lokalnationale, Radikale Venstre, Konservative samt Enhedslisten, der står bag aftalen.

Vigtige datoer

Det er afgørende dage og uger for det 2,9 milliarder kroner store budget i Assens Kommune.

8. september blev administrationens oplæg til det kommende budget 1. behandlet i byrådet, hvor samtlige partier stemte ja.

9. til 11. september er afsat til budgetforhandlinger, men kun den første dag blev taget i brug.

20. september er fristen for, at partierne i byrådet kan komme med ændringsforslag.

29. september bliver budgettet for 2022-2025 endeligt vedtaget i Assens Byråd.

Forud for budgetlægningen har byrådet været samlet til budgetseminar, som i år foregik på hotel- og konferencestedet Glamsbjerghus. Det var et endagsarrangement uden overnatning, hvor forhandlergruppen mødtes på rådhuset dagen efter.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Usandsynlig uheldig dødsulykke: Ældre mand forsøgte at komme væk fra skinnerne - gik ud foran tog

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

GOG

Følg med live: GOG i den første europæiske hjemmekamp

Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Navne

Nedtællingen er begyndt: Årets fynske fodboldleder kan komme fra Otterup

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Snittet i halsen: Kvinde overfaldt ældre mand i hans hjem

Odense Bulldogs For abonnenter

Bulldogs-hardhitter blev frikendt - Martin Larsen kan alligevel spille onsdag mod Rungsted

Fyn

Du er inviteret: Mediehuse holder folkefest med politiske debatter, kendisser og god mad - 10 gange i træk

Annonce