Annonce
Bagsiden

Broken News: Udligningsreform: Jubel på Langeland over sammenlægning med Lyngby-Taarbæk

Langelands borgmester, Tonni Hansen, ser frem til udviklinen af øens infrastruktur, når man bliver samkommune med Lyngby-Taarbæk. Foto: Michael Nørgaard
Rigeste og fattigste kommuner slås sammen, borgmestrene bytter job og skal sikre ens skat og serviceniveau i nye 'samkommuner'.

Fra næste år reduceres antallet af danske kommuner fra 98 til 49, fordi den rigeste kommune slås sammen med den fattigste, den næstrigeste med den næstfattigste og så fremdeles.

Det betyder blandt andet, at Ærø bliver samkommune med Rudersdal, og Langeland med Lyngby-Taarbæk.

Det nye begreb "samkommune" er det vigtigste element i regeringens afløser for det nuværende komplicerede udligningssystem mellem rige og fattige kommuner.

Annonce

Ens service og skat

For at fremskynde processen skal de to kommuners borgmestre bytte plads i hele valgperioden, så borgmesteren fra den rigeste kommune får til opgave at lede den fattigste kommune og omvendt.

Tilsammen har de to samborgmestre blot én vigtig opgave: De skal sikre, at skat og serviceniveau bliver fuldstændig ens i hele den nye samkommune.

Den kommende Langeland-Lyngby-Taarbæk Samkommune dannes af den fjerdefattigste og den fjerderigeste kommune, og her er der store forventninger:

Glæde hos samborgmestre

- Vores borgere har generelt stort behov for plads omkring sig - og havudsigt. Og her kommer Langeland med 140 km kyststrækning, som vi glæder os til at udstykke til liebhavergrunde, siger Lyngby-Taarbæks borgmester, Sofia Osmani (K).

Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), glæder sig også.

- Et ensartet niveau for de to kommuner vil give et markant løft af Langelands instrastruktur. Rute 9 mellem Rudkøbing og Spodsbjerg samt rute 305 fra Lohals til Bagenkop opgraderes til motorvej, og samtidig kan Langeland se frem til endelig at få et velfungerende S-togs-net, siger Tonni Hansen.

Ikke helt tilfredse

Svendborg-borgmester Bo Hansen (S) er dog ikke helt tilfreds:

- Vi skal slås sammen med Halsnæs Kommune. Halsnæs? Hvor fanden ligger det?

Odenses borgmester, Peter Rabhæk Juel (S), ser frem til at blive slået sammen med Ballerup:

- De har en cykelbane, og vi har en cykelbane. Der må være basis for at nedlægge den ene og gennemføre intelligente besparelser i kultur- og idrætsadministrationen, siger han.

Raseri i Assens

Assens-borgmester Søren Steen Andersen (V) er til gengæld rasende:

- Efter sammenlægningen med Tommerup har vi endelig vænnet os til alle bakkerne på Højfyn, og så skal vi - af alle kommuner - slås sammen med Rebild!

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce