Annonce
Bagsiden

Broken News: Nyborg jubler: Slot kan også blive usynlig Unesco-attraktion

Arbejdet med at gøre Nyborg Slot til usynlig verdensarv er godt i gang. Illustration: Leif Nørmark Sørensen/Peter Krogh Frausing
Efter at Odense har søgt om at få usynlig vikingeborg optaget på Unescos liste over verdensarv, vil Nyborg fjerne sit slot og gøre det samme.

Østfyn:  Skuffelsen over, at den storstilede restaurering af Nyborg Slot alligevel ikke blev til noget efter 10 års arbejde, er nu vendt til glæde. Takket være Odense Kommune.

- Odense har søgt Unesco om at få optaget den usynlige vikingeborg Nonnebakken på listen over verdensarv. Det har jo store perspektiver for os i Nyborg, siger museumsinspektør Erland Porsmose, Østfyns Museer:

- Nu behøver vi slet ikke ofre penge på at genopføre slottet, men kan bare vente til det bliver usynligt af sig selv ... eller hjælpe det lidt på vej, tilføjer han.

Annonce

Vikingeborgen

Nonnebakken i Odense blev opført som ringborg af Harald Blåtand for over 1000 år siden, men kun brugt i få år. Efterhånden gik formålet med den store jordvold i glemmebogen, og i 1909 blev den gravet bort og hældt i Odense Å, som vejfyld under gaden Filosofgangen.

Nogle år senere blev man klar over, at man havde fjernet en vikingeborg, men da var området allerede tæt bebygget, og i dag er ringborgen usynlig.

Alligevel ønsker Odense at få optaget ringborgen som verdensarv på linje med Taj Mahal, operahuset i Sydney og Stevns Klint.

Annonce

Kongeslottet

Nyborg Slot er opført i 1200-tallet. Her holdt man i middelalderen Danehof, hvor konger blev valgt og love besluttet. Landets første grundlov blev underskrevet på slottet af kong Erik Klipping, og da han blev myrdet, var det på Nyborg Slot, at retssagen over Danmarks sidste kongemord blev holdt.

Så slottet i Nyborg har betydelig mere danmarkshistorie end ringborgen i Odense.

Men én ting forhindrer slottet i at blive verdensarv: Det er alt for synligt.

Annonce

Villige til at gå langt

For at fremskynde sagen vil byrådet i Nyborg på sit næste møde beslutte at lade en lokal entreprenør rive hele slottet ned, hvorefter området vil blive udstykket til moderne byrækkehuse med parkeringskælder.

- Vi er villige til at gå meget langt for at komme på Unescos verdensarvsliste, så hvis det indebærer, at vi skal gøre det helt usynligt, ja, så er det da den vej, vi skal gå, siger borgmester Kenneth Muhs (V).


- Vi er villige til at gå meget langt for at komme på Unescos verdensarvsliste

Kenneth Muhs, borgmester i Nyborg


Stenene fra Nyborg Slot kommer til at gøre gavn ved villakvarteret Strandparken, hvor der anlægges en længe ønsket støjvold ud til motorvejen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce