Annonce
Bagsiden

Broken News: Københavns metro udvider med ny linje til Aarhus Ø

Den kommende metrolinje mellem Aarhus og København. Illustration: Mikkel Damsgård Petersen
Danmarks to største byer breder sig så hastigt ud i havet, at det er billigere at binde dem sammen trafikalt nu, end når de om 108 år er vokset sammen i Kattegat.

Metroplaner: I de kommende år vokser København mod nord ud i Øresund med den kunstige ø Lynetteholmen, der skal huse 35.000 indbyggere. I Aarhus har man allerede anlagt Aarhus Ø i Aarhusbugten med plads til 12.000 indbyggere.

De to kunstige øer ventes at vokse i takt med indbyggertallet i de to byer. En simpel fremskrivning viser derfor, at Danmarks to største byer vil vokse sammen ude i Kattegat i 2128, altså om bare 108 år.

Derfor har Transport- og Boligministeriet, de to kommuner samt Lynetteholmens Ejendomsselskab og Boligforeningen Århus Omegn afsøgt mulighederne for at forlænge den kommende metrolinje til Lynetteholmen med 195 kilometer til Aarhus Ø.

Annonce

En billig sænketunnel

Metrolinjen tænkes konstrueret som en sænketunnel på havbunden - en teknik, der er langt, langt billigere end at bore i undergrunden. Efterhånden som de to bydele vokser udad, overdækkes sænketunnelen med overskudsjord, som forsegles med beton og bebygges.

De nye kvarterer bliver godt nok lidt smalle, men alle boliger får havudsigt til to sider og direkte kælderadgang til metro.


Fynboerne kan jo bare flytte herop. Det tænker jeg også, de har stor lyst til, når de selv har prøvet at have letbane i et par år.

Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus


Samtidig vil beboerne på Aarhus Ø få en metrostation i stedet for det letbanestop, der aldrig blev til noget.

Annonce

Mange fordele

Projektet har en lang række fordele. Blandt andet sparer man udgifterne til en kattegatbro,  og man vil kunne rejse mellem Danmarks to metropoler på en fire-zoners metrobillet.

Det enorme anlægsarbejde kræver så meget grus og andre råstoffer, at 40 procent af Fyn skal graves op og dumpes i Kattegat, men det er en lille pris at betale, mener Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S):

-  Fynboerne kan jo bare flytte herop. Det tænker jeg også, de har stor lyst til, når de selv har prøvet at have letbane i et par år, ler Jacob Bundsgaard og minder om, at Metroselskabet har mulighed for at byde på at overtage driften af sporvejene i Aarhus.

Annonce

Cykelsti og hurtigrute

Der er også tænkt på bæredygtig og miljøvenlig transport. Således udbygges cykel- og gangstier mellem Aarhus Ø og Lynetteholmen i takt med, at tunnelen overdækkes og byggemodnes. En supercykelsti forventes derfor at kunne indvies senest i 2134.

Med en til to kilometers mellemrum skal der anlægges metrostationer, og de mange stop forlænger naturligvis rejsetiden betydeligt.

Det er derfor tanken at indlægge fire daglige højhastighedsafgange, som får navnet MetroXpress.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Bedemænd undrer sig over kirke og provsti: Lukker kapel og køber kontor for millioner

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Kerteminde For abonnenter

Eksklusivt badehotel forsinket igen: - Men hellere tage tiden, så det bliver creme de la creme

Bagsiden

Sådan løser letbanen billetproblem: Cykl dig til strøm og kør gratis

Nyborg For abonnenter

Chefer rykker sammen på Nyborgs rådhus: - Det er ikke nogen ønskesituation

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Odense

Politiet er klar forud for letbanens store åbningsdag: - Hvis vi kan få en dag uden nogen uheld er det en succes

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

Annonce