Annonce
Bagsiden

Broken News: Konservatoriet tilbyder at jage narkomaner væk fra p-kælder med klassisk musik

Ren win-win. Klassiske musikstuderende kan helt gratis rydde p-kælderen under Thomas B. Thriges Gade. Foto: Colourbox
Hvis klassisk musik kan bekæmpe utryghed, hvorfor så ikke benytte sig af, at p-kælder ligger lige under et konservatorium, spørger studerende.

Den konservative Odense-rådmand Søren Windell har foreslået skræmme narkomaner og andre uønskede personer væk fra parkeringskælderen under Thomas B. Thriges Gade med klassisk musik.

Forslaget blev afvist af hans byrådskolleger, men nu ser det ud til at kunne gennemføres alligevel.

Hjælpen kommer fra de klassisk musikstuderende på Syddansk Musikkonservatorium, som ligger direkte oven på parkeringskælderen.

Annonce

Fjern lydisolering

- Vi fjerner ganske enkelt lydisoleringen under konservatoriet, og så vil der strømme klassisk musik ned i parkeringskælderen, siger Bella Bartok-Nielsen, forperson for De Studerendes Fællesråd på konservatoriet.

- Vi studerende øver jo på alle tidspunkter af døgnet, så vi kan tilbyde en kakofoni af skalaøvelser, uendelige gentagelser af etuder, usikker 12-tonemusik af Stockhausen, sopraner, der træner harmonier i kanylesprængende tonelejer, og slagtøjsserier, der kan gøre det umuligt at ramme en åre, tilføjer Bella Bartok-Nielsen.

Kulturelt afføringsmiddel

Det etablerede musikmiljø på Fyn stiller sig stærkt skeptisk over for de studerendes forslag:

- Klassisk musik er udviklet og raffineret gennem århundreder af højt begavede komponister og musikere. Nu skal det reduceres til en slags kulturelt afføringsmiddel, der skal skylle samfundets problemer ud. Skandale!, hedder det i en udtalelse fra Fynske Philharmonikere.

Rektoren for Syddansk Musikkonservatorium er helt uenig, og mener tværtimod initiativet kan hærde de studerende på mødet med publikum:

Sækkepibe og panfløjte

- Til klassiske koncerter må man jo ikke larme det mindste, ikke hoste, snakke eller knitre med poser. Men her kan de studerende opleve råb og rallen, klirren af flasker og knitren fra poser, når kanyler pakkes ud, siger rektor Niels-Viggo Waldhorn.

- Desuden har konservatoriet næsten dagligt besøg af elever fra 0.-3.-klasser fra hele Fyn, der boltrer sig på xylofon og blokfløjte, folkemusiklinjen holder i år international summer camp for sækkepibe, drejelire og didgeridoo, og til efteråret har vi en to måneder lang masterclass, hvor inkaer fra alle europæiske gågader efteruddanner sig i panfløjte, siger rektor Niels-Viggo Waldhorn og fastslår:

- Vi skal nok få ryddet den kælder.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce