Annonce
Bagsiden

Broken News: Bugtalere raser over krav om mundbind

Forbundsformand frygter, at mundbindskrav får flere til at forsøge sig som ufaglærte bugtalere. Illustration: Leif Nørmark Sørensen/Colourbox
Mundbind gør arbejdet som bugtaler lettere, men forbundsformand raser over risiko for løndumping fra ufaglærte "onkelbugtalere".

Sundhed: - Bugtalerfaget har været hårdt ramt af aflysninger som følge af coronaen, så i første omgang glæder vi os over  de nye regler om udvidet brug af mundbind. De kan være til stor gavn for vore medlemmer, hvis succes afhænger af, at man ikke kan se deres læber bevæge sig, siger Holger "Hot Lips" Mortensen, formand for Dansk Bugtalerforbund, og hæver stemmen:

- Men jeg frygter løndumping, hvis kravet om at dække munden til får markedet til at svømme over af ufaglærte "onkelbugtalere".

Sokker og dukker

En "onkelbugtaler" er et brancheudtryk for en amatørbugtaler - typisk en onkel eller en pædagog - der stikker hænderne i en sok eller en Andrea-dukke, laver stemmen om og forsøger at få børn til at tro, at det er "dukken", der taler.

- Regeringen bør kompensere bugtalerbranchen økonomisk, fordi den nemme adgang til at skjule mundbevægelser åbner for konkurrenceforvridende virksomhed. Når alle og enhver kan skjule mundens bevægelser bag et mundbind, er det svært for den almindelige tilskuer at skelne mellem amatører og professionelle håndværkere, siger Holger "Hot Lips" Mortensen.


Når alle og enhver kan skjule mundens bevægelser bag et mundbind, er det svært for den almindelige tilskuer at skelne mellem amatører og professionelle håndværkere,

Holger "Hot Lips" Mortensen, bugtalerformand


Annonce

Han skulle prøve det selv

Det er imidlertid ikke alle i bugtalerbranchen, der bakker op om formanden. Enkelte artister beskylder ham ligefrem for at tænke mere i løn end i arbejdsforhold:

- Ved I hvad! Han er da langt ude. Synes I ikke? Er det måske ham, der hver nat bliver puttet ned i en mørk kuffert? lyder det med en nasal, skrattende stemme fra Gribben Georg, der har et forslag:

- Han skulle selv prøve få lagt ord i munden, mens nogen har en hånd langt oppe i ham.

Annonce

En mavefornemmelse

Dansk Bugtalerforbunds arbejdsmiljøkonsulent, Ventri Lokvist, afviser kritikken:

- Det lyder som om, Gribben Georg taler med ført hånd, og fred være med det. Jeg tror, vores fag er stærkt nok til også at overleve denne krise. Men det er kun en mavefornemmelse, siger Ventri Lokvist og tilføjer ildevarslende:

- Ellers må vi jo lade hænderne tale.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce