Annonce
Assens

Budget 2020: Ikke råd til afvigelser

Der bliver i 2020 et skærpet fokus på økonomien i Assens Kommune, så udgifterne ikke igen løber løbsk. Hvis en budgetpost er ved at skride, skal politikerne skride ind, lyder en af grundstenene i det nye budget. Arkivfoto: Kim Rune
Budgettet for de kommende år er i balance, men stramt, og derfor skal udvalgene straks gribe ind, hvis de ser, at økonomien er ved at skride, lyder en af grundstenene i den nye budgetaftale.

På papiret er budgettet for 2020 i balance.

Og sådan skal det blive ved med at være, når virkeligheden melder sig, og månederne går.

Det slår partierne bag budgetaftalen fast med syvtommersøm og blinkende neonskilte i den tekst, der altid følger med excel-talrækkerne.

Vendinger som 'stram økonomistyring skærpes yderligere' og 'sikrer tæt opfølgning' er skrevet ind, og det understreges, at hvis der i løbet af året viser sig afvigelser fra budgettet, så skal det berørte udvalg straks gribe ind og finde pengene i egen kasse.

- Det er altafgørende, siger Poul Poulsen (R) om den ultrakorte snor, udvalgene i de kommende år skal holde økonomien.

- Nu drejer det sig om at overholde budgettet. Det er vigtigt, at udvalgene tager ansvar, hvis der sker et eller andet, så det ikke får lov til at hobe sig op. Hvis det viser sig at være en komplet umulig opgave for et udvalg efter at have prøvet 117 ting, så må vi tage den op fælles. For budgettet skal overholdes.

- Det er en forudsætning, siger Poul Poulsen videre.

Annonce

Budget 2020-23

Venstre, Socialdemokratiet, SF, Radikale og Konservative blev lørdag eftermiddag enige om budgettet for 2020-23. Dermed står 25 af 29 byrådsmedlemmer bag aftalen, der rummer besparelser for 38 millioner, anlægsopgaver for 45 millioner og en række områder, der er blev tilført penge.

Eksempelvis spares der næste år 5,4 millioner på administrationen. Det betyder blandt andet reduktioner i telefontid, borgerbetjeningen på rådhuset, individuelt uddannelsesbudget og serviceniveauet på trafik- og byggeområdet.

Derudover bliver der også spare på klipning af hegn og rabatter, pasning af badebroer og legepladser, vedlaget til plejefamilier og undervisningsaktiviteterne på ungdomsskolen.

På social- og sundhedsområdet bliver der blandt andet sparet på tildelingen til botilbud og genoptræning.

Torsdag 24. oktober kl. 19-21.30 holder Assens Kommune borgermøde om budgettet. Det sker på 10.klassecentret, Langbygårdsvej 8 i Glamsbjerg. Alle er velkomne, men tilmelding er nødvendig via www.assens.dk/budget senest 20. oktober

Det er Mogens Mulle Johansen (SF) helt og aldeles enig i.

- Budgetterne skal ganske enkelt overholdes.

- Det betyder, at hvor vi før måske havde ventet til slutningen af året med at reagere, er vi nødt til at reagere tidligere i udvalgene, hvis vi kan se, at der er nogle ting, som går galt. Det vil vi sige, at hvor vi normalt har sagt, at vi ikke rører ved budgetterne i løbet af året, så kan det godt være, vi er nødt til at ændre nogle ting undervejs. Det håber vi selvfølgelig ikke, for vi synes, der er lagt et realistisk budget, siger han.

I budgetaftalen fandt politikerne penge til at eftergive den gæld - på grund af merforbrug i 2018 og til dels 2019 - som flere udvalg slæber rundt på.

Det er en god hjælp, mener Mogens Mulle Johansen, der er formand for Uddannelse-, Børne- og Familieudvalget.

- Når man stiller kravet om, at nu skal budgettet overholdes, så er der ingen, der starter med at skylde penge væk fra tidligere år. Det er en fordel for alle. For så behøver man ikke bekymre sig om at finde penge for at betale noget tilbage, der er overforbrugt i årene forud. Nu har vi det budget, vi skal bekymre os om; Det er budgettet for 2020 med de penge, der er afsat.

- Det er en opgave for udvalget, og det bliver også fulgt tæt af Økonomiudvalget og byrådet, så det her er en fælles opgave for alle politikere. At hvis hvis administrationen siger, at der er noget, der er ved at skride, så er det op til os politikere. Så skal der rettes op. Vi kan ikke igen ende med, at året skrider med 20, 30, 40 eller 50 millioner, som vi har set de seneste par år, understreger Mogens Mulle Johansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce