Annonce
Assens

Budget. Husholdningsbudget og kommunal økonomi

Byrådsmøde. Pia Offer Madsen (V)Næstformand i Beskæftigelse, Erhverv og KulturFoto: Kim Rune

LOKALDEBAT

Assens Kommune står, i lighed med vores nabokommuner, i en pludselig økonomisk vanskelig situation, der kan være svær at forstå. En parallel til vores privatøkonomi kan måske være gavnlig.

Hvis jeg bruger mere end jeg tjener, kan jeg optage et forbrugslån, men jeg kan kun betale afdrag og renter, hvis jeg sænker mit forbrug eller øger mine indtægter. Jeg kan vælge at bruge af min budgetkonto, men den er hurtigt tom, hvis jeg ikke sænker mit forbrug eller øger mine indtægter.

Du vil sikkert give mig ret i, at det bedste er at sænke mit forbrug, betale de faste udgifter og lægge lidt til side til f.eks. at dygtiggøre mig, så jeg skaber et bedre økonomisk råderum. Det virker indlysende. Det er bare ikke sådan situationen er i Assens Kommune lige nu.

På grund af lovændringer og ændrede beregningsmetoder fra staten bruger vi mere end vi tjener og får ind via skat og tilskud, og vi bruger 36 millioner mere end staten tillader i det såkaldte serviceloft. Så vi er nødt til at sænke vores forbrug, betale vores afdrag og sætte lidt til side til at udvikle vores kommune.

Når vi udvikler vores kommune, får vi adgang til de tre måske mest effektive værktøjer til at fremtidssikre vores økonomi og dermed stabilisere vores velfærd og øge vores livskvalitet:

1. Vi kan tiltrække og fastholde virksomheder som betaler skat og skaber arbejdspladser.

2. Vi får flere ind på arbejdsmarkedet der nu betaler skat, i stedet for at repræsentere en udgift for kommunen når de står udenfor.

3. Vi kan forbedre vores sundhed og dermed sænke udgifterne til f.eks. sygedagpenge og hjemmepleje markant.

Derfor bremser Venstre, SF, Radikale og Konservative nu (over)forbruget, så vi kan stabilisere vores økonomi og udvikle vores kommune. Jeg håber på et stærkt fremmøde til de kommende møder om vores fælles vision for Assens Kommune.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fynske Motorvej: Tre biler kørt sammen

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Sydfyn

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Annonce