Annonce
Odense

Budgetforhandlinger i Odense: - Hvad skal vi dog finde at være uenige om?

Rød og blå - her borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og Jane Jegind (V) - står væsentligt tættere på hinanden i dette års budgetforhandlinger, end de har gjort de seneste år. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Førstebehandlingen af Odenses budget tegnede et billede af et usædvanligt enigt byråd forud for de afgørende forhandlinger torsdag. Men den tidligere borgmester Anker Boye (S) stak næsen frem på Facebook med både rød og blå kritik.

Meget var, præcis som det plejer.

Uden for byrådssalen bød Odense Lærerforening politikerne velkomne med enorme guldbarrer og et budskab om ikke at sætte barren for lavt på skoleområdet.

Og inde i salen kappedes politikerne om med store mængder ord at levere lister over ønsker til næste års kommunale budget: Flere træer, mere vild natur og støjvolde. Spritdispensere i klasseværelserne, flere sundhedsplejersker og søndagsåbent i varmestuerne. Hjælp til de ledige, frisklavet mad på plejecentrene og et forsvar for folkeskolen.

Men noget var også anderledes, da byrådets 29 politikere brugte mere end fem onsdagstimer på førstebehandlingen af budgettet og fordelingen af dets 12 milliarder kroner: Der viste sig således en mulighed for, at budgetforliget igen - som der historisk har været tradition for - kan blive bredt med både blå og røde støtter.

Den skattestigning, der de seneste to år har splittet byrådet, når ikke i mål med den sidste rest som en direkte del af budgetforliget for 2019, og det åbner døren for Venstre og Konservative.

En åbning, de håber er reel.

- Det kræver både en borgmester, der sætter sig for enden af bordet med et oprigtigt ønske om at samle byrådet, og partier, der har viljen til at nå hinanden. Den vilje har Venstre, lovede partiets politiske ordfører Christoffer Lilleholt:

- Borgerne, foreningerne, medarbejdere og virksomheder fortjener alle, at vi kan blive enige om et budget til gavn for hele Odense.

Hos Konservative gav Kristian Guldfeldt tre løfter forud for forhandlingerne, der fortsætter torsdag.

- Vi kommer. Vi kommer klar til at forhandle. Og vi kommer for at bide os fast i bordkanten.

Annonce

Skattestigning ser svær ud

Egentlig har rød blok - nu også med støtte fra Dansk Folkeparti - et ønske om næste år at hæve kommuneskatten med 0,2 procentpoint for på den vis at nå en samlet skattestigning over de seneste år på et helt procentpoint. Velfærdsprocenten, kalder de stigningen.Men som det ellers har været tilfældet tidligere, har regeringen ikke afsat nogen pulje til kommunale skattestigninger, og Odense kan derfor ikke uden at blive økonomisk straffet bare hæve skatten igen.

Skal det lade sig gøre, kræver det, at andre kommuner sætter skatten tilsvarende ned. De foreløbige meldinger fra landets kommuner tyder imidlertid ikke på, at det kommer til at ske. Tværtimod har en del kommuner samme skattestignings-ønske som Odense.

Først om nogle uger vil der være et endeligt svar på, hvorvidt den odenseanske kommuneskat kan stige fra 25,3 til 25,5 procent, og en eventuel stigning vil derfor ikke være del af det budgetforlig, Odense Byråd ventes at blive enige om i løbet af torsdagen.

- Sæt ikke (guld-)barren for lavt. Kvalitet koster, lød budskabet fra Odense Lærerforening, der lagde masser af chokolade i hænderne på byrådspolitikerne - her Brian Dybro (SF) og Christoffer Lilleholt (V) - på vej ind til budgetforhandlingerne. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Mere der samler

Og umiddelbart tog Tim Vermund fra Socialdemokraterne godt imod de borgerliges meldinger.

- Hvad skal vi dog finde at være uenige om? I modsætning til tidligere år er der flere ting, der samler os, end der skiller os, bemærkede han efter ordførertalerne.

Der ligger da heller ingen store, nye og svære besparelser og venter. For modsat flere af de øvrige fynske kommuner, der lige nu kæmper med besparelser i millionklassen, rummer Odenses budget for næste år et rådighedsbeløb på 25 årlige millioner kroner til drift - altså for eksempel til flere medarbejdere blandt byens yngste og ældste - og 200 millioner kroner over fire år til anlæg - det vil sige renovering og nybyg.

De penge blev imidlertid brugt ad mange, mange omgange taget de politiske udspil i byrådssalen i betragtning. Og torsdag, når forhandlingerne fortsætter bag lukkede døre - og måske også når en afslutning - vil den endelige kamp om fordelingen stå.

Et af de områder, hvor der vil blive kæmpet, er borgmester Peter Rahbæk Juels (S) forslag om at droppe nedtrapningen af den såkaldte dækningsafgift. Det er en afgift, kommunerne selv bestemmer, om de vil opkræve på erhvervsejendomme, og som et bredt politisk flertal i et forlig i 2013 besluttede at aftrappe i Odense for at hjælpe virksomhederne.

Nu vil Rahbæk Juel hellere bruge pengene på at sikre nok og kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne, og ved at stoppe den planlagte sænkning næste år kan der findes 12,1 millioner kroner til det formål.

Boye til tasterne

Det afviste både Venstre og Konservative igen i byrådssalen onsdag.

- Det ligger meget, meget langt væk fra det, vi står for, understregede Christoffer Lilleholt, der i stedet foreslog at finde millionerne til lediges opkvalificering i opsparingen til letbanens etape to.

Den diskussion fik byens tidligere borgmester Anker Boye til tasterne på Facebook med vrede smileys til både rød og blå blok:

- Bryder forlig på dækningsafgiften, bryder forlig på letbanens etape to. Hold op med at lege med indgåede forlig, det handler om vedholdende, langsigtede forlig til gavn for vores bys udvikling og byrådets troværdighed.

Til det svarede Rahbæk Juel:

- Sådan kan det gå med den gode borgmester.

Partierne mødes igen torsdag klokken 12.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Alarm 112

20 personer anholdt i islamistisk terrorsag i Danmark

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce