Annonce
Bagsiden

Broken News: Ny lov: Kvindelig bilist fik som den første et klip i mobilen

Fra i dag kan mobilsnak bag rattet give et klip i mobilen. Illustration: Colourbox
Udstyret med pladesakse strammer politiet nu kursen med straksklip over for bilister, der taler i mobiltelefon under kørsel.

Ved midnat natten til torsdag trådte de nye regler om brug af håndholdt mobiltelefon under kørsel i kraft.

Klokken 7.47 i morges mærkede en kvindelig, fynsk bilist som den første i landet konsekvensen af stramningen, da hun fik klippet sin mobiltelefon.

Hun var blevet opdaget af en bemandet fotovogn, mens hun med 60 km i timen talte i mobil og overså en skolepatrulje ved 4Kløverskolen i Ørbæk.

Annonce

Virker mere afskrækkende

Telefonen, en Huawei P30 Lite, blev klippet over på den korte led med et enkelt klip fra en stationær pladesaks monteret på gulvet af fotovognen.

Og det er et redskab, der er kommet for at blive, siger chefen for Fyns Politis færdselsafdeling, Henrik Fisker:

- Ligesom før loven om straksklip skal bilisten betale en bøde på 1500 kroner plus 500 kroner til Offerfonden. Men at få klippet mobiltelefonen virker mere afskrækkende end et klip i kørekortet, siger han.

Trafikekspert er enig

Man kan få tre klip i kørekortet, før man mister kortet og skal til ny køreprøve. Men ved straksklip af mobiltelefon får man kun kun én chance.

- Det er en rigtig god idé, siger trafikantropolog ved Institut for Færdselsadfærd ved Syddansk Universitet Ghia Karmann:

- Det er en meget, meget alvorligt sanktion. Bilister kan jo stadig køre bil uden kørekort, men de kan ikke tale i mobil uden en mobiltelefon, forklarer Ghia Karmann.

Mobile klippeenheder

Hvis de nye straksklip ved fartkontroller og razziaer bliver en succes, skal de suppleres med mobile enheder.

- Samtlige motorcykelbetjente, cykelbetjente og gående patruljer skal udstyres med en 36V akkupladesaks, så de kan uddele straksklip til mobiltalende cyklister, knallertkørere og elløbehjulkørere, siger vicepolitikommissær Karen Juel, Fyns Politi.

Bakkes op af hærdet bilist

En 42-årig mandlig bilist bekræfter, at de nye straksklip virker. Han kl. 8.23 grebet i at holde telefonmøde, mens han sad i kø på Grønløkkevej i Odense.

Han fik på stedet klippet sin splinternye Iphone X, og blev så chokeret, at han vil ændre sin adfærd

- Jeg blev så chokeret, at jeg vil ændre min adfærd, siger han og uddyber:

- Fra nu af vil jeg kun bruge en gammel Nokia 3310.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce