Annonce
Bagsiden

Broken News: Nyt design får Assens til at sige ja til vindmøller ved Helnæs

Så malerisk bliver udsigten fra Helnæs, når Dybbøl Havvindmøllepark er opført. Visualisering: Mikkel Damsgård Petersen

Sønderborg får lov til at opstille sine havvindmøller i Lillebælt mod at de opføres som kopier af Dybbøl Mølle.

I Sønderborg ønsker man, at al strøm skal komme fra vedvarende energi. For at dække byens behov er det derfor nødvendigt at opføre enten 40 havmøller på 100 meters højde eller 20 møller på 109 meters højde.

I Assens har man dog været noget træt af udsigten til mellem 20 og 40 møller i Lillebælt blot fire kilometer fra naturskønne Helnæs.

Men nu er der en løsning.

Annonce

Dybbøl Havmøllepark

- Hvis man øger højden til 340 meter, kan man nøjes med at opføre seks møller, og for at vise vores gode vilje over for fynboerne, vil vi opføre alle seks møller som kopier af Dybbøl Mølle, siger borgmester Erik Lauritzen (S) fra Sønderborg.

- Dybbøl Havmøllepark løser flere problemer på én gang: Sønderjyderne slipper for at lægge jord til de vindmøller, der skal lave deres strøm, og vi fynboer får noget kønt at kigge på, når vi står på havnen i Assens eller ved fyrtårnet på Helnæs, siger Assens-borgmester Søren Steen Andersen (V).

Utilfredshed i Dybbøl

Helt så tilfredse er man imidlertid ikke i Dybbøl, hvor store dele af den oprindelige befolkning ernærer sig ved at vedligeholde den historiske Dybbøl Mølle, genopføre Stormen på Dybbøl eller fremstille havevindmøller til turister.

- Vi frygter, at turisterne hellere vil se seks store Dybbøl Møller end den ene, vi har her, og det vil fuldstændig underminere den lokale økonomi, siger Flemming de Meza, formand for Dybbøl Bankes Venner.

Sønderborgs borgmester synes, han overreagerer.

Bjarke Ingels tegner

- I forbindelse med projektet er der afsat en pulje til at opgradere Dybbøl Mølle. Ligesom i 1800, 1849, 1864 og i 1935 vil møllen blive jævnet ved afbrænding og genopført. Men denne gang justerer vi højden af møllehuset fra de nuværende godt 80 meter over havet til 620 meter over havet, siger borgmester Erik Lauritzen.

Dybbol Tower skal tegnes af den internationalt anerkendte arkitekt Bjarke Ingels, som forsyner møllen med en indvendig spiralformet skibakke med en længde på 1400 meter.

Ved indvielsen af Dybbøl Havmøllepark vil Syngedrengene fra Assens optræde med den folkekære sang: "Dybbøl Mølle maler helt ad Helnæs til".

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte folk, steder eller begivenheder kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

To gange Falch i Bogense Kirke

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce