Annonce
Erhverv

Bryllupsbranchen bløder - men har en plan: Den store fest skal kunne trækkes fra i skat

Michael Panayotis fra Panayotis Brudekjoler skal sammen med kolleger fra bryllupsbranchen torsdag mødes med Folketingets erhvervsudvalg og skatteudvalg for at forelægge branchens forslag om indførelse af et bryllupsfradrag. Arkivfoto Michael Svenningsen
Michael Panayotis fra Panayotis Brudekjoler skal torsdag argumentere for et fradrag til brudepar for to af Folketingets udvalg.

Vejle: Indfør et bryllupsfradrag i stil med det kendte håndværkerfradrag.

Sådan lyder et forslag, som repræsentanter fra bryllupsbranchen - herunder Michael Panayotis fra Panayotis Brudekjoler i Vejle - torsdag skal fremlægge for Folketingets Erhvervsudvalg og Skatteudvalg.

- Bryllupsbranchen er en stor og overset branche, som har haft et rædsels-år under corona-krisen. Branchen omsætter for omkring 6,9 milliarder kroner årligt, og dertil kommer en lignende omsætning i følgebrancher til blandt andet gaver til brudeparret, polterabend og indkøb af nyt tøj, lyder det fra Michael Panayotis.

Annonce

- Vores opfordring er derfor, at man hjælper branchen med et bryllups- og festfradrag, så branchen kan indhente lidt af det forsømte år 2020 - og så de danskere, der vælger at holde bryllup eller en større familiefest, kan toppe festen med ekstra god mad, bedre vin eller flere gæster, lyder det fra Michael Panayotis.

Pris for et bryllup: 106.000 kroner

Michael Panayotis fortæller, at hans egen forretning har halveret salget af brudekjoler i perioden med restriktioner og nedlukninger.

Sådan fordeler forbruget sig ved bryllupper

Ifølge data fra bryllupsplanlægningsappen Wedbox bruger et brudepar i gennemsnit omkring 106.000 kroner på deres store fest.

Omregnet til hele branchen er der ifølge Wedbox direkte omsætning fra brudeparrene på tre milliarder kroner årligt og omsætning afledt af bryllupper på 3,9 milliarder kroner.

Ifølge Wedbox fordeler den afledte omsætning sig således:

Gæster tøj: 1 milliard kroner

Gæster forberedelse (frisør, accessories, polterabend osv): 1,1 milliard kroner

Gaver: 1 milliard kroner

Gæst overnatning: 0,7 milliard kroner

Andet: 0,1 milliard kroner

Brudeparrets udgifter fordeler sig således:

Feststed og mad: 50,4 %

Bryllupsrejsen: 12,2 %

Brudekjolen: 9 %

Vielsesringe: 8,7 %

Fotograf: 5,6 %

Musik, band, DJ: 5,5 %

Gommens tøj: 4,7 %

Frisør og makeup: 1,3 %

Bordkort, invitationer og lign.: 1,3 %

Brudebuketten: 1 %

Leje af bord, stole og service: 1 %

Bryllupskørsel: 0,8 %

Andet: 4 %

- Og det samme gælder i følgeindustrien: Der er færre, der hyrer bryllupsplanlæggere, limousiner, fotografer og lejer festlokaler. Det er hårdt for en branche, der er kendetegnet af mange små og mellemstore virksomheder, fortæller Michael Panayotis.

Det er indehaveren af bryllupsplanlægnings-appen Wedbox, der har leveret tallene, som repræsentanterne fra branchen vil forelægge for de to udvalg torsdag.

- I snit bruges der 106.000 kroner på et bryllup. Det løber samlet op i 3,5 milliarder kroner årligt, og dertil kommer et lignende beløb i følgebrancherne, fortæller Michael Panayotis.

Han peger desuden på, at et fradrag vil gøre op med sort økonomi i branchen.

- Hvis ikke vi får et fradrag, vil folk formentlig bare holde deres fest derhjemme og så tage ud at rejse for pengene. Så er det bedre at få gjort op med den sorte økonomi og samtidig skabe grobund for, at flere danskere igen vil fejre kærligheden, lyder det fra Michael Panayotis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce