Annonce
Livsstil

BS - SPROGET - UGE 41 - FRANSK VASK OG STRYGNING /STEENLAUR:

--- --- ---

Dette er ugens Sproget-artikel. Dagbladet/Frederiksborg Amts Avis, Fyns Amts Avis, Herning Folkeblad, Holbæk Amts Venstreblad/ Kalundborg Folkeblad, Midtjyllands Avis og Skive Folkeblad abonnerer på pakken - andre kan købe enkelte artikler ved henvendelse til DB - 33 15 46 01.

--- --- ---

Fransk vask og strygning

I en kreds af venner kom man forleden til at diskutere udtrykket »fransk vask og strygning«. En i gruppen mente, at der lå en undertone af seksualitet i det, men ingen kunne rigtigt gøre rede for udtrykket. Og så er det, at sprogklummen kommer på banen: Hvordan kan det være, at vi overhovedet går rundt og taler om noget så tosset som »fransk vask og strygning«?

Ja, det ved jeg jo ikke rigtigt. Men jeg kan da sige noget om den sproglige side af udtrykket. Og her er der først en strengt vaskeriteknisk side. Fransk vask blev brugt som betegnelse for den særlige behandling, der blev finere linned til del - for eksempel de manchetskjorter med løse flipper, som indgik i enhver ordentlig mands beklædning for et par generationer siden.

Disse skjorter og flipper skulle både stives og stryges, og det var et arbejde, der krævede tid og håndelag. Derfor blev skjorterne ofte sendt ud af huset - faktisk eksisterede stillingsbetegnelsen »franskvaskerske« om den overklasse af vaskekoner, der havde specialiseret sig i dette arbejde.

I håndværkersprog fik fransk vask og strygning en særlig betydning. Først som betegnelse for et overdrevent omhyggeligt arbejde, senere - med ironisk distance - om en hurtig, rutinemæssig og lidt overfladisk behandling, der så ud af mere, end den reelt var. For eksempel når maleren gav træværket en hurtig gang maling uden at slibe ordentligt af først.

Men hvad så med den seksuelle undertone i udtrykket? Ja, nu bliver det lidt mere subtilt. I 1906 blev prostitution gjort ulovlig i Danmark, men det førte naturligvis ikke til, at den forsvandt. Den måtte blot finde andre veje end de åbenlyse bordeller til at etablere kontakt imellem kvinderne og deres kunder.

En af vejene var at annoncere. Men da prostitution var ulovlig, skulle det jo altså pakkes lidt ind, så der var nogle koder, som folk i miljøet kendte. En annonce kunne for eksempel lyde sådan her »Fransk vask og strygning hos frk. Jensen i Adelgade 12 over gården hver dag fra kl. 12 til 23«. Så vidste de fleste, hvad det gik ud på.

En anden og ganske underfundig overskrift til en tilsvarende annonce var »Slips renses«. Den lader vi lige stå et øjeblik...

Det er formentlig fra sådanne annoncer, at fransk vask og strygning har fået sin underliggende tone af noget seksuelt - og mon ikke »strygning« og »stivning« også har budt på udfordrende associationer?

Desuden spiller det nok ind, at »fransk« altid har været synonymt med noget vovet. Hvis man taler om »engelske postkort« så ser de fleste for sig nogle postkort med Big Ben, Buckingham Palace og idylliske landsbykroer fra 1500-tallet. Men »franske postkort« - det er altså ikke noget med Eiffeltårnet!

Annonce
Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

Odense For abonnenter

Letbanedirektør langer hårdt ud efter spansk hovedentreprenør: - For mig er det soleklart, hvem der har ansvaret

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Navne For abonnenter

41-årige Jens er enlig far, selvstændig og politiker: - Jeg var meget bange for at miste mig selv

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Kerteminde For abonnenter

'Grønnely-metoden' får hug fra flere sider: De løber en 'vanvittig' risiko, der kræver 'røv i bukserne' hos kommunen

Bagsiden

Sprogdoktoren: Bogstavet ”jod” – eller ”joj”

Faaborg-Midtfyn

Bentes brunsvigere blev et stort hit: Men nu er det slut - bageri lukker ned efter 26 år

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

Odense

Politikere beklager uskønt forløb i autisme-byggeri: - Ja, kommunen har fejlet - det er bare ikke godt nok

Fyn For abonnenter

Jim Lyngvild: - Hvis jeg stopper med at være et legesygt legebarn som 50-årig, vil jeg hellere stille træskoene

Fyn

Der var rå, brutal filmpremiere og kostumelegeplads, da Cafe Stiften inviterede 100 læsere på Boltinggaard Gods

Annonce