Annonce
Sydfyn

Budget genåbnet: En million til at bekæmpe hashproblemer i Svendborg

Tidligere på året skrev en gruppe forældre til Svendborgs politikere om deres bekymringer for hash blandt de unge i byen. Ligeledes var en række lokale betjente ude med deres bekymring. Nu afsættes der en million til en øget ssp-indsats. Esben Salling / Ritzau Scanpix
Budget 2019 er genåbnet og der er nu fundet ekstra penge til en række projekter. Blandt andet har Økonomiudvalget lagt op til at afsætte en million kroner til at styrke ssp-arbejdet i Svendborg for at bekæmpe hashproblemer i gaderne.
Annonce

Svendborg: Der skal sættes ind overfor de unges stofmisbrug i Svendborg.

Sådan lyder en af de overordnede linjer i en genåbning af budget 2019. Ved budgettet blev der sat fem millioner kroner af en en bufferpulje, og de penge bliver nu sat i spil.

De ekstra penge sættes af til en skøjtebanen på torvet, et rygprojekt og til et anlægsprojekt ved Naturama. Derudover tilgodeser man en øget indsats mod hashproblemer i Svendborg. Nærmere bestemt vil kommunen afsætte en million kroner til at styrke ssp-arbejdet (samarbejde mellem skole, sociale myndigheder og politi) i Svendborg henover de næste to år.

- Der har været et politisk fokus på de udfordringer, der er med hash, og nu vil man så gerne gøre en indsats for at reducere det, lyder det fra formand i Børne- og Ungeudvalget, Henrik Nielsen (K).

Medlem i Børne- og Ungeudvalget Mette Kristensen (V) kærkommer den nye pose penge.

- Jeg er svært godt tilfreds. Det er Venstres fodaftryk i det delforlig. Vi stillede krav om at styrke indsatsen, fortæller Mette Kristensen.

Flere penge til projekter

Når politikerne i Økonomiudvalget og Byrådet mødes på tirsdag, er der lagt op til, at der skal afsættes ekstraordinære penge til disse projekter:

  • Styrkelse af SSP-arbejdet: En million kroner til en to-årig indsats til styrkelse af den kommunale del i forhold til blandt andet unges hash-misbrug.
  • Skøjtebane på torvet: Der afsættes et anlægstilskud i 2019 på en million kroner og et løbende driftstilskud på 300.000 kroner.
  • Udvidelse af Naturama: Anlægstilskud på 1,5 millioner kroner til anlægsprojekt, der skal sikre magasiner og bedre forhold omkring institutionens adkomstforhold og café-forhold.
  • Rygprojekt med UCL og SDU: 300.000 kroner årligt i de kommende tre år.

Pengene er fundet i en buffetpulje på fem millioner, som blev afsat i forbindelse med budgetlægningen i 2018.

Annonce

Samme situation som i andre kommuner

Pengene og idéen til en øget ssp-indsats kommer i kølvandet på en heftig diskussion om hashsituationen blandt de unge på Sydfyn. En række forældre og lokale politibetjente ytrede tidligere på året bekymring om situationen og beskrev Svendborg som værende "flydende i stoffer".

Debatten mundede ud i, at Børne- og Ungeudvalget i begyndelsen af juni fik udleveret en rapport. Den var udarbejdet af Fyns Politi og Svendborg Kommune, hvori tal og fakta om hash- og narkosituationen blev fremlagt.

Hovedkonklusionen i rapporten lød: "Situationen vedrørende unge og hash i Svendborg Kommune skiller sig ikke markant ud i forhold til situationen i andre kommuner". En konklusion som kan synes modstridende af det indtryk, som lokale betjente og forældre har.

Mette Kristensen har også haft sin bekymring om rapportens konklusioner.

- Jeg har følt, at emnet i forvejen har været nedprioriteret af administrationen og den politiske ledelse. Når så rapporten ikke afspejler den virkelighed, jeg hører, der er, kunne man blive bekymret for, hvorvidt der vil blive sat ind på de udfordringer, der er.

Men selvom politikerne har fået fremlagt den knap så ildevarslende rapport, har man så alligevel tilgodeset hashproblematikken.

Fornuftigt, mener byrådsmedlem og betjent John Arly Henriksen (S).

- Jeg synes, det er en rigtig prioritering på nuværende tidspunkt, siger John Arly Henriksen.

Annonce

Skal bruges fornuftigt

Delforliget og projekterne vedtages i byrådet tirsdag. Bliver den ene million afsat til at styrke ssp-arbejdet, skal Børne- og Ungeudvalget blive enige om, hvordan pengene bruges bedst.

Henrik Nielsen har på nuværende tidspunkt ikke et konkret bud på, hvordan pengene bruges bedst muligt, men siger at udvalget er gode til at finde løsninger.

- Det er glædeligt, at vi nu kan gøre en ekstra indsats. Først og fremmest skal vi finde ud af, hvordan vi får mest for pengene, siger han og tilføjer, at man bør kigge til Faaborg-Midtfyn Kommune, der succes med deres indsats mod stoffer.

John Arly Henriksen synes, det er fint at hente inspiration andre steder fra, men mener, at en ssp-medarbejdere på gadeplan, er påkrævet.

- Man bør prioritere én, der har mere tid til at være aktiv på gader og stræder. Både weekender og aftener, siger John Arly Henriksen.

Mette Kristensen har også tre klare ting for øje, når den ene million skal prioriteres henover de næste to år.

- Punkt et er at styrke den tidlige og forbyggende indsats. To er mere synlighed på gadeplan. Punkt tre er mere dialog med politiet. Nu signalerer vi ret kraftigt, at vi vil håndtere den her udfordring ved at afsætte penge til det. Så håber vi også, politiet vil afsætte ressourcer i lokalt regi.

Derudover håber udvalget på, at man kan få vedtaget en såkaldt "ssp plus-model", hvor målgruppen i ssp-arbejdet udvides fra 18 til 25 år.

Medlem i Børne- og Ungeudvalget Mette Kristensen (V) hilser en pulje penge på en million kroner kærkommen. Et øget indsats mod hash har været Venstres hjertebarn. Arkivfoto: Roland Petersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce