Annonce
Bagsiden

Broken News: Kriminelle banders nyeste våben: Et gyldent håndtryk

Danske bander har lært af danske banker. Foto: Colourbox

Kriminelle bander har kopieret metoder fra den finansielle verden. Politiet er bekymret, men justitsministeren glæder sig over udviklingen.

Det danske bandemiljø har på det seneste ladet sig inspirere af toppen af dansk erhvervsliv, og det bekymrer vicepolitikommissær Terkel Bastiansen fra rigspolitiets Bande Task Force:

- Vi har observeret, at kriminelle bander også er begyndt at skille sig af med besværlige personer med gyldne håndtryk. Det gælder både de mere traditionelle rockerbander og de nyere indvandrerbander, siger han.

Et gyldent håndtryk, det vil sige et beløb, der udbetales sammen med en fyring, forbindes ellers normalt med store industrivirksomheder, som Carlsberg, der fyrede Jørn P. Jensen og Jørgen Buhl Rasmussen med et gyldent håndtryk på 126 millioner eller banker som Danske Bank, der skilte sig af med Thomas F. Borgen og Eivind Kolding med gyldne håndtryk på 13 og 23 millioner kroner.

Annonce

Svømmetur med betonsko

Men nu har metoden altså vundet indpas i den organiserede kriminalitet.

- Traditionelt er uønskede personer forsøgt fjernet ved for eksempel at give dem en svømmetur med betonsko, men risikoen for at et lig kan blive fundet og sætte virksomheden i et uheldigt lys har gjort det gyldne håndtryk populært, siger erhvervs- og bandeøkonom Annegrethe Jørgensen. Hun underviser på Copenhagen Business School i markedstilpasning og likvidation.

Med håndtryk til Estland

Et af de bandemedlemmer, der har mærket det nye våben, er Jørgen "Slagteren" Abdallah. Han var topforhandler i en større københavnsk bande, da han i forbindelse med en risikobetonet import af tørrede og pressede planter påførte sin arbejdsgiver et betydeligt tab.

- I stedet for en dramatisk og voldelig afslutning på ansættelsesforholdet fik jeg et gyldent håndtryk, der gjorde mig i stand til at flytte til Estland, fortæller Jørgen "Slagteren" Abdallah.

Han driver i dag en større kæde af møntvaskerier og ønsker ikke at uddybe forholdet til sin tidligere arbejdsgiver.

Regeringens mål

Netop det, at alle parter holder lav profil glæder justitsminister Søren Pape Poulsen (K):

- Det er jo lige præcis målet med regeringens indsats mod banderne: At de kriminelle fjernes fra befolkningens øjne.

Vicepolitikommissær Terkel Bastiansen er ikke helt enig:

- Jeg foretrækker stadig den gode, gamle afslutning med et lig, der kan efterforskes. Og der er nu ikke noget, der slår et gyldent håndtryk som et tydeligt fingeraftryk, siger han.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte livsformer, steder eller begivenheder kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce