Annonce
Bagsiden

Broken News: Kriminelle banders nyeste våben: Et gyldent håndtryk

Danske bander har lært af danske banker. Foto: Colourbox

Kriminelle bander har kopieret metoder fra den finansielle verden. Politiet er bekymret, men justitsministeren glæder sig over udviklingen.

Det danske bandemiljø har på det seneste ladet sig inspirere af toppen af dansk erhvervsliv, og det bekymrer vicepolitikommissær Terkel Bastiansen fra rigspolitiets Bande Task Force:

- Vi har observeret, at kriminelle bander også er begyndt at skille sig af med besværlige personer med gyldne håndtryk. Det gælder både de mere traditionelle rockerbander og de nyere indvandrerbander, siger han.

Et gyldent håndtryk, det vil sige et beløb, der udbetales sammen med en fyring, forbindes ellers normalt med store industrivirksomheder, som Carlsberg, der fyrede Jørn P. Jensen og Jørgen Buhl Rasmussen med et gyldent håndtryk på 126 millioner eller banker som Danske Bank, der skilte sig af med Thomas F. Borgen og Eivind Kolding med gyldne håndtryk på 13 og 23 millioner kroner.

Annonce

Svømmetur med betonsko

Men nu har metoden altså vundet indpas i den organiserede kriminalitet.

- Traditionelt er uønskede personer forsøgt fjernet ved for eksempel at give dem en svømmetur med betonsko, men risikoen for at et lig kan blive fundet og sætte virksomheden i et uheldigt lys har gjort det gyldne håndtryk populært, siger erhvervs- og bandeøkonom Annegrethe Jørgensen. Hun underviser på Copenhagen Business School i markedstilpasning og likvidation.

Med håndtryk til Estland

Et af de bandemedlemmer, der har mærket det nye våben, er Jørgen "Slagteren" Abdallah. Han var topforhandler i en større københavnsk bande, da han i forbindelse med en risikobetonet import af tørrede og pressede planter påførte sin arbejdsgiver et betydeligt tab.

- I stedet for en dramatisk og voldelig afslutning på ansættelsesforholdet fik jeg et gyldent håndtryk, der gjorde mig i stand til at flytte til Estland, fortæller Jørgen "Slagteren" Abdallah.

Han driver i dag en større kæde af møntvaskerier og ønsker ikke at uddybe forholdet til sin tidligere arbejdsgiver.

Regeringens mål

Netop det, at alle parter holder lav profil glæder justitsminister Søren Pape Poulsen (K):

- Det er jo lige præcis målet med regeringens indsats mod banderne: At de kriminelle fjernes fra befolkningens øjne.

Vicepolitikommissær Terkel Bastiansen er ikke helt enig:

- Jeg foretrækker stadig den gode, gamle afslutning med et lig, der kan efterforskes. Og der er nu ikke noget, der slår et gyldent håndtryk som et tydeligt fingeraftryk, siger han.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte livsformer, steder eller begivenheder kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce