Annonce
Bagsiden

Broken News: Shu-bi-duas 'Den røde tråd' optages i Koranskolesangbogen

Ayoub al-Vestegni glæder sig til at synge Shu-bi-duas tekst sammen med sine elever. Illustration: Colourbox
Den er nem at synge og har et budskab, der inddrager børn og unge fra minoritetsmiljøer, siger formand for sangbogsudvalg.
Annonce

Shu-bi-duas 42 år gamle sang "Den røde tråd" optages i den nye udgave af Koranskolesangbogen. Det oplyser Ayoub al-Vestegni, formand for koranskolesangbogsudvalget og til daglig musik- og formningslærer på Ishøj Koranskole.

- "Den røde tråd" kommer med, fordi vi i udvalget er meget glade for den. Den er nem at synge, har et smukt budskab og sætter finurligt ord på, hvordan det er at vokse op i et minoritetsmiljø, siger Ayoub al-Vestegni.

Annonce

Relevant for minoriteter

- Sangen handler om at vokse op i en kæmpe børneflok, hvor der aldrig er penge nok. Den beskriver en streng opdragelse med en fraværende far, og hvor svært det kan være at følge med i skolen, når man ikke behersker sproget så godt, siger Ayoub al-Vestegni og tilføjer:


Sangen handler om at vokse op i en kæmpe børneflok, hvor der aldrig er penge nok.

Ayoub al-Vestegni, lærer og sangudvalgsformand


- Samtidig rummer den det smukke budskab, at selv om man bliver overhalet på livets landevej, kan man godt finde en plads i solen.

Annonce

Et sprogligt højdepunkt

"Den røde tråd" stammer fra Shu-bi-duas femte album, "78'eren" fra 1978, som har en særlig plads i Ayoub al-Vestegnis hjerte:

- Lige her efter det folkelige gennembrud med "Shu-bi-dua 4" og "Vuffeli-vov" befandt gruppen sig i en kreativ krise, og "78'eren" opfattes af mange som det svageste album fra gruppens storhedstid, fortæller han.

- Alligevel rummede "78'eren" sproglige genistreger som "Det ville glæde min hat" og "Greven ud af luften" og - naturligvis - "Den røde tråd". Den er siden kåret til Shu-bi-duas bedste sang, selv om den i sin tid blev udsendt som B-side til singlen "Danmark". Begge sange har været med i Højskolesangbogen, men er strøget, så nu giver vi den ene af dem nyt liv, siger Ayoub al-Vestegni.

Annonce

Kritik fra Vermund

Sangvalget kritiseres af Nye Borgerliges Pernille Vermund:

- Først kom en ramadan-sang med i Højskolesangbogen, og nu bliver noget af det mest danske, vi kender til, gjort til murbrækker for en religion, som ikke hører hjemme her. Det er dobbelt knæfald for islam, siger hun.

Den kritik forstår Ayoub al-Vestegni ikke:

Annonce

De tre store spørgsmål

- Modstanden er et udtryk for shubifobi. Alle religioner - både Pernille Vermunds og min egen - søger jo at besvare de tre store spørgsmål: Hvor kommer vi fra? Hvor skal vi hen? Og hvorfor er vi her?

- Og det er lige præcis, hvad Michael Bundesen (fred være med ham) synger om: Hvad mon man er, før man bliver til? Hvad mon der sker, når vi skal bort? Og hvor mon den er, den røde tråd?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce