Annonce
Middelfart

Budget 2021: Middelfart har plus på kontoen

Økonomidirektør Eva Iversen og kommunaldirektør Willy Feddersen sammen med to af kommunens mest erfarne økonomimedarbejdere, Birgit Bech og Annette Pryds, gjorde fredag klar til at aflevere den store, røde mappe med Direktionens forslag til næste års budget til politikerne. Foto: Jan Bonde
Der er mindst 23 millioner kroner at dele ud af, når politikerne skal forhandle om næste års kommunale budget. Direktionens forslag rummer store investeringer i it men har også flere penge til børn og ældre. Nu skal politikerne på banen for at forhandle en aftale på plads.
Annonce

Nordvestfyn: Politikerne i Middelfart Byråd kan godt finde håndspritten frem og gøre sig klar til være rundhåndede.

For når de i løbet af de kommende uger går til forhandlingsbordet for at lave en aftale om næste års kommunale budget, så sker det med det udgangspunkt, at der er penge at dele ud af.

Et ganske pænt beløb, faktisk.

Det viser Direktionens budgetforslag, som fredag eftermiddag blev sendt i offentlig høring, efter at politikerne havde fået det at se.

De rå tal siger, at der er svimlende 61 millioner kroner ekstra til rådighed næste år. Et beløb, som Direktionen dog foreslår, at politikerne vil holde igen med at bruge.

- Vi har fremlagt et robust økonomisk budgetforslag, hvor vi har lyttet til de signaler, politikerne er kommet med i løbet af foråret. Og ud fra de præmisser, foreslår vi, at der lægges 25 millioner kroner i kassen, så vi kan beholde en god likviditet i de kommende år, fortæller kommunaldirektør Willy Feddersen, der for første gang står i spidsen for en budgetlægning i Middelfart.

Annonce

25 millioner tilbage i kassen

Faktisk anbefaler embedsmændene, at der kigges helt frem til overslagsåret 2023, hvor beregningerne "kun" viser et overskud på 23 millioner kroner, når politikerne skal beslutte, hvor mange penge de vil udvide budgettet med. Det vil nemlig sikre likviditeten i de kommende år, hvor ikke mindst corona-udviklingen stadig giver usikkerhedsmomenter.

Men det bliver op til politikerne, hvor mange penge der skal lægges i kassen. Fakta er, at der er plus på kontoen.

Det er til dels udligningsreformen og aftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, der giver Middelfart Kommune ekstra penge netop i år. Og det vil gøre arbejdet med at lægge budget til en noget sjovere opgave for politikerne - godt et år før kommunalvalget.

Annonce

Udvidet anlægsbudget

På anlægssiden lægges der op til at bruge 80 millioner kroner. Og dog. For i forbindelse med coronakrisen har kommunerne fået lov til at bruge flere penge på anlæg, så Direktionen foreslår et budget, der rammer omkring 91 millioner kroner næste år.

Her fylder it-opgraderinger, skolerenoveringer, sundhedscenter og etableringen af en børnehave ved Hyllehøj en del, mens planerne om en skovbørnehave i Staurbyskov er udskudt.

Annonce

Også forslag om besparelser

Men er der så slet ingen besparelser i farvandet?

Jo, Direktionen lægger op til besparelser for 5,7 millioner kroner. Nogle af dem ganske tekniske, mens andre er mere håndgribelige. 1,8 millioner kroner foreslås sparet på administrationen, ligesom der er "tilpasning af plejehjemskapaciteten" på 1,1 millioner kroner. Her lyder embedsmændenes forklaring, at der er ledige plejehjemspladser, som der ikke er behov for.

Nu kommer Direktionens forslag til næste års budget i offentlig høring, og det bliver muligt for diverse råd at komme med høringssvar.

Herefter tager politikerne fat på de egentlige forhandlinger.

Budgettet skal 1. behandles i byrådssalen 14. september, men et godt tip vil være, at der er indgået forlig inden da.

Da politikerne indgik forlig om dette års budget, skete det med den smalleste besætning i 10 år. Venstre og Enhedslisten valgte nemlig at stå udenfor.

Det bliver interessant at se, om de to - eller andre partier - vælger en lignende strategi i år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce